, ,

Η ρύπανση μπορεί να επηρεάζει το φύλο ενός μωρού, σύμφωνα με έρευνα

Παράγοντες που είχαν σημαντικότερο αντίκτυπο στο φύλο, όπως o υδράργυρος και η γειτνίαση με βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μετατόπιζαν την αναλογία έως και κατά 3%.

Η ρύπανση μπορεί να επηρεάζει το φύλο ενός μωρού, σύμφωνα με έρευνα

Η έκθεση στη ρύπανση μπορεί να έχει αλλάξει την αναλογία των αγοριών και των κοριτσιών που γεννιούνται από εκατομμύρια γονείς στις ΗΠΑ και τη Σουηδία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε συγκεκριμένα ότι η ρύπανση από υδράργυρο, χρώμιο και αλουμίνιο συσχετίζεται με τη γέννηση περισσότερων αρσενικών μωρών, ενώ η ρύπανση από μόλυβδο αυξάνει τον αριθμό των θηλυκών μωρών.

Ομάδα του Πανεπιστημίου του Σικάγο και του Karolinska Institutet της Στοκχόλμης μελέτησε τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ (150 εκατομμύρια) και ολόκληρο τον πληθυσμό της Σουηδίας (9 εκατομμύρια), ανακαλύπτοντας πάνω από 100 πιθανούς παράγοντες που επίσης συνδέονται. Εκτός από τη ρύπανση, σε αυτούς περιλαμβάνονταν τα επίπεδα άγχους των γονέων, η φτώχεια, η εγκληματικότητα και η ανεργία στην περιοχή – ακόμη και οι θερμοκρασίες της περιοχής.

Advertisment

Το πόσο κοντά ζούσαν οι οικογένειες σε φάρμες έπαιξε επίσης ρόλο, πιθανώς λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης σε χημικές ουσίες. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Computational Biology, εξέτασε τον βορειοαμερικανικό πληθυσμό για πάνω από 8 χρόνια και τους Σουηδούς για πάνω από 30 χρόνια – οπότε τα δεδομένα είναι εξαιρετικά λεπτομερή.

Πώς μπορεί λοιπόν η ρύπανση να επηρεάσει το φύλο ενός μωρού;

Η ανθρώπινη αναλογία φύλου κατά τη γέννηση (SRB) των μωρών καθορίζεται κατά τη σύλληψη, όταν ακριβώς τα μισά έμβρυα πρέπει να είναι κορίτσια και τα μισά αγόρια. Όμως οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ορμονικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο τα έμβρυα οποιουδήποτε φύλου υπό διαφορετικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – πράγμα που σημαίνει ότι οι αναλογίες είναι φυσικά στρεβλές.

Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι τόσο οι ατμοσφαιρικοί όσο και οι υδάτινοι ρύποι επηρεάζουν επίσης την αναλογία. Η λέξη-κλειδί εδώ είναι επηρεάζουν – οι επιστήμονες έχουν βρει μια συσχέτιση, παρά μια αιτία και ένα αποτέλεσμα. Οι επιδραστικοί ατμοσφαιρικοί ρύποι περιλάμβαναν το σίδηρο, μόλυβδο, υδράργυρο, μονοξείδιο του άνθρακα, αλουμίνιο και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB). Στους ρύπους του νερού περιλαμβάνονταν το χρώμιο και το αρσενικό.

Advertisment

«Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την αναλογία των φύλων και τις γεννήσεις, αλλά όταν εμβαθύνεις στην έρευνα, αποδεικνύεται ότι όλα όσα εξετάστηκαν σε πραγματικά δεδομένα έγιναν σε σχετικά μικρά δείγματα και ορισμένες δηλώσεις δεν βασίζονται καθόλου σε παρατηρήσεις», δήλωσε στον Guardian ο Andrey Rzhetsky, επικεφαλής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Πρόκειται για την πρώτη συστηματική διερεύνηση πολλών χημικών ρύπων και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων με τη χρήση μεγάλων συνόλων δεδομένων από δύο ηπείρους, λένε οι ερευνητές. Παράγοντες που είχαν τον σημαντικότερο αντίκτυπο στο φύλο ενός μωρού, όπως η ρύπανση από υδράργυρο και η γειτνίαση με βιομηχανικές εγκαταστάσεις, είδαν την αναλογία να μετατοπίζεται έως και κατά 3%. Έτσι, σε έναν πληθυσμό 1 εκατομμυρίου, αυτό θα σήμαινε 60.000 περισσότερα κορίτσια από ό,τι αγόρια, για παράδειγμα.

Προηγούμενες έρευνες σχετικά με την επίδραση των τοξικών ρύπων (PCBs) στην αναλογία των φύλων ήταν ασαφείς, αλλά η νέα ανάλυση διαπίστωσε ότι αύξησε σημαντικά τον αριθμό των αγοριών. «Όσο ανησυχητικά και αν είναι αυτά τα νέα, εξακολουθούν να είναι μόνο συσχετισμοί και όχι γεγονότα», δήλωσε ο Gareth Nye, λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τσέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος εξέτασε τα ευρήματα. «Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν εκατομμύρια υγιή παιδιά που γεννιούνται καθημερινά, σε όλο τον κόσμο, σε διάφορα περιβάλλοντα». Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε, πρόσθεσε ο Nye, ότι «οτιδήποτε τρώμε, πίνουμε ή αναπνέουμε έχει τη δυνατότητα να βλάψει τον οργανισμό μας».

Πηγή:

www.euronews.com/green/2021/12/10/is-the-sex-of-your-baby-influenced-by-pollution

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση