,

Ποια συστατικά περιέχουν οι οδοντόκρεμες και πόσο… ακίνδυνα είναι

Χρησιμοποιούμε τις οδοντόκρεμες για να κρατούμε τα δόντια μας υγιή, καθαρά και γερά. Όμως δεν είναι όλες οι οδοντόκρεμες καλές για την υγεία μας.

Ποια συστατικά περιέχουν οι οδοντόκρεμες και πόσο... ακίνδυνα είναι

Χρησιμοποιούμε τις οδοντόκρεμες για να κρατούμε τα δόντια μας υγιή, καθαρά και γερά. Όμως δεν είναι όλες οι οδοντόκρεμες καλές για την υγεία μας. Θα λέγαμε πως οι περισσότερες, εγκυμονούν πραγματικούς κινδύνους μιας και μέσα στην πάστα τους, συνυπάρχουν επικίνδυνα χημικά υλικά.

Θα παραθέσουμε μερικά από αυτά γνωστοποιώντας την πραγματική τους φύση και αφήνοντας στους καταναλωτές την επιλογή για το αν θέλουν να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν ή όχι.

Advertisment

Τι περιέχει μια οδοντόκρεμα

1. Γλυκερίνη

Αν και είναι ακίνδυνη σε γενικές γραμμές, η γλυκερίνη δημιουργεί ένα φιλμ απάνω στα δόντια μας, το οποίο δεν τα αφήνει να αναδομηθούν φυσιολογικά.

2. SLS (Sodium Laurel Sulfate)

Είναι τα τασιενεργά που έχουν μέσα οι οδοντόκρεμες ώστε να καθαρίζουν τα δόντια. Τα συγκεκριμένα είναι μόνο για χρήση που επακολουθεί πολύ καλό ξέβγαλμα. Επίσης η χρήση τους έχει συνδεθεί με καρκίνους του στόματος. Ξεβγάζετε καλά τα δόντια σας;

3. Triclosan

Αν σας θυμίζει κάτι το όνομα αλλά δε μπορείτε να θυμηθείτε που το έχετε δει, να σας λύσουμε την απορία. Ναι, πρόκειται για το γνωστό εντομοκτόνο και ναι, βρίσκεται μέσα σε κάθε κοινή οδοντόκρεμα του εμπορίου… σε ποσότητα ασφαλείας βέβαια!

Advertisment

Θεωρείται όμως υπεύθυνο για τα αυξημένα επίπεδα αλλεργίας που έχουν τα παιδιά καθώς και για άλλες παθήσεις όπως ορμονικές διαταραχές, καρκίνο του δέρματος και μυοπάθειες… όταν δε έρχεται σε επαφή με το χλώριο δημιουργεί το χλωροφόρμιο!

4. Φθόριο (fluoride)

Ένας ακόμα μύθος έχει καταρριφθεί και αυτός είναι ότι το φθόριο καταπολεμά την τερηδόνα. Ποτέ δεν τα κατάφερε. Συγκεκριμένα πρόκειται για υποπροϊόν του αλουμινίου, ιδιαίτερα τοξικό -σε βαθμό δηλητηρίασης- και χρησιμοποιείται στην ίδια μορφή, ως ποντικοφάρμακο και ως βιομηχανικό εντομοκτόνο. Λιγότερη ποσότητα από αυτή των 3 γραμμαρίων, μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικα υγιή άντρα… Τι δουλειά άραγε να έχει στην οδοντόκρεμά μας;

5. Οξείδιο του τιτανίου

Χρησιμοποιείται ως λευκαντικό… Δεν το θέσαμε σωστά. Το οξείδιο τιτανίου χρησιμοποιείται ως λευκό χρώμα στη βιομηχανία των χρωμάτων. Οπότε, δεν λειτουργεί ως λευκαντικό, απλά προσθέτει λίγη ασπράδα στα δόντια σας έτσι ώστε να νομίζετε πως τα καθαρίσατε καλά και γι’ αυτό λάμπουν! Σιγά σιγά το οξείδιο του τιτανίου “ξεβάφει” και το καταπίνετε, προσθέτοντας λίγη λευκότητα και στα σπλάχνα σας!

6. Αλλαντοΐνη

Α, να και κάτι καλό. Η αλλαντοΐνη χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει από τους ερεθισμούς, τα καψίματα και τις φλεγμονές από τα παραπάνω χημικά προϊόντα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ifs-interview
Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Ύπνος: Το κοινό λάθος που κάνουμε όταν κοιμόμαστε στο πλάι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση