,

6 ουσιαστικοί στόχοι της νέας χρόνιας για να μάθουμε να φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας

Η αυτοφροντίδα είναι το δέντρο που συνεχίζει να δίνει καρπούς σε κάθε εποχή του χρόνου.

6 ουσιαστικοί στόχοι της νέας χρόνιας για να μάθουμε να φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας

Αν αποφασίσετε αυτή τη χρονιά να θέσετε έναν σημαντικό, μεγάλο στόχο, προτείνεται να στοχεύσετε στην αυτοφροντίδα. Η συναισθηματική, νοητική και σωματική μας υγεία θα ευδοκιμήσει όταν δώσουμε στον εαυτό μας τον χώρο να μας χαρίσει μικρές δόσεις καλοσύνης κάθε μέρα.

Η αυτοφροντίδα δεν χρειάζεται να είναι ακριβή ή χρονοβόρα. Η βασική προϋπόθεση είναι να τη νιώθουμε καλά στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα μας. Ακολουθούν μερικοί μικροί, εφαρμόσιμοι τρόποι για να αποκτήσουμε πρόσβαση στις βελτιωτικές, αναζωογονητικές επιδράσεις της αυτοφροντίδας που βελτιώνουν τη διάθεση όλο το χρόνο.

6 ουσιαστικοί στόχοι της νέας χρόνιας για να μάθουμε να ασκούμε αυτοφροντίδα

1. Μαθαίνουμε να λέμε όχι

Όταν το πρόγραμμά μας είναι πολύ γεμάτο, χρειάζεται να μάθουμε να λέμε ένα ευγενικό «όχι» σε αιτήματα και προσκλήσεις – είτε πρόκειται για ένα επιπλέον τηλεφώνημα είτε για άλλη μια αναμενόμενη εργασία. Το επιπλέον άγχος μπορεί να παρεισφρήσει όταν προσπαθούμε υπερβολικά σκληρά να τους ευχαριστήσουμε όλους. Θα βρείτε ένα λιγότερο γεμάτο πρόγραμμα πολύ πιο ευχάριστο και πολύ λιγότερο αγχωτικό. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες, ιδιαίτερα, δυσκολεύονται πολύ να θέσουν όρια και περιορισμούς.

2. Αναζωογονούμαστε με θετικά μηνύματα

Όταν αισθάνεστε ανήσυχοι, επικεντρωθείτε σε ένα θετικό μήνυμα ή μάντρα που σας φαίνεται δυνατό και ηρεμιστικό. Για παράδειγμα, το μάντρα σας μπορεί να είναι: «Όλα θα πάνε καλά. Όλα θα πάνε καλά. Τα πράγματα θα πάνε καλά». Κρατήστε ένα αντίγραφο στο πορτοφόλι σας, στον καθρέφτη και στο γραφείο σας. Επαναλάβετε το μάντρα ή τη φράση όταν είστε ήρεμοι και χαλαροί. Ο εγκέφαλός σας θα αρχίσει να συνδέει τις απαλές, υποστηρικτικές λέξεις με μια θετική, χαλαρή κατάσταση.

3. Αφήνουμε πίσω μας την έννοια της τελειότητας

Υπενθυμίζουμε συχνά στον εαυτό μας ότι είμαστε υπέροχα, φυσικά ατελείς. Κανονικοποιήστε τις μικρές ατέλειες που σας κάνουν αξιαγάπητους, ακόμα και ιδιόρρυθμους. Είτε πρόκειται για τη συνήθειά σας να αργείτε τρία λεπτά, είτε για τις ρυτίδες που σχηματίζονται γύρω από τα μάτια σας (ή τις γραμμές γέλιου που έχουν ήδη χαραχτεί), επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι αυθεντικά αξιαγάπητος.

4. Κάνουμε συχνά, μικρά διαλείμματα

Το να φροντίζουμε τον εαυτό μας δεν είναι εγωιστικό – είναι απαραίτητο. Η αυτοφροντίδα μπορεί να έρθει με τη μορφή του να δώσουμε χώρο στον εαυτό μας για να απολαύσουμε ένα φλιτζάνι τσάι, έναν 10λεπτο διαλογισμό ή μια σύντομη συνεδρία γιόγκα. Όταν παίρνετε μίνι διαλείμματα για αυτοφροντίδα, δίνετε χρόνο στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σας να ξεκουραστούν και να επαναφορτιστούν. Θα αισθάνεστε καλύτερα στο να μοιράζεστε το χρόνο και την ενέργειά σας με τους άλλους όταν είστε ανανεωμένοι.

5. Απελευθερώνουμε συσσωρευμένες σκέψεις και συναισθήματα γράφοντας ημερολόγιο

Μεγάλα οφέλη μπορεί να λάβει κανείς γράφοντας τα άγχη και τους φόβους του σε ένα προσωπικό ημερολόγιο. Κρατώντας ένα ημερολόγιο ειδικά για αυτόν τον σκοπό, ο ψυχισμός σας γνωρίζει ότι έχει ένα «ασφαλές μέρος» για να ξεφορτωθεί ελεύθερα ό,τι τον βαραίνει. Θέστε καθημερινά ραντεβού με το ημερολόγιό σας και επιτρέψτε στον εαυτό σας να αποφορτίσει οποιαδήποτε αρνητική ενέργεια. Αν είναι δυνατόν, γράψτε στο ημερολόγιό σας τουλάχιστον λίγες ώρες πριν από τον ύπνο – αυτό θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια να διαλυθεί το υπόλοιπο βράδυ σας.

Όταν γράφετε στο ημερολόγιό σας, προσπαθήστε να μην αυτοδιορθώνεστε ή να μην ανησυχείτε για τη γραμματική κλπ.. Απλώς αφήστε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας να ρέουν ελεύθερα. Όταν τελειώσετε, κλείστε το ημερολόγιο – αντισταθείτε στον πειρασμό να το ξαναδιαβάσετε, καθώς αυτό συχνά φέρνει στην επιφάνεια την αυτοκριτική και την κριτική.

6. Μειώνουμε το άγχος και την ανησυχία με ένα σημειωματάριο διαγραφής

Μπορούμε επίσης να κρατάμε ένα σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι μας με σκοπό να «διαγράφετε» στοιχεία της λίστας με τις εργασίες μας ή άλλες σκέψεις που μπορεί να παρεμποδίζουν τον ύπνο. Πολύ συχνά ανησυχούμε ότι θα ξεχάσουμε να κάνουμε κάτι την επόμενη μέρα και οι ανησυχητικές σκέψεις παρεμβαίνουν στον ύπνο. Μόλις οι ενοχλητικές σκέψεις μπουν στο σημειωματάριο, ο ψυχισμός μπορεί να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/self-care-resolutions-for-new-year

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε