, ,

65 διαφορετικά είδη ζώων γελούν με το δικό τους τρόπο για να εκφράσουν τη χαρά τους!

Μια πρόσφατη μελέτη του UCLA ανακάλυψε ότι 65 είδη ζώων έχουν τη δική τους μορφή «γέλιου».

Έρευνα διαπίστωσε ότι 65 διαφορετικά είδη ζώων γελούν με το δικό τους τρόπο για να εκφράσουν τη χαρά τους

Οι γελαστοί αρουραίοι και τα σκυλιά μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney παρά με την πραγματική ζωή, αλλά υπάρχουν. Αν και κανένα από τα δύο είδη δεν γελά όπως ο άνθρωπος, το καθένα έχει τον δικό του ήχο χαράς. Μια πρόσφατη μελέτη του UCLA που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Bioacoustics ανακάλυψε ότι 65 είδη ζώων έχουν τη δική τους μορφή «γέλιου».

Μεταξύ των ειδών που κάνουν τέτοιες παιχνιδιάρικες φωνές είναι οι φώκιες, οι σκύλοι, οι αρουραίοι και οι μαγκούστες. Αυτοί οι θόρυβοι μπορεί να προσφέρουν ενδείξεις για τον εξελικτικό σκοπό του δικού μας ανθρώπινου γέλιου.

Advertisment

Αντί να εξετάσει εκ νέου κάθε είδος, η έρευνα του UCLA βασίστηκε στα αποτελέσματα πολλών άλλων πειραμάτων που είχαν ήδη διεξαχθεί σε διάφορα είδη ζώων. Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια ανθρωπολογίας του UCLA Sasha Winkler και ο καθηγητής επικοινωνίας του UCLA Greg Bryant «χτένισαν» κάθε μελέτη για ενδείξεις φωνητικών σημάτων παιχνιδιού. Αυτοί οι ήχοι πιστεύεται ότι υποδηλώνουν τη μη επίθεση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Διαφέρουν σε ύψος, μήκος και ένταση ανάλογα με το είδος. Ορισμένοι – όπως τα γέλια των χιμπατζήδων – είναι οικείοι στο ανθρώπινο αυτί. Άλλοι – όπως αυτοί των αρουραίων – δεν μπορούν να ανιχνευθούν χωρίς επιστημονική τεχνολογία.

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι το ανθρώπινο γέλιο έχει μια σημαντική κοινωνική λειτουργία. Η Winkler σημείωσε σε δήλωσή της: «Όταν γελάμε, συχνά παρέχουμε πληροφορίες στους άλλους ότι διασκεδάζουμε και επίσης προσκαλούμε τους άλλους να συμμετάσχουν… Ορισμένοι μελετητές έχουν προτείνει ότι αυτό το είδος φωνητικής συμπεριφοράς είναι κοινό σε πολλά ζώα που παίζουν, και ως εκ τούτου, το γέλιο είναι η ανθρώπινη εκδοχή ενός εξελικτικά παλαιού φωνητικού σήματος παιχνιδιού».

Ενώ τα πρωτεύοντα θηλαστικά συνδέονται εξελικτικά στενά με τον άνθρωπο, ορισμένα είδη που γελούν, όπως οι αγελάδες, οι αλεπούδες, οι μαγκούστες και τα παπαγαλάκια, «έχουν χωριστεί από τους ανθρώπους κατά δεκάδες εκατομμύρια χρόνια», σημειώνει ο Bryant. Αυτό θέτει νέα και ενδιαφέροντα εξελικτικά ερωτήματα για τους ερευνητές.

Advertisment

Ένα από τα πρώτα «γέλια» ζώου που ανακαλύφθηκε ήταν το υπερηχητικό τρίξιμο του αρουραίου. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου διερεύνησαν την επιστήμη της αφής γαργαλώντας αρουραίους και καταγράφοντας παράλληλα τις φωνές τους. Η ομάδα ανακάλυψε ότι οι αρουραίοι φάνηκε να αγαπούν το γαργάλημα της πλάτης τους.

Όταν οι ερευνητές σταματούσαν το άγγιγμα, οι αρουραίοι κοιτούσαν με προσδοκία για περισσότερο και μάλιστα κυνηγούσαν το χέρι που αποχωρούσε. Οι τσιρίδες τους έφταναν τα 50 kHz, τον τόνο ενός ευτυχισμένου αρουραίου που λαμβάνει τροφή ή συναναστρέφεται με τους συντρόφους του.

Η ευχαρίστηση από το άγγιγμα φώτισε επίσης τον αισθητήριο φλοιό του μικροσκοπικού εγκεφάλου τους, αποδεικνύοντας περαιτέρω ότι οι αρουραίοι «γελούσαν» από το γαργάλημα. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτή η χαρά είναι ευρέως διαδεδομένη στο ζωικό βασίλειο. Περαιτέρω έρευνες ίσως ανακαλύψουν ακόμη περισσότερα είδη που γελούν.

Πηγή:

mymodernmet.com/study-laughing-animals

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι ανθισμένες κερασιές της Πιερίας: Το νέο τουριστικό υπερθέαμα της χώρας
«Η οικογένειά μας είναι πλήρης» | Ζευγάρι δασκάλων υιοθέτησαν 10χρονο μαθητή τους με τετραπλό ακρωτηριασμό!
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση