Ιατρείο Πόνου Ιπποκράτειου Νοσοκομείου: Πώς εφαρμόζεται το Σιάτσου ως συμπληρωματική αγωγή

Στη χώρα μας, το Ιατρείο Πόνου του Ιπποκρατείου, παρέχει το Σιάτσου σε ασθενείς από τον Ιανουάριο του 2017!

Ιατρείο Πόνου Ιπποκράτειου Νοσοκομείου: Πώς εφαρμόζεται το Σιάτσου ως συμπληρωματική αγωγή

Σαν συμπληρωματική αγωγή υγείας με ενθαρρυντικά αποτελέσματα στους ασθενείς, έχει ενταχθεί το Σιάτσου στο Ιατρείο Πόνου του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο».

Γιατροί της κλασικής ιατρικής που έχουν συμπεριλάβει την πρακτική του Σιάτσου στα «όπλα» που χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση των πόνων και μάλιστα των χρόνιων, υποστηρίζουν ότι μια συμπληρωματική αγωγή υγείας όπως είναι το Σιάτσου, μπορεί να ανακουφίσει έναν άνθρωπο από πόνους ή να βελτιώσει τα συμπτώματά του.

Advertisment

Όλο και περισσότερα νοσοκομεία και δομές υγείας στην Ευρώπη και την Αμερική προσεγγίζουν πλέον πιο ολιστικά τα προβλήματα υγείας, συνδυάζοντας εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας ή ανακούφισης στους ασθενείς τους.

Το Σιάτσου για παράδειγμα, έχει ισχυρή παρουσία σε χώρες της Ευρώπης όπως είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία όπου εδώ και αρκετά χρόνια, εφαρμόζεται σε κλινικές αποκατάστασης, σε παιδιά με καρκίνο, σε γυναικολογικές αλλά και σε γηριατρικές κλινικές μέσω των Εθνικών τους Ομοσπονδιών.

Στις ΗΠΑ, το Σιάτσου παρέχεται πριν και μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς ενώ στον Καναδά το χρησιμοποιούν σε ασθενείς με άνοια και σε παιδιά με καρκίνο. Στη χώρα μας, το Ιατρείο Πόνου του Ιπποκρατείου, παρέχει το Σιάτσου σε ασθενείς από τον Ιανουάριο του 2017 και είναι πρωτοβουλία του Θέμη Ρηνά, πιστοποιημένου μέλους της Ελληνικής Εταιρείας Σιάτσου (ΕΛ.Ε.ΣΙ), που είναι ο επίσημος φορέας του Σιάτσου στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη δράση αυτή.

Advertisment

Στόχος του ΕΛ.Ε.ΣΙ είναι να αναγνωριστεί η πρακτική του Σιάτσου ως επάγγελμα ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να ενταχθεί η παροχή του σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Κατά το παρελθόν, το Σιάτσου είχε εφαρμοστεί και στα Ιατρεία Πόνου του Αρεταίειου, του ΚΑΤ και του Αιγινήτιου και είχε επίσης προσφερθεί ως παροχή στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

Στο Ιπποκράτειο, μια ομάδα ειδικών προσφέρει Σιάτσου στους ασθενείς όλες τις μέρες λειτουργίας του Ιατρείου Πόνου. Καθένας έχει αναλάβει μία ημέρα την εβδομάδα.

Μία συνεδρία έχει διάρκεια από 10 έως 60 λεπτά και στόχος των ειδικών είναι να προσφέρουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη στους ασθενείς μέσα στο χρονικό διάστημα που τους δίνεται. Έτσι, κάθε φορά η συνεδρία του σιάτσου προσαρμόζεται στα δεδομένα.

Τα αποτελέσματα από τις 977 συνεδρίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι τόσο η ανακούφιση των ασθενών όσο και η βελτίωσή τους είναι σημαντικές αν και η ακριβής επίδραση του Σιάτσου δεν μπορεί να αξιολογηθεί δεδομένου ότι οι ασθενείς ακολουθούν παράλληλα και ιατροφαρμακευτική ή άλλη αγωγή. Ωστόσο, όλοι οι ασθενείς που δέχτηκαν συνεδρία Σιάτσου, είχαν αυξημένη αίσθηση ευεξίας μετά το τέλος της συνεδρίας.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ειδικών του Σιάτσου και γιατρών, η παροχή του Σιάτσου σε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο, δίνει τη δυνατότητα, να αναπτυχθεί μια σχέση εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ τους και αυτό είναι πραγματικά σημαντικό προκειμένου να προωθηθεί η ολιστική προσέγγιση των ασθενών στα συστήματα υγείας.

Να σημειωθεί ότι το ΕΛ.Ε.ΣΙ, ιδρύθηκε το 2000, με σκοπό την ανάπτυξη, αναγνώριση και διασφάλιση ποιότητας στην άσκηση του Σιάτσου. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας του Σιάτσου και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συμπληρωματικών και Εναλλακτικών Μεθόδων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση