, ,

Καρδιά και εγκέφαλος: Μελέτη αποκαλύπτει πώς αυτή η σχέση επηρεάζει τις γνωστικές μας ικανότητες

Η υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου είναι δύο από τα πιο σημαντικά κομμάτια της υγιούς διαδικασίας γήρανσης.

Καρδιά και εγκέφαλος: Μελέτη αποκαλύπτει πώς αυτή η σχέση επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητες

Η υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου είναι δύο από τα πιο σημαντικά κομμάτια της υγιούς διαδικασίας γήρανσης, και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο συστήματα. Όμως μια νέα έρευνα τονίζει τώρα ακριβώς τα σημεία στα οποία βρίσκεται η σύνδεση και γιατί έχει σημασία για την πρόληψη κατά της γνωστικής εξασθένησης.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από ερευνητές στο Ινστιτούτο Max Planck και στο Leipzig Heart Clinic αποκαλύπτει ότι η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο λόγω αδυναμίας της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει μείωση στην πυκνότητα της φαιάς ουσίας. Η φαιά ουσία συνίσταται από νευρώνες και η πλειονότητά του στον εγκέφαλο είναι μέρος του εγκεφαλικού φλοιού, ο οποίος διαχειρίζεται «υψηλές νοητικές ικανότητες» όπως τη γλώσσα, την ομιλία, τη δημιουργικότητα και τη λήψη αποφάσεων.

Advertisment

«Όσο πιο αδύναμη η καρδιά, τόσο μικρότερη η πυκνότητα της φαιάς ουσίας», αναφέρει ο Matthias Schroeter, Ph.D., υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας Γνωστικής Νευροψυχιατρικής στο Max Planck Institute.

Η μελέτη εστίασε συγκεκριμένα στην επίδραση της καρδιακής ανεπάρκειας στην υγεία της καρδιάς, και στο τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει αυτό στα δύο βασικά μας όργανα μακροπρόθεσμα. Τονίζουν ότι ερεύνησαν μόνο τις βασικές τεχνικές επιδράσεις στην πυκνότητα της φαιάς ουσίας και ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της ακριβούς γνωστικής επίδρασης.

Το δείγμα αποτελούταν από 80 συμμετέχοντες και οι ερευνητές εξέτασαν την ποσότητα του αίματος που αντλούνταν με κάθε καρδιακό χτύπο και μέτρησαν τη συγκέντρωση μιας ορμόνης στο αίμα, που χρησιμοποιείται ως δείκτης για τυχόν καρδιακή ανεπάρκεια. Σε συνδυασμό με μαγνητικές τομογραφίες, μπόρεσαν να βρουν την ιδιαίτερη αυτή σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο και στην υγεία της καρδιάς.

Advertisment

«Σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας», ανέφερε ο Schroeter, «είναι σημαντικό να λάβουμε επίσης υπόψη ότι και η δομή του εγκεφάλου μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά». Φυσικά, προτεραιότητά μας σε μια καρδιακή ανεπάρκεια είναι να θεραπεύσουμε την ίδια την καρδιά, όμως, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας υποδεικνύουν ότι πρέπει να δοθεί προσοχή και στο πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Δεδομένου του ρόλου της φαιάς ουσίας στην εγκεφαλική λειτουργία, είναι ένα σημαντικό στοιχείο σε κάποιες από τις γνωστικές ασθένειες που οι άνθρωποι εμφανίζουμε καθώς μεγαλώνουμε. «Η μείωση της φαιάς ουσίας αυξάνει τις πιθανότητες κάποιος να αναπτύξει Αλτσχάιμερ», δηλώνει ο Schroeter. Εκτός από την καρδιακή ανεπάρκεια, η υπέρταση έχει επίσης συνδεθεί με μείωση της φαιάς ουσίας σε πρότερες έρευνες. Λόγω της ισχυρής σύνδεσης ανάμεσα στα δύο σημαντικά αυτά συστήματα, η εστίαση στην υγεία της καρδιάς γίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ.

Πηγή: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCRESAHA.119.315813

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση