, ,

Έρευνα: Η διαβίωση κοντά σε πράσινο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Για κάθε δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο διοξειδίου του αζώτου στον αέρα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 4%.

Έρευνα: Η διαβίωση κοντά σε ένα καταπράσινο πάρκο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Η ζωή κοντά σε μια καταπράσινη περιοχή μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, διαπίστωσαν επιστήμονες. Η έρευνά τους δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από έναν χώρο πρασίνου διατρέχουν 16% λιγότερο κίνδυνο από εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Οι άνθρωποι που περιβάλλονται από μεγαλύτερα επίπεδα πρασίνου στον τόπο κατοικίας τους προστατεύονται από την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Dr Carla Avellaneda. Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ των επιπέδων ρύπων στην ατμόσφαιρα και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Advertisment

Για κάθε δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο διοξειδίου του αζώτου στον αέρα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 4% – και κάθε επιπλέον κυβικό μικρογραμμάριο αιθάλης στον αέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 5%. Και τα δύο αυτά συνδέονται με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι καθολικοί χωρίς να επηρεάζονται από την ηλικία, τις καπνιστικές συνήθειες ή τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Αντίθετα, η ύπαρξη πολλών χώρων πρασίνου κοντά στο σπίτι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έως και κατά 16%. Για την έρευνα, η ομάδα ανέλυσε την έκθεση 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Καταλονία της Ισπανίας στους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Η συνεργασία -με επικεφαλής το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Hospital del Mar και την τοπική κυβερνητική καταλανική Υπηρεσία Ποιότητας και Αξιολόγησης της Υγείας  χρησιμοποίησε γεωγραφικές αναφορές και μοντέλα σχεδιασμού για τη μέτρηση της έκθεσης στο διοξείδιο του αζώτου και την αιθάλη, χρησιμοποιώντας πληθυσμιακά δεδομένα.

Όλοι οι συμμετέχοντες που εξέτασαν ήταν ενήλικες που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από την έναρξη της έρευνας. Οι ερευνητές λένε ότι, υπό το φως των ευρημάτων τους που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Environment International, θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι συστάσεις σχετικά με τα επίπεδα οξειδίου του αζώτου και αιθάλης στην ατμόσφαιρα που θεωρούνται «ασφαλή» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Advertisment

Το να ζει κανείς κοντά σε πολλές φυλλώδεις εκτάσεις πιστεύεται ότι βοηθά τους ανθρώπους να ασκούνται, να μειώνουν το στρες και να κοινωνικοποιούνται με φίλους. «Παρά τη συμμόρφωση με τα επίπεδα που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το παράδοξο ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, όπως αυτός που εντοπίσαμε σε αυτή τη μελέτη, όπου υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της έκθεσης σε ρύπους στο περιβάλλον μας και του κινδύνου να υποστούμε εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Rosa Maria Vivanco.

Οι ερευνητές από τη Βοστώνη διαπίστωσαν ότι τα δέντρα και τα εδάφη στις απώτατες άκρες των αστικών δασικών περιοχών και των πάρκων της πόλης μπορεί επίσης να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από ό,τι φανταζόταν προηγουμένως, γι’ αυτό οι πόλεις όλων των μεγεθών θα πρέπει να συνεχίσουν να φυτεύουν περισσότερα δέντρα.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/living-near-a-leafy-green-park-cut-the-risk-of-a-stroke-for-3-5-million-people

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση