Ποιος είναι ο λόγος που πολλοί ζουν μαζί με νοσούντες της Όμικρον αλλά δεν κολλούν τον ιό!

Γνωρίζουμε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική, ωστόσο, το παράδοξο συμβαίνει και μάλιστα έχει και επιστημονική εξήγηση.

Ποιος είναι ο λόγος που πολλοί ζουν μαζί με νοσούντες της Όμικρον αλλά δεν κολλούν τον ιό!

Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στο ίδιο σπίτι με άτομα που είναι θετικά στον κορονοϊό και δεν έχουν κολλήσει, και μάλιστα χωρίς καν να έχουν απομονωθεί.

Και μπορεί όλοι να γνωρίζουμε ότι η μετάλλαξη της Όμικρον είναι η πιο μεταδοτική από όλες, ωστόσο, το παράδοξο αυτό συμβαίνει και μάλιστα έχει και την επιστημονική του εξήγηση.

Advertisment

Ο καθηγητής Tony Cunningham, λοιμωξιολόγος, κλινικός ιολόγος και επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε στην NZ Herald:

“Εάν δεν υπάρχει 100% εξάπλωση σε μια οικογένεια, αυτό μπορεί να οφείλεται στα επίπεδα ανοσίας του ατόμου που έχει τον ιό, οπότε το ιικό φορτίο έχει μειωθεί γρήγορα, μπορεί να είναι το επίπεδο ανοσίας του ατόμου που τον λαμβάνει και αυτό θα μπορούσε να είναι “εξειδικευμένο” επειδή είναι ανοσοποιημένοι ή “αόριστο” επειδή απλώς είναι αρκετά τυχεροί που έχουν τα σωστά γονίδια”.

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται σε όλο τον κόσμο, προκειμένου οι επιστήμονες να εξακριβώσουν εάν κάποιοι άνθρωποι έχουν «υπερδυνατά» γονίδια και γι’αυτό φαίνεται να είναι εγγενώς ανθεκτικοί στον COVID-19.

Advertisment

Ο δρ. Ευάγγελος Ανδρεάκος, ερευνητής στο Εργαστήριο Ανοσοβιολογίας του Κέντρου Κλινικής, Πειραματικής Χειρουργικής και Μεταφραστικής Ερευνας, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) είναι ένας από αυτούς τους επιστήμονες. Μιλώντας στο Protagon δήλωσε: «Κάποιοι άνθρωποι έχει αποδειχθεί ότι δεν κολλούν κορονοϊό. Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε κάποια γενετική διαφορά που έχουν στο DNA τους» και πρόσθεσε: «Πρόκειται για γενετικά ανθεκτικά άτομα και δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ποσοστό του πληθυσμού αφορά».

Σουηδοί και Γερμανοί επιστήμονες λένε επίσης ότι οι Νεάντερταλ, μας κληροδότησαν μια παραλλαγή γονιδίου, που μπορεί να μας προστατεύσει από βαριά νόσηση Covid-19. Το γονίδιο αυτό το οποίο φέρουν περίπου οι μισοί άνθρωποι εκτός Αφρικής προστατεύει έναντι της σοβαρής Covid-19, μειώνοντας κατά 22% τον κίνδυνο εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Να σημειωθεί ότι, οι ίδιοι επιστήμονες ανακοίνωσαν πέρυσι ότι ένα άλλο γονίδιο που κληρονομήσαμε από τα «ξαδέρφια» μας τους Νεάντερταλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση Covid-19.

«Αυτό δείχνει πως η κληρονομιά μας από τους Νεάντερταλ είναι ένα σπαθί με δύο κόψεις, όσον αφορά την ανταπόκρισή μας στον ιό SARS-CoV-2. Μας έδωσαν γενετικές παραλλαγές, για τις οποίες μπορούμε τόσο να τους καταραστούμε όσο και να τους ευχαριστήσουμε», δήλωσε ο ερευνητής δρ Χούγκο Ζέμπεργκ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση