,

Η NASA εκτόξευσε το τηλεσκόπιο James Webb με τη γιγαντιαία ηλιακή ασπίδα του για να βρει μακρινούς κόσμους

Η «μηχανή του χρόνου» που θα επιτρέψει στους αστρονόμους να μελετήσουν την αρχή του σύμπαντος λίγο μετά το Big Bang.

Η NASA εκτόξευσε το τηλεσκόπιο James Webb με τη γιγαντιαία ηλιακή ασπίδα του για να βρει μακρινούς κόσμους

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA εκτοξεύτηκε επίσημα στις 25 Δεκεμβρίου. Η αποστολή του; Να αναζητήσει το φως από τους πρώτους γαλαξίες του πρώιμου σύμπαντος και να εξερευνήσει το δικό μας ηλιακό σύστημα, καθώς και πλανήτες σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια, τους λεγόμενους εξωπλανήτες.

«Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αντιπροσωπεύει τη φιλοδοξία που η NASA και οι εταίροι μας διατηρούν για να μας ωθήσουν στο μέλλον», δήλωσε ο διοικητής της NASA Bill Nelson. «Η υπόσχεση του Webb δεν είναι αυτό που ξέρουμε ότι θα ανακαλύψουμε – είναι αυτό που δεν καταλαβαίνουμε ακόμη ή δεν μπορούμε ακόμη να κατανοήσουμε για το σύμπαν μας. Ανυπομονώ να δω τι θα μας αποκαλύψει!»

Advertisment

Οι επίγειες ομάδες άρχισαν να λαμβάνουν δεδομένα τηλεμετρίας από τον Webb περίπου πέντε λεπτά μετά την εκτόξευση. Ο πύραυλος Ariane 5 της Arianespace λειτούργησε όπως αναμενόταν, αποχωριζόμενος από το τηλεσκόπιο 27 λεπτά μετά την πτήση.

Το τηλεσκόπιο απελευθερώθηκε σε ύψος περίπου 1.400 χιλιομέτρων. Περίπου 30 λεπτά μετά την εκτόξευση, ο Webb ξεδίπλωσε την ηλιακή ασπίδα του. Ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών στην έδρα της NASA στην Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Η επιστημονική υπόσχεση του Webb είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πραγματικά συναρπαστικής περιόδου ανακαλύψεων, πραγμάτων που δεν έχουμε δει ή φανταστεί ποτέ πριν».

Το Webb φέρει τέσσερα υπερσύγχρονα επιστημονικά όργανα με εξαιρετικά ευαίσθητους υπέρυθρους ανιχνευτές πρωτοφανούς ανάλυσης. Το Webb θα μελετήσει το υπέρυθρο φως από ουράνια αντικείμενα με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια από ποτέ. Η κορυφαία αποστολή είναι ο επιστημονικός διάδοχος των εμβληματικών διαστημικών τηλεσκοπίων Hubble και Spitzer της NASA, που κατασκευάστηκε για να συμπληρώσει και να προωθήσει τις επιστημονικές ανακαλύψεις αυτών και άλλων αποστολών.

Advertisment

«Η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Webb είναι μια κομβική στιγμή – αυτή είναι μόνο η αρχή για την αποστολή Webb», δήλωσε ο Gregory L. Robinson, διευθυντής προγράμματος του Webb στα κεντρικά γραφεία της NASA. «Τώρα θα παρακολουθήσουμε τις πολυαναμενόμενες και κρίσιμες 29 ημέρες του Webb. Όταν το διαστημικό σκάφος ξεδιπλωθεί στο διάστημα, το Webb θα υποστεί την πιο δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία “ξεδιπλώματος” που έχει επιχειρηθεί ποτέ στο διάστημα. Μόλις ολοκληρωθεί η θέση σε λειτουργία, θα δούμε εικόνες που προκαλούν δέος και θα αιχμαλωτίσουν τη φαντασία μας».

Η επαναστατική τεχνολογία του τηλεσκοπίου θα εξερευνήσει κάθε φάση της κοσμικής ιστορίας – από το εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος μέχρι τους πιο μακρινούς παρατηρήσιμους γαλαξίες του πρώιμου σύμπαντος και όλα τα ενδιάμεσα. Το Webb θα αποκαλύψει νέες και απροσδόκητες πληροφορίες και θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να κατανοήσει την προέλευση του σύμπαντος και τη θέση μας σε αυτό.

Η ηλιακή ασπίδα πέντε στρωμάτων θα προστατεύει το τηλεσκόπιο από το φως και τη θερμότητα του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης. Κάθε πλαστικό φύλλο είναι περίπου τόσο λεπτό όσο μια ανθρώπινη τρίχα και επικαλυμμένο με ανακλαστικό μέταλλο, παρέχοντας προστασία της τάξης άνω του SPF 1 εκατομμυρίου. Μαζί, τα πέντε στρώματα μειώνουν την έκθεση από τον Ήλιο από πάνω από 200 κιλοβάτ ηλιακής ενέργειας σε ένα κλάσμα του βατ.

Αυτή η προστασία είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθούν τα επιστημονικά όργανα του Webb σε θερμοκρασίες 40 kelvin, ή κάτω από τους μείον 380 βαθμούς Φαρενάιτ – αρκετά κρύο για να δουν το αμυδρό υπέρυθρο φως που επιδιώκει να παρατηρήσει το Webb.

Το μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο διαστημικό επιστημονικό παρατηρητήριο στον κόσμο έχει ακόμα 5,5 μήνες εγκατάστασης μπροστά του, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του δευτερεύοντος κατόπτρου και των πτερύγων του πρωτεύοντος κατόπτρου, της ευθυγράμμισης των οπτικών του τηλεσκοπίου και της βαθμονόμησης των επιστημονικών οργάνων. Μετά από αυτό, θα μας παραδώσει τις πρώτες του εικόνες.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/nasa-launches-the-james-webb-space-telescope

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Copernicus: Το 2023 θα είναι «η πιο θερμή» χρονιά στην ιστορία | Νέο ρεκόρ τον Νοέμβριο
Νορβηγία: Απίστευτες εικόνες από το Βόρειο Σέλας που μάγεψε τον ουρανό με τα χρώματά του!
Ο Αμαζόνιος έπεσε στη χαμηλότερη στάθμη του εδώ και έναν αιώνα από την ακραία ξηρασία
Η στιγμή που καταρρέει ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην Παταγoνία (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση