, ,

3 βασικοί τρόποι να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας

Πώς να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας: 3 διαφορετικοί τύποι διατάσεων.

3 βασικοί τρόποι να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας

Ας δοκιμάσουμε να σκύψουμε και να αγγίξουμε τα δάχτυλα των ποδιών μας. Γι’ αυτή την κίνηση απαιτείται οι μύες μας να τεντωθούν. Η ευλυγισία είναι το ποσοστό διάτασης που επιτρέπει ένας μυς. Κάθε μυς στο σώμα μας αποτελείται από μακριές ίνες, ή κύτταρα, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες ομάδες και τυλίγονται από συνδετικό ιστό που ονομάζεται τένοντας. Οι μύες μας, συστέλλονται και διαστέλλονται.

Οι μη ευλύγιστοι μύες πιέζονται να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να φτάσετε κάτι στην πίσω θέση του αυτοκινήτου ή να πιάσετε κάτι που έπεσε στο έδαφος από το τραπέζι. Αυτό καθίσταται ακόμα δυσκολότερο για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Advertisment

Πώς να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας: 3 διαφορετικοί τύποι διατάσεων

Στατικές διατάσεις

Μία από τις συχνότερες μορφές διατάσεων είναι οι στατικές, στις οποίες κινούμε τις αρθρώσεις μας και κρατάμε την κάθε κίνηση για 15, 30 ή 60 δευτερόλεπτα. Για παράδειγμα, για να τεντώσουμε τον ιγνυακό μας τένοντα, μπορούμε να αγγίξουμε τα δάχτυλα των ποδιών μας, είτε όντας όρθιοι είτε καθιστοί στο έδαφος με τα πόδια απλωμένα ίσια μπροστά.

Για να τεντώσουμε την ωμοπλάτη, μπορούμε να κρατήσουμε με τα χέρια μας μία κολόνα και να φέρουμε αντίσταση γέρνοντας προς τα πίσω. Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο είδος διατάσεων. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον μετά από έντονη αεροβική άσκηση, καθώς έτσι βοηθούν και στη μείωση των χτύπων της καρδιάς.

Δυναμικές διατάσεις

Οι δυναμικές διατάσεις είναι ασκήσεις που κινούν αφορούν περισσότερο σε μεγαλύτερο εύρος κίνησης και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ζεσταίνοντας ουσιαστικά το σώμα και με αυτό τον τρόπο βελτιώνουν την ευλυγισία του. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι δυναμικές διατάσεις πριν από την άσκηση βελτιώνουν την απόδοση και βοηθούν στην πρόληψη κατά τραυματισμών. Κάποια παραδείγματα είναι τα push-ups ή τα βαθιά καθίσματα.

Advertisment

Μυοπεριτονιακές διατάσεις

Στο τρίτο και τελευταίο είδος διατάσεων εφαρμόζεται πίεση στο συνδετικό ιστό των μυών για να τους βοηθήσουμε να χαλαρώσουν. Μοιάζει λίγο με μασάζ. Ορισμένες φορές, ο θεραπευτής μασάζ ασχολείται με τους κόμπους που εμφανίζονται στους μύες και προσπαθεί να μας χαλαρώσει και να μας καταπραΰνει από τον πόνο και την ένταση σε εκείνα τα σημεία.

Το foam rolling είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτού του τύπου διατάσεων: πρόκειται για ένα κυλινδρικό όργανο από αφρολέξ το οποίο χρησιμοποιείται για ένα είδος αυτό-μασάζ ως προθέρμανση ή αυτοθεραπεία. Μοιάζει περισσότερο με αθλητικό μασάζ και είναι αποδεδειγμένο ότι ενισχύει την υγεία του μυϊκού συστήματος.

Πηγή: www.everydayhealth.com/fitness/how-become-more-flexible-because-yes-its-important/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση