, , ,

Από τα 3.500 βήματα και πάνω, για κάθε 1.000 έξτρα βήματα που κάνουμε, μειώνουμε 15% τον κίνδυνο θανάτου

Ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ μας ενημερώνει για τη σημασία της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας.

Από τα 3.500 βήματα και πάνω, για κάθε 1.000 έξτρα βήματα που κάνουμε, μειώνουμε 15% τον κίνδυνο θανάτου

Ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm, μας ενημερώνει για τη σημασία της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας και του περπατήματος στην πρόληψη της θρόμβωσης και των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αναλύοντας τα δεδομένα από μια μεγάλη μετα-ανάλυση, η οποία παρακολούθησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο στο επιστημονικό περιοδικό «Εuropean Journal of Cardiovascular Prevention» της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπιστώνει ότι ακόμη και λίγα βήματα την ημέρα μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Advertisment

«Από τα 3.500 βήματα και πάνω, για κάθε 1.000 έξτρα βήματα που κάνουμε, μειώνουμε 15% την πιθανότητα να πεθάνουμε από οποιαδήποτε αιτία. Και για κάθε 500 βήματα μειώνουμε 7% την καρδιαγγειακή θνησιμότητα»

Σύμφωνα με τη μετα-ανάλυση, τα 3.500 βήματα και πάνω αναφέρονται ως αρκετά για να έχουμε ουσιαστικό όφελος για την υγεία. Οι γυναίκες φαίνεται να είναι περισσότερο αδρανείς από τους άνδρες, με το 31% του γυναικείου πληθυσμού να μην κάνει αρκετή άσκηση, έναντι του 23% των ανδρών. Το στοιχείο που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι πως το 80% των εφήβων δεν φαίνεται να επιδεικνύει ενδιαφέρον για το περπάτημα.

Επιπλέον, ο καρδιολόγος υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της πρόληψης του καρκίνου, αναφέροντας ότι η παχυσαρκία συσχετίζεται με 28 διαφορετικά είδη καρκίνου. Επομένως, το περπάτημα και η απώλεια βάρους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και των συνεπαγόμενων επιπλοκών.

Advertisment

Ακόμη, ο Δημήτρης Ρίχτερ επισημαίνει ότι η αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, το ποδήλατο και ο χορός, αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για την πρόληψη της θρόμβωσης στο αίμα.

Συγκεκριμένα, το κολύμπι θεωρείται ιδανικό, καθώς δεν κουράζει το μυϊκό σύστημα και δεν προκαλεί τραυματισμούς. Τέλος, ο καρδιολόγος ενθαρρύνει όλους να αφιερώνουν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για να περπατούν, καθώς αυτή η απλή δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα δωρεάν “φάρμακο” για την υγεία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρά την πεποίθηση που υπήρχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το περπάτημα τις περιόδους των lockdown δεν αυξήθηκε αλλά αντιθέτως, μειώθηκε.

«Ο μέσος όρος προ covid ήταν 5.300 βήματα ημερησίως, νούμερο που μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν επανήλθε».

Οι διαπιστώσεις του καρδιολόγου καλούν όλους μας να δίνουμε προσοχή στην υγεία μας και να ενθαρρύνουμε τη φυσική δραστηριότητα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων και του καρκίνου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Λίπος στο συκώτι: Ποιο είδος άσκησης και πόση ώρα χρειάζεται για να το μειώσετε
Άσκηση: Το δραστικότερο φάρμακο μακροζωίας
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση