Τα γεγονότα που σχεδόν καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας εναντίον των γυναικών ακόμη και από τον σύντροφό τους, έρχεται να επιβεβαιώσει μεγάλη παγκόσμια έρευνα που κατέγραψε τις διαστάσεις του φαινομένου σε 161 χώρες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική έκδοση «The Lancet”, περισσότερες από 1 στις 4 γυναίκες ηλικίας 15 έως 49 ετών σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν βιώσει σωματική ή και σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Advertisment
Στην Ελλάδα (με βάση στοιχεία για το 2018) το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 1 στις 4 γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, το 18%-των γυναικών έχει υποστεί βία από σύντροφο στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το 5% έχει βρεθεί αντιμέτωπο με κρούσμα βίας κατά το τελευταίο έτος.
Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη είναι 16% και 3% για την Κύπρο, 16% και 4% για την Ιταλία, 22% και 5% για τη Γαλλία, 24% και 4% για τη Βρετανία και 32% και 12% για την Τουρκία (όπου το πρόβλημα φαίνεται να έχει μεγάλες διαστάσεις).
Η βία ξεκινά νωρίς
Ένα από τα πλέον ανησυχητικά στοιχεία της έρευνας είναι ότι βία ξεκινάει νωρίς και είναι διεδομένη ακόμη και στις νεαρές ηλικίες, Έτσι, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, το 24% των γυναικών ηλικίας 15 έως 19 ετών έχουν υποστεί βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Advertisment
Η βία -σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική- σε βάρος των γυναικών αφορά παντρεμένες, και γυναίκες που βρίσκονται σε σχέση και συζούν, ενώ μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των θυμάτων.
Όπως αναφέρει η βασική ερευνήτρια Κλαούντια Γκαρσία-Μορένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια στην αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών, ο στόχος για εξάλειψη έως το 20130 φαίνεται να είναι πολύ μακρινός. Την ίδια ώρα συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο.
Οι «πρωτιές»
Αντιστρόφως ανάλογη, όπως αναμενόταν, είναι η σχέση βίας κατά των γυναικών-επιπέδου διαβίωσης των χωρών που μελετήθηκαν.
Τα υψηλότερα ποσοστά βίας κατά γυναικών καταγράφηκαν στην Ωκεανία (49%) και στη κεντρική υποσαχάρια Αφρική (44%), ενώ τα χαμηλότερα στην Κεντρική Ασία (18%) και στην Νότια Ευρώπη (16%).
Σε γενικές γραμμές οι πιο ανεπτυγμένες χώρες που χαρακτηρίζονται από υψηλό εισόδημα έχουν μικρότερα ποσοστά βίας σε σχέση με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Σε όλη την Ευρώπη η βία εκτιμάται στο 20% των γυναικών, έναντι 25% στην Αμερική, 27% στην Ασία και 33% στην Αφρική.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέσα σε ένα χρόνο περίπου μισό δισεκατομμύριο γυναίκες βιώνουν κάποια μορφή βίας από τους συντρόφους τους.