,

Οι γυναίκες που θηλάζουν κινδυνεύουν λιγότερο από εγκεφαλικά και καρδιαγγειακές νόσους

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη ενώ τα πλεονεκτήματα που δίνει στην υγεία των παιδιών είναι πολλά και αναντικατάστατα.

Οι γυναίκες που θηλάζουν κινδυνεύουν λιγότερο από εγκεφαλικά και καρδιαγγειακές νόσους

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη ενώ τα πλεονεκτήματα που δίνει στην υγεία των παιδιών είναι πολλά και αναντικατάστατα. Είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες (όπως ζωντανά κύτταρα του ανοσοποιητικού, ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες) που προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις π.χ γαστρεντερίτιδες, μηνιγγίτιδες, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες κ.ά.

Τα παιδιά επίσης που θηλάζουν, έχουν μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών, καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη, φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου, παχυσαρκίας, τερηδόνας και ορθοδοντικών ανωμαλιών τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή τους. Ο θηλασμός προστατεύει ακόμη και από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Advertisment

Ωστόσο, εκτός από τα παιδιά, ο θηλασμός φαίνεται πως ωφελεί και την υγεία των γυναικών. Σύμφωνα με μια νέα αυστριακή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό “ Journal of American Heart Association”, ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Πέτερ Βιλάιτ, του αυστριακού Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, ανέλυσαν τη σχέση ανάμεσα στο θηλασμό και στην μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία της μητέρας, αξιολογώντας οκτώ έρευνες από διάφορες χώρες του κόσμου, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 1,2 εκατομμύρια γυναίκες, το 82% των οποίων, είχαν γεννήσει και θηλάσει σε κάποια περίοδο της ζωής τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι, οι γυναίκες που έχουν θηλάσει έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιας μορφής καρδιοπάθεια, να πάθουν εγκεφαλικό ή να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τις γυναίκες εκείνες που δεν είχαν θηλάσει ποτέ, εκείνες που είχαν θηλάσει είχαν περίπου 11% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο, 14% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, 12% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό και 17% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακό αίτιο. Εκείνες δε από τις γυναίκες που είχαν θηλάσει για 12 και πλέον μήνες είχαν ακόμη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ανάμεσα σε γυναίκες διαφορετικής ηλικίας, δεν παρουσίασε αξιοσημείωτη διαφορά.

Advertisment

Τα παραπάνω οφέλη του θηλασμού στις γυναίκες έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που ήδη αναγνωρίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ότι δηλαδή ο θηλασμός μειώνει την πιθανότητα της μητέρας να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 και καρκίνους των ωοθηκών ή του μαστού.

Τόσο ο ΠΟΥ όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, συνιστούν στις μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους τουλάχιστον για έξι μήνες από την γέννησή τους, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία, μόνο το ¼ των βρεφών τρέφεται με μητρικό γάλα.

Ο ΠΟΥ επίσης, σε συνεργασία με την UNICEF ξεκίνησαν το 1991 την δράση “Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη”, μια πρωτοβουλία που έχει σαν στόχο να εξασφαλίσει ότι όλες οι υπηρεσίες μητρικής φροντίδας είτε είναι μεμονωμένες είτε σε νοσοκομειακά συγκροτήματα θα ενημερώνουν και θα υποστηρίζουν τις μητέρες ώστε να παίρνουν τις πιο σωστές αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή του παιδιού τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση