,

Οι γυναίκες χωρίς οικονομική ασφάλεια κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα κακοποίησης

Η οικονομική κατάσταση μιας γυναίκας έχει ξεκάθαρη συσχέτιση με τη βία που μπορεί να υποστεί από τον σύντροφό της.

Οι γυναίκες χωρίς οικονομική ασφάλεια κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα κακοποίησης

Η οικονομική κατάσταση μιας γυναίκας έχει μια ξεκάθαρη συσχέτιση, με τη βία που μπορεί να υποστεί από τον σύντροφό της, έδειξε μια νέα έρευνα που διεξήγαγε ο αυστραλιανός Οργανισμός Έρευνας για την Ασφάλεια των Γυναικών, στην οποία συμμετείχαν 10.000 γυναίκες άνω των 18 χρόνων και που όπως φάνηκε από την έρευνα, μία στις τρεις είχε οικονομικές δυσκολίες, από την έναρξη της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν οικονομικές δυσκολίες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να κακοποιηθούν σεξουαλικά, σωματικά ή λεκτικά από τους συντρόφους τους. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία, το άγχος για τα οικονομικά ή η απώλεια της εργασίας εντείνουν την πιθανότητα, οι γυναίκες αυτές να κακοποιηθούν από τον σύντροφό τους, ακόμη και για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Advertisment

Οι γυναίκες που είχαν άγχος με τα οικονομικά ήταν πιθανότερο να κακοποιηθούν σωματικά, σεξουαλικά ή συναισθηματικά, από εκείνες που δεν είχαν τέτοιο άγχος και μάλιστα, όσες είχαν πολύ υψηλά επίπεδα στρες, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση και 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν άλλου είδους κακοποίηση.

Ωστόσο, η οικονομική ασφάλεια και ανεξαρτησία μιας γυναίκας καθώς και το ποια είναι η εργασιακή της κατάσταση, δεν είναι παράγοντες που την προστατεύουν από τη σεξουαλική κακοποίηση μέσα στη σχέση της, αντιθέτως, υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να την προκαλέσουν, αναφέρει η μελέτη.

Ο Ρικ Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Εγκληματολογίας δήλωσε πως, όταν δύο σύντροφοι έχουν παραπλήσια εισοδήματα ή όταν η κύρια πηγή εισοδήματος στο σπίτι είναι από τη γυναίκα, κάποιοι σύντροφοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τη σεξουαλική βία σαν τρόπο να ασκήσουν έλεγχο, εφόσον αισθάνονται ανίκανοι ή ότι αμφισβητούνται σε άλλους τομείς.

Advertisment

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η πιο κοινή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (από δημοσιεύσεις της UNICEF).

Σύμφωνα με μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο θα ξυλοκοπηθεί, θα βιαστεί ή θα υποστεί βία σε κάποιο σημείο της ζωής της.

Η βία κατά των γυναικών συμβαίνει σε όλο τον κόσμο σε καθημερινή βάση και σε διαφορετικά πλαίσια. Μπορεί να είναι ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική.

Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τη βία κατά των γυναικών ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των γυναικών παγκοσμίως. Από το 1999, η 25η Νοεμβρίου ορίσθηκε ως διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»
Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση