Οι Λειψοί ανάμεσα στους 10 καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς του κόσμου

Στο νησί της Καλυψούς, οι παραλίες, η τοπική κουζίνα, οι δραστηριότητες και οι θαλάσσιες εκδρομές αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη!

Οι Λειψοί ανάμεσα στους 10 καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς του κόσμου

Το girovagate.com, ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά blogs της Ιταλίας δημοσίευσε πρόσφατα τους 10 καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς του κόσμου για το 2022. Οι προτάσεις του που αφορούν όλες τις εποχές του χρόνου, έχουν ως σκοπό να παροτρύνουν τους Ιταλούς, να αρχίσουν να ταξιδεύουν ξανά, ύστερα από δύο και πλέον χρόνια αυστηρών περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Η λίστα με τους καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς περιλαμβάνει τη Λαπωνία, την Πάρμα, τις Άλπεις, την Σεβίλλη, την Τοσκάνη, την Ανκόνα, τα κάστρα της Τρανσυλβανίας, την Άγρια Δύση, τη νότια Ολλανδία και τους ελληνικούς Λειψούς.

Advertisment

«Στο νησί της Καλυψούς, οι παραλίες, η τοπική κουζίνα, οι δραστηριότητες και οι θαλάσσιες εκδρομές αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη», αναφέρει ο συντάκτης του αφιερώματος και αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ιταλών bloggers, Alessandro Bertini, που είχε φιλοξενηθεί παλαιότερα από τον δήμο Λειψών και συμπληρώνει: «Λειψοί σημαίνει αυθεντική Ελλάδα».

Ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος δήλωσε: «οι Λειψοί διατήρησαν τις δυνάμεις τους το προηγούμενο καλοκαίρι, ξεπερνώντας το 90% των αφίξεων του 2019, στην περίοδο αιχμής, όχι μόνο με Έλληνες αλλά και με ταξιδιώτες του εξωτερικού. Ειδικά οι Ιταλοί, ανέκαθεν μας τοποθετούσαν στην κορυφή των προτιμήσεών τους, χάρη στη στοχευμένη στρατηγική μας».

Οι Λειψοί ή Λειψώ είναι συστάδα 30 νησιών στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο, που αποτελείται από 24 νησίδες και 6 βραχονησίδες. Απέχει 173,2 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και έχει 790 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Advertisment

Το κύριο νησί από το οποίο πήρε και το όνομά της η συστάδα αυτή είναι η Λειψώ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πάτμο και τη Λέρο και λίγο ανατολικότερα της νοητής ευθείας που τις ενώνει, στα βόρια Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση το νησί, όπως και η ονομασία του, συνδέονται με την θεά Καλυψώ και χρονολογικά τοποθετείται σε ένα αόριστο παρελθόν πριν τον Κατακλυσμό, όπου σύμφωνα πάντα με την προφορική παράδοση, οι διάφορες νησίδες που αποτελούσαν ενιαίο σώμα, χωρίστηκαν και πήραν τη σημερινή μορφή τους.

Το νησί διαθέτει ένα μεγάλο λιμάνι που χωρίζεται σε τρεις ζώνες:

Την τουριστική, για να υποδέχεται τα πλοία της γραμμής κάθε χωρητικότητας.

Την εμπορική για φορτηγά πλοία και για την τροφοδοσία νερού και καυσίμων.

Την οργανωμένη μαρίνα, για τα αλιευτικά σκάφη και σκάφη αναψυχής.

Το νησί διαθέτει οδικό δίκτυο 20 χιλιομέτρων που συνδέει τον οικισμό με πολλές περιοχές του νησιού. Για τις μετακινήσεις υπάρχει υπηρεσία ταξί και, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, λεωφορείο που συνδέει τον οικισμό με τις παραλίες. Υπάρχει καθημερινή θαλάσσια επικοινωνία με τα γύρω νησιά και με τον Πειραιά μία φορά την εβδομάδα. Το νησί διαθέτει, επίσης, ελικοδρόμιο. Στον οικισμό λειτουργεί Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας.

Στην τοποθεσία «Κυδωνιές» υπάρχει Χ.Υ.Τ.Α, στην τοποθεσία «Παναγιά του Χάρου» λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 42.000 κ.μ, δεξαμενή 1.000 κ.μ και μονάδα βιολογικού καθαρισμού των αστικών λυμάτων. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί πρόγραμμα ανακύκλωσης των τεσσάρων βασικών υλικών, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο και γυαλί, ενώ από το 2012 οι Λειψοί έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, για την μετατροπή του Χ.Υ.Τ.Α σε Χ.Υ.Τ.Ι.(Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Καθολικό: Το παλαιότερο αλλά άγνωστο μοναστήρι της Κρήτης μέσα στο απόκρημνο φαράγγι (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση