Τα μικρά ανεπαίσθητα βήματα… Σημασία δεν έχει η ταχύτητα και η απόσταση αλλά η κατεύθυνση που πήραμε!

Μικρά βηματάκια προς το φως, φέρνουν τελικά τη φώτιση...

Τα μικρά ανεπαίσθητα βήματα... Σημασία δεν έχει η ταχύτητα και η απόσταση αλλά η κατεύθυνση που πήραμε!

Θα σου έχει συμβεί σίγουρα να κοιτάξεις ένα μπουμπούκι, να το θαυμάσεις και ίσως να το αγοράσεις και να στολίσεις το χώρο σου με αυτό. Μια μέρα ξαφνικά, το κοιτάς και έχει ανθίσει!

Δεν κάθισες να το παρατηρείς καθ’όλη του την ανάπτυξη που αποτελείται από αναρίθμητες στιγμές και στάδια, παρά βλέπεις το πανέμορφό του άνθος στο τέλος της μακράς διαδρομής του φυτού.

Advertisment

Μπορεί επίσης να σου έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο με τον καρπό ενός δέντρου. Μια μέρα τα λεμόνια, για παράδειγμα, από εκεί που ήταν μικρά και πράσινα γίνονται κίτρινα και ζουμερά. Και πάλι, είναι αδύνατο να παρακολουθήσεις την πορεία της ανάπτυξής τους ανελλιπώς.

Κι όμως, αυτό το αποτέλεσμα έρχεται μόνο μέσα από μικρά και μη αισθητά για τον άνθρωπο στάδια, όπως ακριβώς συμβαίνει και για την ανάπτυξη μιας προσωπικότητας.

Όπως ακριβώς εμπιστευόμαστε τους σωματικούς αυτοματισμούς μας που μας κρατάνε ζωντανούς και αποτελούνται από πολλές λειτουργίες κάθε στιγμή, έτσι λειτουργούν και οι ψυχολογικοί αυτοματισμοί που μας διατηρούν ένα συγκεκριμένο ψυχισμό.

Advertisment

Οι μικρές μας ψυχολογικές συνήθειες, καθορίζουν τη γενικότερη ψυχολογία μας.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτω μία αναλογία.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως η στροφή κατά λίγες μοίρες στη γεωμετρία, οδηγεί σε πολύ μεγάλο άνοιγμα γωνίας όταν οι γραμμές προεκτείνονται.

Αυτό βρίσκει αναλογία και στο χώρο της ψυχολογίας, όπου απειροελάχιστη αλλαγή στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς σήμερα, οδηγεί σε θεαματική αλλαγή σε βάθος χρόνου.

Αν λοιπόν πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ψυχολογικές δυσκολίες, τα νέα είναι πολύ καλά, καθώς αρκεί μία ελάχιστη “στροφή” για να βρεθούν σε πιο ευχάριστα ψυχολογικά μονοπάτια.

Πολύ συχνά, εμείς οι άνθρωποι βρισκόμαστε σε φαύλους κύκλους αρνητικών σκέψεων που επηρεάζουν την ψυχολογία αλλά και το σώμα μας, και δεν συνειδητοποιούμε πως έχουμε τη δυνατότητα να βιώνουμε μία πιο ευχάριστη πραγματικότητα με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, κάνοντας γενικότερο καλό στον οργανισμό μας.

Για παράδειγμα, η απλή αντικατάσταση σκέψεων όπως “πώς θα τα καταφέρω με αυτή τη δυσκολία;”, “γιατί συμβαίνει σε μένα αυτό;”, “όλα τα στραβά πάνω μου” κτλ, με σκέψεις όπως “άλλη μία πρόκληση που θα βάλω τα δυνατά μου να καταφέρω”, “αγωνίζομαι για τη ζωή μου και για αυτούς που αγαπάω”, “πιστεύω ότι σύντομα θα τελειώσουν οι δυσκολίες” δίνουν μια άλλη νότα στα πράγματα και είναι και πιο φιλοσοφημένες.

Αρχίζοντας από τον τρόπο σκέψης μεταμορφώνεται σταδιακά ολόκληρη η ζωή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή συνηθίζουμε να βλέπουμε την ομορφιά. Επειδή αλλάζουμε οπτική γωνία και βλέπουμε το ίδιο πράγμα μέσα από άλλο πρίσμα.

Εξάλλου, μέσα μας βρίσκεται και η έρημος και η όαση. Όχι στα γεγονότα που δεν ελέγχουμε. Κι αυτό είναι πολύ παρήγορο γιατί μας καθιστά απόλυτα υπεύθυνους για το πως βιώνουμε τη ζωή. Μακάρι να μπορούσαμε να το θυμόμασταν αυτό πιο συχνά…

Μικρά βηματάκια προς το φως, φέρνουν τελικά τη φώτιση γιατί σημασία δεν έχει ούτε η ταχύτητα, ούτε και η απόσταση, αλλά η κατεύθυνση που επιλέξαμε να πάρουμε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Υπάρχει το «για πάντα»... κι είναι ωραίο να το λες
Έβαλα τα χέρια μου στις τσέπες... και βρήκα ξεχασμένα γράμματα που κάποτε τα κουβαλούσα σαν φυλαχτό...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση