Η εποχή του κορoνοϊού έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας, τη συμπεριφορά μας, την ψυχική μας διάθεση, δεν πρέπει όμως να μας αποπροσανατολίσει από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιατρική επιστήμη. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι αφιερωμένη στην ισότητα που δικαιούνται όλοι οι ασθενείς στην φροντίδα υγείας.
Ισότητα, η οποία δεν είναι δεδομένη…
Στη χώρα μας, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία επισημαίνει την υστέρηση που παρατηρήθηκε διεθνώς, λόγω κορoνοϊού, στην προσέλευση συμπτωματικών ατόμων για εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης, η οποία, σύμφωνα με μελέτες, θα οδηγήσει το επόμενο χρονικό διάστημα σε περισσότερες διαγνώσεις προχωρημένου καρκίνου.
Advertisment
«Μπορεί η πανδημία ν’ απασχόλησε το ενδιαφέρον Πολιτείας, Μ.Μ.Ε. και πολιτών και να αποτέλεσε αναγκαστικά υγειονομική προτεραιότητα, όμως ο καρκίνος συνέχισε και συνεχίζει να αποτελεί ακόμα πιο συχνή και επικίνδυνη νόσο, γι’ αυτό δεν πρέπει να αποσυρθεί από το προσκήνιο του δημόσιου ενδιαφέροντος» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Εταιρεία με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή κάθε χρόνο οι νέες περιπτώσεις καρκίνου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 68.000, ενώ οι θάνατοι στους 33.000. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ασθενείς που επιζούν μετά την εμφάνιση της νόσου για αρκετά, έως πάρα πολλά, χρόνια.
“Close the Care Gup”: Δικαίωμα όλων η Φροντίδα
Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, η οποία καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου, αποτελεί ημέρα-σταθμό, όπου όλοι έχουμε τη τη δυνατότητα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη μάχη εναντίον της παγκόσμιας επιδημίας του καρκίνου που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.
Advertisment
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου www.worldcanceaday.org σηματοδοτεί την έναρξη μιας τριετούς ενημερωτικής εκστρατείας εναντίον της νόσου. Με κεντρικό μήνυμα “Close the Care Gup”, η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στη συνειδητοποίηση του κενού που υπάρχει στη φροντίδα των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο, στις ανισότητες στην πρόσβαση θεραπείας σε όλο τον κόσμο.
Ένα κενό που πρέπει να κλείσει διότι κοστίζει πάνω από όλα ανθρώπινες ζωές. Τις ζωές εκείνων που δεν έχουν ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση στη φροντίδα και τη θεραπεία κατά του καρκίνου.
Ενθαρρυντικά νέα…
Υπάρχουν, ωστόσο, και καλά νέα. Στη μάχη που δίνει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εναντίον του καρκίνου προστίθεται ακόμη μία ελπιδοφόρα ανακάλυψη.
Ευρωπαίοι επιστήμονες αναπτύσσουν ένα νέο τεστ, το οποίο υπόσχεται να ανιχνεύει αλλά και να προβλέπει τους γυναικολογικούς καρκίνους (των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου και του μαστού).
Το συγκεκριμένο τεστ βασίζεται σε δείγμα κυττάρων που λαμβάνεται από τον τράχηλο της μήτρας (όπως το τεστ ΠΑΠ), ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι το test WID, όπως ονομάζεται, θα καταφέρει τελικά να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και στην πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων σε νεαρότερη ηλικία.
Στόχος των επιστημόνων είναι το τεστ να διαμορφώνει σε κάθε γυναίκα το δικό της «σκορ» για καθέναν από τους τέσσερις γυναικολογικούς καρκίνους, έτσι ώστε να υποβάλλεται στους απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους.