Η.Π.Α: Πείραμα πυρηνικής σύντηξης ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας ανεξάντλητης πηγής ενέργειας!

Η θερμότητα που απελευθερώθηκε στο πείραμα ήταν περισσότερη από τη θερμότητα που διοχέτευσε το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου!

Η.Π.Α: Πείραμα πυρηνικής σύντηξης ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας ανεξάντλητης πηγής ενέργειας!

Ένα πείραμα που αφήνει πολλές υποσχέσεις για την παραγωγή ανεξάντλητης καθαρής ενέργειας στο μέλλον ολοκλήρωσαν ερευνητές του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας.

Πρόκειται για πείραμα του Εθνικού Εργαστηρίου «Λόρενς Λίβερμορ» στην Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια του οποίου πυροδοτήθηκαν αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης, που αυτοσυντηρήθηκαν για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.

Advertisment

Η θερμότητα που απελευθερώθηκε στο εν λόγω πείραμα ήταν περισσότερη από τη θερμότητα που διοχέτευσε το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου που χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό, μια κατάσταση που οι πυρηνικοί ονομάζουν burning plasma, ή ανάφλεξη πλάσματος σε ελεύθερη απόδοση.

Η επιτυχία του πειράματος θεωρείται σημαντικό επίτευγμα, καθώς οι αντιδράσεις σύντηξης απαιτούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες πίεσης, ενώ συνήθως σβήνουν αυτόματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παγκοσμίως πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια πειράματα σύντηξης, ωστόσο κανένα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να παράγει περισσότερη ενέργεια από την ποσότητα που καταναλώνει.

Advertisment

Τι είναι η σύντηξη

Όταν μιλάμε για σύντηξη αναφερόμαστε ουσιαστικά στο αντίθετο της πυρηνικής σχάσης, η οποία τροφοδοτεί με ενέργεια τις θερμοπυρηνικές βόμβες και τα άστρα.

Σε αντίθεση με τη σχάση όπου χρησιμοποιούνται ουράνιο ή ραδιενεργά καύσιμα η σύντηξη μπορεί θεωρητικά να λειτουργήσει με ισότοπα υδρογόνου από τη θάλασσα χωρίς να συνδέεται με τον εφιάλτη των πυρηνικών αποβλήτων.

Τα πειράματα σύντηξης

Τα πειράματα σύντηξης αποτελούν παράλληλη δραστηριότητα της Εθνικής Εγκατάστασης Πυροδότησης του Εργαστηρίου «Λόρενς Λίβεμορ» το οποίο λειτουργεί από το 2010 με αποστολή τη μελέτη της ασφάλειας του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το γιγαντιαίο λέιζερ με το οποίο πραγματοποιήθηκε το συγκεκριμένο επιτυχές πείραμα έχει διαστάσεις που ισοδυναμούν με την επιφάνεια τριών γηπέδων…

Το λέιζερ «συνθέτουν» 192 δέσμες, οι οποίες στοχεύουν στο κέντρο μιας μεταλλικής σφαίρας με διάμετρο μερικών μέτρων. Στο κέντρο της σφαίρας μια κάψουλα από χρυσό σε μέγεθος γόμας περιέχει ένα σφαιρίδιο σε μέγεθος ενός κόκκου πιπεριού, όπου φιλοξενούνται τα «καύσιμα», δύο ισότοπα υδρογόνου που ονομάζονται δευτέριο και τρίτιο.

Η έναρξη των θερμοπυρηνικών αντιδράσεων ξεκινά όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν τα 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου…

Για την παραγωγή καθαρής ενέργειας προς κατανάλωση, πάντως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, καθώς, όπως παραδέχθηκε ο ο Άλεξ Ζίλστρα, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο «Nature» για την επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου στόχου φαίνεται πως θα απαιτηθούν αρκετές ακόμα δεκαετίες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση