Πώς μπορούμε να καταναλώσουμε τον καφέ μας με υγιεινό τρόπο

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Πολλοί επαγγελματίες υγείας πιστεύουν μάλιστα ότι είναι επίσης ένας από τους πιο υγιεινούς.

Πώς μπορούμε να καταναλώσουμε τον καφέ μας με υγιεινό τρόπο

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Πολλοί επαγγελματίες υγείας πιστεύουν μάλιστα ότι είναι επίσης ένας από τους πιο υγιεινούς.

Για κάποιους ανθρώπους, είναι η μόνη μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στη διατροφή τους, προσπερνώντας ακόμα και τα φρούτα και τα λαχανικά. Πώς μπορούμε όμως να τον καταναλώσουμε με τον πιο υγιεινό τρόπο;

Advertisment

5 τρόποι να καταναλώνουμε τον καφέ μας με τον πιο υγιεινό τρόπο

1. Δεν πίνουμε καφέ μετά τις 2 το μεσημέρι

Η καφεΐνη, το βασικό συστατικό του καφέ και το πιο δραστικό, είναι ο λόγος που μόλις πίνουμε καφέ αποκτούμε ενέργεια και αυτή η ουσία είναι που μας κρατά ξύπνιους και σε εγρήγορση. Αλλά αν μπει αργά στον οργανισμό μας, δηλαδή αργά το μεσημέρι, αλληλεπιδρά αρνητικά με τον ύπνο μας και προκαλεί μέχρι και προβλήματα υγείας. Οπότε είναι σοφότερο να απέχουμε από τον καφέ μετά τις 2-3 το μεσημέρι.

2. Μειώστε δραστικά την ποσότητα ζάχαρης

Παρόλο που ο καφές είναι υγιεινός από μόνος του, μπορείτε εύκολα να τον μετατρέψετε σε ανθυγιεινό. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να προσθέσετε ζάχαρη και σιρόπι. Άλλωστε, η ζάχαρη είναι ένα από τα χειρότερα συστατικά στη σύγχρονη διατροφή μας. Αν δεν αντέχετε τον καφέ πικρό, χρησιμοποιήστε ένα φυσικό γλυκαντικό όπως στέβια.

3. Επιλέξτε ένα ποιοτικό, οργανικό είδος καφέ

Η ποιότητα του καφέ εξαρτάται από την μέθοδο επεξεργασίας, αλλά και καλλιέργειας. Τις περισσότερες φορές, ψεκάζουν τους σπόρους καφέ με συνθετικά εντομοκτόνα και άλλα χημικά που δεν πρέπει να καταναλωθούν από τον άνθρωπο.

Advertisment

Ωστόσο, οι επιδράσεις του στην υγεία μας είναι ένα ζήτημα αμφιλεγόμενο. Αν ανησυχείτε για το περιεχόμενο εντομοκτόνων και άλλων φαρμάκων στον καφέ σας, αγοράστε οργανικό.

4. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες

Η υπερβολική καφεΐνη έχει διάφορες αρνητικές παρενέργειες, αν και αυτές ποικίλουν ανάλογα με την ευαισθησία του κάθε καταναλωτή. Γενικά, συστήνεται από γενικές και επίσης οδηγίες οργανισμών υγείας η κατανάλωση μέχρι περίπου 2 φλιτζανιών την ημέρα. Ωστόσο, οι λίγο μεγαλύτερες ποσότητες / ημέρα δεν έχουν ακόμα συσχετιστεί με πολύ σοβαρά ζητήματα.

5. Προσθέστε λίγη κανέλα

Η κανέλα είναι ένα νόστιμο βότανο που δένει όμορφα με τη γεύση του καφέ. Έρευνες δείχνουν ότι η κανέλα μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στους διαβητικούς. Αν επιθυμείτε λίγο έξτρα γεύση, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη κανέλα.

Πηγή: www.healthline.com/nutrition/8-ways-to-make-your-coffee-super-healthy#section5

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση