5 «πρακτικές αυτοφροντίδας» που είναι ιδανικές για την άνοιξη

Οι ανάγκες μας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, οπότε γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια της ανοιξιάτικης καθαριότητας για να ανανεωθούμε;

5 πρακτικές αυτοφροντίδας που είναι ιδανικές για την άνοιξη

Η άνοιξη είναι μια ευκαιρία να ανανεώσουμε ορισμένες πτυχές της ζωής μας. Είναι μια ευκαιρία να απαλλαγούμε από πράγματα που δεν μας εξυπηρετούν και να τα αντικαταστήσουμε με νέα που μας εξυπηρετούν. Μπορεί να αποτελέσει κίνητρο και να δώσει ενέργεια.

Και δεν ισχύει μόνο για το σπίτι ή την γκαρνταρόμπα μας. Οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν από την ανοιξιάτικη ανανέωση των ρουτινών αυτοφροντίδας τους, όπως λένε και οι ειδικοί. Οι ανάγκες μας για αυτοφροντίδα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου επειδή αλλάζουμε εμείς και τα πράγματα γύρω μας – όπως οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις που έχουμε, το πρόγραμμά μας και ο καιρός.

Advertisment

Αν οι τρέχουσες πρακτικές σας δεν λειτουργούν (ή απλώς δεν λειτουργούν όσο καλά θέλετε), ήρθε η ώρα να τις αλλάξετε. Αφήστε τη νέα σεζόν να αποτελέσει το κίνητρό σας. Αλλά βάλτε λίγη σκέψη σε αυτό. Αφιερώστε χρόνο για να συντονιστείτε πραγματικά με τον εαυτό σας προτού σκεφτείτε μια ανανέωση.

Σκεφτείτε ποιοι τύποι αυτοφροντίδας φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα για εσάς – για παράδειγμα, σε κάποιους ανθρώπους αρέσει να περνούν χρόνο μόνοι τους στην ύπαιθρο, ενώ άλλοι προτιμούν να επαναφορτίζονται σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων. Σκεφτείτε πώς σας κάνουν οι τρέχουσες πρακτικές σας να αισθάνεστε κατά τη διάρκεια και μετά, στη συνέχεια, συγκρίνετε το με το πώς θέλετε να αισθάνεστε και κάντε αλλαγές που φέρνουν αυτές τις δύο απαντήσεις πιο κοντά.

Εσείς είστε ο ειδικός για το τι λειτουργεί για εσάς, αλλά αν ψάχνετε για ιδέες, εδώ είναι μερικές που συνιστούν οι γιατροί και οι θεραπευτές και είναι ιδανικές για τον πιο ζεστό καιρό και τις μεγαλύτερες ημέρες της άνοιξης.

Advertisment

5 πρακτικές αυτοφροντίδας που είναι ιδανικές για την άνοιξη

1. Επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά της άνοιξης

Δεν είναι μυστικό ότι το να γεμίζουμε το πιάτο μας με φρούτα και λαχανικά (και να ακολουθούμε άλλες υγιεινές διατροφικές συνήθειες) είναι καλό για τη σωματική υγεία, και οι ερευνητές αρχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο πώς αυτά τα τρόφιμα ενισχύουν και την ψυχική υγεία. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Nutrients τον Ιανουάριο του 2020 διαπίστωσε ότι η λήψη επαρκών φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες την ημέρα) σχετίζεται με μειωμένα καταθλιπτικά συμπτώματα και άγχος και υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας και αυτοαποτελεσματικότητας.

Επιπλέον, ηπρομήθεια όσων προιόντων είναι στην εποχή τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσουμε τους γευστικούς μας κάλυκες σε εγρήγορση και να ωθήσουμε τον εαυτό μας να δοκιμάσει νέες συνταγές, κάτι που μπορεί να είναι ακριβώς το κίνητρο που χρειαζόμαστε για να επιμείνουμε σε μια καλή για εμάς διατροφική ρουτίνα. Τα πράσινα λαχανικά, όπως ο αρακάς, τα σέσκουλα, τα σπαράγγια, καθώς και τα φρούτα, όπως τα βερίκοκα και οι φράουλες, είναι πρωταρχικές ανοιξιάτικες επιλογές.

2. Εκμεταλλευόμαστε τις μεγαλύτερες ημέρες με περπάτημα

Με την άνοιξη έρχονται περισσότερες ώρες φυσικού φωτός. Έτσι, μπορείτε να κάνετε αρκετούς σύντομους περιπάτους κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ακόμη και να βγείτε έξω για 10 λεπτά περίπου, ώστε να επωφεληθείτε από τον ηπιότερο καιρό και το περισσότερο φως του ήλιου.

Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους (και ιδιαίτερα η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και να ανεβάσει γρήγορα τη διάθεσή σας. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους υπό το φως της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, στην ενίσχυση της ευτυχίας, στη μείωση του νευρωτισμού και σε πολλά άλλα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders τον Δεκέμβριο του 2021.

Μπορεί επίσης να ενισχύσει την ποιότητα του ύπνου σας. Το να βγαίνετε στον ήλιο το πρωί, συγκεκριμένα, βοηθά στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών, ώστε να μπορείτε να έχετε πιο βαθύ, αναζωογονητικό ύπνο όταν ξαπλώνετε το βράδυ.

3. Φυτεύουμε βότανα στο περβάζι του παραθύρου μας

Μέρος αυτού που κάνει την άνοιξη τόσο μαγική είναι ο τρόπος με τον οποίο η φύση ξαφνικά ζωντανεύει μετά από μήνες σκοτεινών χειμωνιάτικων ημερών. Νιώθετε αναζωογονημένοι βλέποντας δέντρα ή παρτέρια λουλουδιών στην αυλή, τη γειτονιά ή το τοπικό σας πάρκο που ήταν αδρανή κατά τους χειμερινούς μήνες να ζωντανεύουν ξαφνικά;

Μπορείτε να μεταφέρετε λίγη από αυτή τη μαγεία στο σπίτι σας φυτεύοντας βότανα κοντά σε ένα φωτεινό παράθυρο, επενδύοντας σε ένα ή δύο νέα φυτά ή ακόμα και απλά αγοράζοντας τακτικά λουλούδια στον εαυτό σας.

Έρευνες διαπιστώνουν ότι το πράσινο στον προσωπικό μας χώρο με αυτούς τους τρόπους μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο συνδεδεμένοι με τη φύση ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας από 323 φοιτητές, διαπιστώθηκε ότι το εσωτερικό πράσινο (ή αλλιώς φυτά εσωτερικού χώρου) σχετίζεται με λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν οι φοιτητές είχαν περιορισμένο χρόνο στην ύπαιθρο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Research τον Μάιο του 2021.

4. Θέτουμε όρια (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την εργασία) για να προστατεύσουμε το χρόνο μας

Η άνοιξη είναι μια πολύ καλή εποχή για να σκεφτείτε και να εντοπίσετε πού στη ζωή σας μπορεί να χρειάζεστε ένα όριο και να θέσετε αυτό το όριο. Οι ρουτίνες και οι καθημερινές μας δραστηριότητες αλλάζουν με τις εποχές, οπότε είναι χρήσιμο να θέσετε όρια για την εποχή που έρχεται.
Συγκεκριμένα, μπορείτε να εξετάσετε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να περιορίσετε τον χρόνο που περνάτε κάνοντας scrolling στο τηλέφωνό σας. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια ώρα και έναν χώρο στο σπίτι σας όπου θα απαγορεύεται οποιαδήποτε εργασία.

5. Βρίσκουμε έναν επαγγελματία σωματικής και ψυχικής υγείας που μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of General Internal Medicine τον Μάρτιο του 2015, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους απέφευγαν την ιατρική περίθαλψη και περίπου το 12% ανέφερε ότι αυτό οφειλόταν σε προβλήματα με τον γιατρό τους. «Οι γιατροί συχνά σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν να είσαι ανόητος», δήλωσε ένας συμμετέχων, σύμφωνα με το άρθρο. Ένας άλλος συμμετέχων απάντησε: «Κουράστηκα να με τσακίζουν επειδή δεν ακολουθώ τις ιατρικές συμβουλές».

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρούμε έναν επαγγελματία που να ακούει τις ανησυχίες μας και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την προληπτική φροντίδα. Ακόμα και τα μικρότερα συμπτώματα, όπως η απώλεια μαλλιών, η κόπωση, η ακανόνιστη περίοδος ή το φούσκωμα της κοιλιάς, θα πρέπει να συζητούνται με έναν επαγγελματία υγείας κατά τον ετήσιο έλεγχο, ώστε να μπορεί να αναζητήσει τη βασική αιτία. Να θυμάστε, ο γιατρός σας εργάζεται για εσάς, όχι το αντίθετο. Αν δεν αισθάνεστε άνετα να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την υγεία και το σώμα σας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βρείτε έναν νέο.

Πηγή:

everydayhealth.com/self-care/self-care-practices-that-are-perfect-for-spring

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση