Στην εργασία μου, με ρωτούν συχνά: «Πώς μπορώ να ξέρω αν η παιδική μου ηλικία με επηρέασε αρνητικά;». Μου κάνουν συχνά αυτή την ερώτηση, επειδή δεν υπάρχει οριστικός κατάλογος ελέγχου για το τι κάνει μια παιδική ηλικία δυσλειτουργική ή αρνητικά επιδραστική. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επιστημονικές πηγές, αλλά τι γίνεται αν δεν βλέπουμε ακριβώς τον εαυτό μας σε όλα αυτά τα στοιχεία; Οι δικές σας αρνητικές παιδικές εμπειρίες μετρούν ως «αρνητικές» αν δεν φαίνονται τόσο «ακραίες» όσο τα παραδείγματα που δίνονται συνήθως;
Γι’ αυτό εδώ αναφέρονται πέντε λιγότερο γνωστοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να έχετε επηρεαστεί αρνητικά από την παιδική σας ηλικία. Στόχος είναι να δούμε το παρελθόν μας πιο ξεκάθαρα και να απαντήσουμε σε αυτό το πολύ σημαντικό ερώτημα.
Advertisment
5 σημάδια που μαρτυρούν ότι η παιδική ηλικία μπορεί να μας έχει επηρεάσει αρνητικά
1. Οι διαθέσεις και τα συναισθήματά μας μοιάζουν με ένα τρενάκι του τρόμου
Νομίζω ότι, πολύ συχνά, για τους ανθρώπους που προέρχονται από δυσμενείς αφετηρίες ή από περιβάλλοντα με σχετικό τραύμα, η εσωτερική μας ζωή συχνά μοιάζει με ένα τρενάκι του τρόμου: Όταν οι συνθήκες είναι καλές και μας φέρονται καλά, η αυτοεκτίμησή μας ανεβαίνει στα ύψη. Όταν μας φέρονται άσχημα ή τα πράγματα πάνε λίγο άσχημα, η αυτοπεποίθησή μας πέφτει κατακόρυφα.
Είστε σε πολύ καλή διάθεση και μετά ο σύζυγός σας επιστρέφει σπίτι με κακή διάθεση, οπότε και η δική σας πέφτει στα τάρταρα. Αισθανόσασταν καλά με τον εαυτό σας, αλλά λάβατε ένα ελαφρώς απότομο μέιλ από τον εργοδότη σας. Νιώθετε άγχος και αναρωτιέστε τι κάνατε, η βραδιά σας καταστράφηκε. Για όσους από εμάς προέρχονται από δυσμενείς αρχές, δεν είναι ασυνήθιστο να έχουμε δυσκολίες με τη συναισθηματική ρύθμιση, με τη συναισθηματική ψυχραιμία.
2. Δυσκολίες στο να κάνουμε και να διατηρήσουμε καλές σχέσεις
Και/ή, μπορεί να έχετε πολλές σχέσεις στη ζωή σας, αλλά δεν τις αισθάνεστε υγιείς. Δεν σας φέρονται καλά και δεν τιμούν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά σας. Νομίζετε ότι οι καλοί αξιοπρεπείς σύντροφοι φαίνονται πάντα πιασμένοι. Βιώνετε μεγάλες ρήξεις με τις φίλες σας, χρόνο με το χρόνο. Φαίνεται να καταλήγετε πάντα με τοξικούς, ναρκισσιστές εργοδότες που σας θυμίζουν τον πατέρα σας. Δεν είναι ασυνήθιστο για όσους μεγαλώνουν σε δυσλειτουργικά, χαοτικά, παραμελητικά ή εντελώς κακοποιητικά σπίτια να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην αναζήτηση και διατήρηση υγιών, λειτουργικών σχέσεων.
Advertisment
3. Καλύπτουμε την έλλειψη αυτοεκτίμησής μας, νιώθοντας πάντα ότι «προσποιούμαστε» και ότι πρόκειται να μας ανακαλύψουν
Είναι η αίσθηση ότι όλοι οι άλλοι πήραν στα χέρια τους τον οδηγό ζωής εκτός από εμάς. Είναι η αίσθηση ότι αν οι άνθρωποι γνώριζαν πραγματικά εμάς και το παρελθόν μας, θα το έβαζαν στα πόδια. Είναι το αίσθημα ότι ποτέ δεν είμαστε πραγματικά έτοιμοι γι’ αυτό που απαιτεί η ζωή και φοράμε μια μάσκα αυτοπεποίθησης αλλά μέσα μας νιώθουμε ότι τα κρατάμε όλα μαζί με συνδετήρες και ταινία, υποτιμώντας συνεχώς τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας, νιώθοντας ότι δεν είμαστε έτοιμος γι’ αυτό, νιώθοντας ότι όλα θα καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η μειωμένη αυτοαντίληψη και η αίσθηση ότι κινείστε στον κόσμο προσποιούμενοι τα πάντα και απλά δεν είστε έτοιμοι για όσα απαιτεί η ζωή, μπορεί να είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι επηρεαστήκατε αρνητικά από το παρελθόν σας.
4. Νιώθουμε την ανάγκη να ξεφύγουμε
Συχνά. Επανειλημμένα. Η ζωή μοιάζει υπερβολική και, για να φροντίσετε τον εαυτό σας, αναπτύξατε τρόπους αντιμετώπισης. Να ξεφεύγετε. Ξεφεύγετε από την πλήξη, το άγχος, την υπερφόρτωση, την ένταση και τον συναισθηματικό πόνο της καθημερινότητάς σας μέσω επαναλαμβανόμενων ενεργειών ή ουσιών, μερικές φορές ψυχαναγκαστικά. Όποια κι αν είναι η διαφυγή, την κάνετε. Βρίσκεστε να μετράτε τις ώρες μέχρι να μπορέσετε να ξεφύγετε, να ξεχαστείτε, να χαλαρώσετε, να εξαφανιστείτε.
5. Δεν ξέρουμε τι είναι το «φυσιολογικό»
Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: στην πραγματικότητα δεν υπάρχει “φυσιολογικό” στο βαθμό που δεν υπάρχει ένας και μοναδικός μαύρος-άσπρος τρόπος για να είναι τα πράγματα εντάξει ή όχι εντάξει. Αλλά υπάρχει ένα είδος «φυσιολογικού» από την άποψη του τι είναι υγιές και λειτουργικό σε σχέση με το τι είναι ανθυγιεινό και δυσλειτουργικό, το οποίο οι άνθρωποι που προέρχονται από σχεσιακό τραύμα συχνά αδυνατούν να κατανοήσουν.
Συχνά στην εργασία ανάκτησης του σχεσιακού τραύματος, ξεδιπλώνουμε όλες τις δυσπροσαρμοστικές πεποιθήσεις που έχουν εσωτερικευτεί από την παιδική ηλικία και εξετάζουμε πιο προσεκτικά τι είναι στην πραγματικότητα το «φυσιολογικό». Επαναπροσδιορίζουμε τις προσδοκίες και βοηθάμε τους θεραπευόμενους να αναπτύξουν πιο λειτουργικές, προσαρμοστικές πεποιθήσεις, για τον εαυτό τους, τους άλλους και τον κόσμο.
Πηγή:
www.psychologytoday.com/intl/blog/making-the-whole-beautiful/202203/5-signs-your-childhood-may-have-negatively-impacted-you