, ,

Η απενεργοποίηση του τηλεφώνου για μόλις μία ώρα πριν τον ύπνο ωφελεί συνολικά την υγεία μας

Η υπερβολική χρήση των τηλεφώνων συνδέεται με στρες, άγχος και κακή ποιότητα ύπνου.

Η απενεργοποίηση του τηλεφώνου για μόλις μία ώρα πριν τον ύπνο ωφελεί συνολικά την υγεία μας

Τα χρειαζόμαστε, τα θέλουμε, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά. Τα smartphones έχουν γίνει κάτι περισσότερο από απλές συσκευές επικοινωνίας. Αποτελούν προέκταση του εαυτού μας και μπορούν να προσαρμοστούν απεριόριστα. Η μάρκα, ο σχεδιασμός και η ταπετσαρία του τηλεφώνου μας αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά μας.

Όταν βαριόμαστε, τα τηλέφωνα μας παρέχουν παρηγοριά, όταν είμαστε λυπημένοι, κρατούν το κλειδί της ευτυχίας μας, όταν είμαστε αμήχανοι, στρεφόμαστε σε αυτά για να μας απασχολήσουν. Αποτελούν το κέντρο των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, παράθυρα στον κόσμο, για να μην αναφέρουμε ότι αποτελούν πηγή της ασφάλειάς μας με έναν αριθμό έκτακτης ανάγκης που είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή μας.

Με την πάροδο των ετών, τα τηλέφωνα έχουν γίνει αντανάκλαση της ζωής μας, συσκευές που συμβολίζουν την ταυτότητά μας, γι’ αυτό και είναι τόσο δύσκολο να τα αφήσουμε κάτω. Τα smartphones έχουν δεχτεί πολύ κακή δημοσιότητα, με πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται για την εθιστική τους φύση. Η νομοφοβία (no mobile phobia), η οποία περιγράφει τον φόβο να μην υπάρχει τηλέφωνο, συνδέεται συχνά με την υπερβολική χρήση του. Ο συνεχής έλεγχος του τηλεφώνου, η εμμονική χρήση μηνυμάτων, η κοινωνική δικτύωση, το διάβασμα ειδήσεων, η συνεχής αναζήτηση νέων τάσεων και προϊόντων συχνά προκαλούν άγχος και δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Η υπερβολική χρήση του τηλεφώνου έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα άγχους, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή, αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και χειρότερη ποιότητα ύπνου. Παρά το γεγονός ότι έχουμε κοιμηθεί μια ολόκληρη νύχτα, νιώθουμε κουρασμένοι το πρωί. Γι’ αυτό το λόγο σχεδιάστηκε ένα πείραμα με στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν στο έπακρο το τηλέφωνό τους και να διασφαλίσουν ότι θα έχουν επίσης έναν καλό ύπνο.

Φανταστείτε να σας ζητούσαν να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας μια ώρα πριν από τον ύπνο και να το κρατήσετε κλειστό όλη τη νύχτα. Πώς θα νιώθατε γι’ αυτό; Ερευνητές προσκάλεσαν επαγγελματίες από το Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν την τάση να χρησιμοποιούν πολύ το τηλέφωνό τους και τους ζήτησαν να κάνουν ακριβώς αυτό. Τους ζητήθηκε να απενεργοποιήσουν το τηλέφωνό τους μία ώρα πριν από τον ύπνο και να το κρατήσουν κλειστό για όλη τη νύχτα για μόλις μία εβδομάδα. Φυσικά, γνώριζαν ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα κάποια βελτίωση της ευτυχίας και της ευεξίας, αλλά τα ευρήματα εξέπληξαν ακόμη και αυτούς.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η ευημερία και η ποιότητα ζωής όσων απενεργοποίησαν το τηλέφωνό τους πριν πέσουν για ύπνο αυξήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή και ευτυχία μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Επιπλέον, έγιναν πιο ευαίσθητοι στον κόσμο γύρω τους και είδαν τον εαυτό τους ως σωματικά πιο υγιή. Ο εθισμός τους στο τηλέφωνο μειώθηκε, αφήνοντάς τους να ελέγχουν περισσότερο τη ζωή τους. Ως αποτέλεσμα, άρχισαν να έχουν μια επιλογή – μια επιλογή σχετικά με το πώς να ζήσουν τη ζωή τους διαφορετικά.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω γιατί συνέβησαν όλες αυτές οι θετικές αλλαγές, έθεσαν στους συμμετέχοντες πρόσθετες ερωτήσεις, οι οποίες έδειξαν ότι η ποιότητα του ύπνου τους βελτιώθηκε. Ήταν σε θέση να αποκοιμηθούν ταχύτερα από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του πειράματος. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, δεδομένου ότι οι οθόνες, τα smartphones, τα tablet και άλλες συσκευές, καθυστερούν τον ύπνο μας κατά περίπου 30 λεπτά.

Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το για ποιο λόγο τις χρησιμοποιούμε, για να δούμε χαλαρωτικές εικόνες, να εργαστούμε ή να ανατρέξουμε σε ανησυχητικές ειδήσεις, η απλή χρήση της συσκευής επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά μας να κοιμηθούμε. Προσθέστε σε αυτό τις συνέπειες του περιεχομένου του τηλεφώνου – όλα αυτά μπορεί να εξηγούν γιατί αντιμετωπίζουμε προβλήματα ύπνου όταν κοιμόμαστε με τα τηλέφωνά μας.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η απενεργοποίηση των τηλεφώνων τους για μία ώρα πριν πέσουν για ύπνο μείωσε το άγχος τους και τους έκανε να αισθάνονται ότι δεν σπαταλούσαν τον χρόνο τους. Πολλοί εξήγησαν ότι είχαν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους, γεγονός που τους επέτρεψε να ασχοληθούν με τα πράγματα που συνήθως δεν είχαν χρόνο να κάνουν.

Για παράδειγμα, ορισμένοι άρχισαν να διαβάζουν βιβλία στο κρεβάτι, κάτι που ήταν πολύ καλό για την ψυχική τους υγεία, δεδομένου ότι το διάβασμα πριν από τον ύπνο συνδέεται με βελτίωση της ευεξίας. Άλλοι είπαν ότι είχαν περισσότερο χρόνο να σκεφτούν και να προβληματιστούν για τη ζωή τους, να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα και να αναλογιστούν τη μέρα που πέρασε.

Οι συμμετέχοντες εκμεταλλεύτηκαν επίσης αυτόν τον χρόνο για να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούσαν να ετοιμαστούν πιο γρήγορα το πρωί, γεγονός που τους έκανε να αισθάνονται πιο αποδοτικοί. Αυτός ο μικρός καταρράκτης αλλαγών τους έφερε επίσης ένα αίσθημα ηρεμίας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, το οποίο συνέβαλαν άμεσα στο πείραμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι ανέφεραν τη βελτίωση της σχέσης τους με τους συντρόφους τους. Ορισμένοι από αυτούς ενθάρρυναν τους συντρόφους τους να απενεργοποιήσουν και αυτοί τα τηλέφωνά τους, παρόλο που δεν συμμετείχαν στο πείραμα. Ως αποτέλεσμα, πέρασαν αυτή την επιπλέον ώρα χωρίς τηλέφωνο για να συνδεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, κάνοντας μεγαλύτερες και βαθύτερες συζητήσεις, και αυτή η εγγύτητα τους έκανε να σκεφτούν τη σημασία της σύνδεσης με άλλους ανθρώπους στη ζωή τους.

Ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης τη βελτίωση της σεξουαλικής τους ζωής, γεγονός που μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο πάνω από το 90% των συμμετεχόντων στο πείραμα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήθελαν να συνεχίσουν να απενεργοποιούν τα τηλέφωνά τους ακόμη και μετά το τέλος του πειράματος.

Η απενεργοποίηση των τηλεφώνων σας είναι μια μικρή αλλαγή που μπορείτε να κάνετε και η οποία επηρεάζει σημαντικά τη ζωή σας. Δεν σας κοστίζει τίποτα, σώζει το περιβάλλον, για να μην αναφέρουμε τη σειρά των πλεονεκτημάτων που θα μπορούσατε να αποκομίσετε από αυτό. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε και πολλά να κερδίσετε. Γιατί λοιπόν να μην το δοκιμάσετε ξεκινώντας από σήμερα το βράδυ;

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/the-good-life-ritual/202203/the-power-powering-your-phone-just-hour

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε