Η ασθένεια που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία

Δύο νέες ευρωπαϊκές μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς που νοσούν από καρκίνο έχουν υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας.

Η ασθένεια που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία

Δύο νέες ευρωπαϊκές μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”δείχνουν ότι οι ασθενείς που νοσούν από καρκίνο έχουν υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας.
Συγκεκριμένα, η μία μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) 62 ερευνών που έγινε με επικεφαλής τη Γερμανίδα δρα Κορίνα Ζέλιγκερ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης και αφορούσε περισσότερους από 46 εκατομμύρια ασθενείς, έδειξε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο αυτοκτονίας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Επίσης, έδειξε ότι οι καρκινοπαθείς που είχαν κακή πρόγνωση για την εξέλιξη της ασθένειάς τους είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα από αυτοκτονία.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Αλβίνα Λάι από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL) αφού ανέλυσε δεδομένα από περίπου 460.000 ανθρώπους πάνω από 18 ετών κατά τη διάρκεια 23 χρόνων, εστιάζοντας σε ασθενείς με ψυχικές διαταραχές και περιστατικά αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού αναφορικά με 26 είδη καρκίνων, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με καρκίνο που υπέφεραν από κάποια ψυχιατρική διαταραχή είχαν γενικά υψηλότερη θνησιμότητα και μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία από τους υπόλοιπους καρκινοπαθείς.

Advertisment

Η μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι, η συχνότερη ψυχική διαταραχή στους καρκινοπαθείς είναι η κατάθλιψη και ότι συνήθως οι ψυχιατρικές διαταραχές ακολουθούν μετά τις χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και χειρουργικές αφαιρέσεις όγκων σε κάποιους καρκίνους όπως των όρχεων στους άνδρες.

Οι ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, διπολική διαταραχή κ.ά., αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου του καρκινοπαθούς από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα από αυτοκτονία, μέσα στους επόμενους 12 μήνες από τη στιγμή που έγινε η διάγνωση της ψυχικής διαταραχής.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο CANCER, το διαδικτυακό επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ρίχνει περισσότερο φως στο θέμα αυτό. Η συγκεκριμένη έρευνα αποκάλυψε ότι το 1/5 των ασθενών που έχει διαγνωσθεί με καρκίνο, ζει μήνες μετά τη διάγνωσή του, με Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD), ενώ σε πολλούς, η κατάσταση γίνεται μόνιμη ακόμη και αν ο καρκίνος έχει ξεπεραστεί.

Advertisment

Τα ευρήματα της έρευνας αυτής δείχνουν πόσο αναγκαία είναι ή έγκαιρη, ταυτοποιημένη και προσεκτική παρακολούθηση και θεραπεία της διαταραχής αυτής, σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο.

«Έχουμε ανάγκη από υπηρεσίες ψυχολογικής αξιολόγησης και υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο, καθώς είναι ευρέως γνωστό πως το σώμα επηρεάζει τη ψυχή και η ψυχή το σώμα, πόσο μάλλον σε δεινές, χρόνιες παθήσεις.» τόνισε ο Caryn Mei Hsien Chan, επικεφαλής της έρευνας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση