«Αρέσω στον ψυχολόγο μου;» | Γιατί επιζητάμε τόσο έντονα την επικύρωση του θεραπευτή μας;

Το να θέλουμε επιβεβαίωση από τον θεραπευτή μας είναι κάτι συνηθισμένο. Ακολουθούν μερικοί πιθανοί λόγοι.

Γιατί επιζητάμε τόσο έντονα την επικύρωση του θεραπευτή μας; Ειδικοί απαντούν

Κάθε φορά που η Έμμα Φλιντ γνωρίζει έναν νέο θεραπευτή, αποζητά την έγκρισή του – ακόμη και όταν δεν της αρέσει. Ενώ θέλει να αρέσει σε όλους, η ανάγκη της είναι διαφορετική με τους θεραπευτές.

«Με έναν θεραπευτή, το νιώθω πιο έντονο – γίνεται σχεδόν ολοκληρωτικό», δήλωσε η Flint στη huffpost, συγγραφέας και δημοσιογράφος. «Θέλω να με συμπαθούν τόσο πολύ ώστε να με θεωρούν αγαπημένη τους, κάτι που είναι γελοίο γιατί η θεραπεία δεν λειτουργεί έτσι».

Advertisment

Αλλάζει τη συμπεριφορά της για να φαίνεται πιο «συμπαθής». Για παράδειγμα, προσπαθεί να είναι πιο αστεία και νιώθει ευχαρίστηση όταν γελούν. Αλλά αυτή η επιθυμία δεν της κάθεται καλά: προκαλεί άγχος που αυξάνει τους καρδιακούς της παλμούς. «Αισθάνομαι εντελώς εξαντλημένη συναισθηματικά», είπε.

Πολλοί άνθρωποι έχουν τον ίδιο πόνο. Αν αναζητήσετε στο Google το ερώτημα «αρέσω στον ψυχολόγο μου;», θα βρείτε σελίδες επί σελίδων από ανθρώπους που ρωτούν το ίδιο πράγμα. Γιατί λοιπόν μας νοιάζει τόσο πολύ; Μερικοί θεραπευτές μοιράστηκαν τις ερμηνείες τους στη huffpost.

Η ανάγκη του να είμαστε αρεστοί και να φαινόμαστε χρήσιμοι

Το να μας συμπαθούν είναι ένα καλό συναίσθημα. Δεν είναι κακό να το παραδεχτούμε. Μερικοί άνθρωποι θέλουν να αρέσουν στον θεραπευτή τους για τον ίδιο λόγο που θα ήθελαν να αρέσουν σε οποιονδήποτε – επειδή αυτό τους κάνει να αισθάνονται καλά.

Advertisment

Είναι μια αναγκαία κοινωνική ανάγκη να μας συμπαθούν, καθώς η αντιπάθεια και η πιθανότητα απόρριψης προκαλούν γενικά σημαντική δυσφορία, ενδεχομένως ακόμη περισσότερο για τα άτομα που μπορεί να είναι ήδη πιο ευάλωτα ψυχολογικά.

Σύμφωνα με μια μελέτη δημοσιευμένη στο The Journal of General Psychology, οι άνθρωποι θέλουν να θεωρούνται «καλά» και «χρήσιμα» υποκείμενα στην έρευνα – κάτι που ισχύει και στην αίθουσα της θεραπείας. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται στη θεραπεία με παρόμοιο τρόπο, όταν ο ασθενής πιστεύει ότι η αντιληπτή πρόοδος του θα βοηθήσει τον θεραπευτή και θα του επιτρέψει να θεωρηθεί καλός θεραπευόμενος.

Αισθανόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια για τη φροντίδα που θα λάβουμε

Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να αισθανθούμε πιο σίγουροι για το πόσο καλά θα μας αντιμετωπίσουν ως «καλό θεραπευόμενο». Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν την εντύπωση ότι θα λάβουν καλύτερη φροντίδα αν ο θεραπευτής τους τους συμπαθεί.

Αυτή η εντύπωση δεν είναι εντελώς αβάσιμη. Σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Pain, οι άνθρωποι παίρνουν τον πόνο των ασθενών που συμπαθούν πιο σοβαρά από ό,τι εκείνων που δεν συμπαθούν. Αλλά μην ανησυχείτε: Οι θεραπευτές δεν ήταν οι συμμετέχοντες – ήταν «κανονικοί άνθρωποι».

Δεν μπορούμε να διαβάσουμε τα συναισθήματα των θεραπευτών τόσο εύκολα

Όταν συναντάμε κάποιον ή μιλάμε με έναν φίλο, πιθανώς λαμβάνουμε κοινωνικά σήματα σχετικά με το τι σκέφτεται και αν μας συμπαθεί. Αλλά με τους θεραπευτές, αυτά τα σημάδια είναι λιγότερο εμφανή.

Οι θεραπευτές είναι γενικά εκπαιδευμένοι να είναι σχετικά ουδέτεροι στο χώρο της θεραπείας και να μην φέρνουν τα δικά τους συναισθήματα ή προκαταλήψεις στην αίθουσα και αυτή η άτυπη δυναμική της σχέσης μπορεί επίσης να κάνει τους ασθενείς να επιδεικνύουν υποσυνείδητες συμπεριφορές που βοηθούν στην επικύρωση της σχέσης, όπως το να κάνουν πράγματα που πιστεύουν ότι θα συγκεντρώσουν κάποια έγκριση.

Πώς να ξεπεράσουμε την ανάγκη για επικύρωση στη θεραπεία

Αν και το να πάρουμε την έγκρισή τους είναι δελεαστικό, ο θεραπευτής σας θέλει να ξέρετε ποιος είστε και τι χρειάζεστε. Οι θεραπευτές θέλουν οι θεραπευόμενοι να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και να έχουν αυτοπεποίθηση χωρίς εξωτερική επικύρωση. Πώς μπορείτε λοιπόν να καταπολεμήσετε αυτή την έντονη παρόρμηση να κάνετε τον θεραπευτή σας να σας συμπαθήσει;

– Θυμηθείτε ότι θα νιώσετε περίεργα στην αρχή. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η θεραπεία είναι στην αρχή άβολη για τους περισσότερους ανθρώπους που μόλις ξεκινούν. Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι στην αρχή θα νιώθουμε άβολα ή και αφύσικα, επειδή κάνουμε κάτι νέο και άγνωστο.

– Αν πείτε κάτι αναληθές ή δεν μοιραστείτε ορισμένες λεπτομέρειες επειδή φοβάστε, δεν πειράζει να επιστρέψετε αργότερα και να το διευκρινίσετε. Η απόκτηση αυτογνωσίας θα τους βοηθήσει να αυξήσουν την κατανόηση και να επιτύχουν τους στόχους τους γρηγορότερα.

– Να έχετε κατά νου τους στόχους και τις προθέσεις σας για τη θεραπεία. Στη θεραπεία, προσπαθείτε να επεξεργαστείτε έναν στρεσογόνο παράγοντα στη ζωή σας. Όταν είστε ειλικρινείς σχετικά με τις πράξεις και τα συναισθήματά σας, μπορείτε να επεξεργαστείτε αυτόν τον στρεσογόνο παράγοντα πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Οι ασθενείς χρειάζεται να εμφανίζονται αυθεντικά στη θεραπεία προκειμένου η διαδικασία να είναι πιο χρήσιμη. Ένας θεραπευτής μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τις πληροφορίες που του δίνονται. Επιπλέον, το αυτοσαμποτάζ και το ψέμα δια παραλείψεως ή δια πράξεως είναι συμπεριφορές που μπορούν να σας κάνουν κρυφά να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας – γι’ αυτό είναι καλύτερο να τις αποφεύγετε.

Εξετάστε το ενδεχόμενο εύρεσης νέου θεραπευτή, εάν χρειάζεται

Αλλά ταυτόχρονα, η εύρεση νέου θεραπευτή είναι επίσης μια επιλογή. Ακριβώς όπως δεν ταιριάζετε καλά με κάθε άτομο, δεν θα ταιριάζετε καλά με κάθε θεραπευτή. Αν ανησυχείτε για την έλλειψη προόδου σας και πιστεύετε ότι ένας άλλος θεραπευτής θα μπορούσε να ανταποκριθεί με πιο συμπονετικό τρόπο, για παράδειγμα, σκεφτείτε να αναζητήσετε κάποιον νέο.

Εάν ένας θεραπευόμενος δεν αισθάνεται αρκετά ασφαλής στον χώρο της θεραπείας για να είναι ειλικρινής, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την πιθανότητα να μην είναι αρεστός, μπορεί να είναι ότι ο θεραπευτής δεν του ταιριάζει.

Αντιμετωπίζουμε τις ανασφάλειές μας στη συνεδρία

Οι συνεδρίες είναι ο χρόνος μας για να πάρουμε αυτό που χρειαζόμαστε – και αν αυτό είναι να μιλήσουμε για τη λαχτάρα μας για επιβεβαίωση, δεν πειράζει. Μπορεί να βοηθήσει την υπόλοιπη θεραπεία να είναι πιο ωφέλιμη.

Πηγή: www.huffpost.com/entry/want-therapist-to-like-you_l_6228e587e4b047f85a444335

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση