,

Τα ποσοστά της άνοιας θα τριπλασιαστούν παγκοσμίως μέχρι το 2050, σύμφωνα με έρευνα

Η νόσος παραμένει ανίατη, ωστόσο οι επιστήμονες κάνουν δειλά, αλλά γενναία βήματα για την πλήρη αποκωδικοποίηση του τρόπου εμφάνισης και λειτουργίας.

Τα ποσοστά της άνοιας θα διπλασιαστούν στην Ευρώπη μέχρι το 2050, σύμφωνα με έρευνα

Εκτιμήσεις από επιστήμονες δείχνουν το δυσοίωνο μέλλον σε σχέση με την άνοια: το 2050 αναμένεται οι περιπτώσεις μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φτάσουν τα 14,3 εκατομμύρια και γενικά στην Ευρώπη τα 18,8 εκατομμύρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ήδη από το 2012 προβλέψει τον τρομακτικό αριθμό των 18 εκατομμυρίων ασθενών στην Ευρώπη έως το 2050.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε στοιχεία από 37 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η χώρα μας. Σύμφωνα με αυτά, οι γυναίκες είναι αυτές που εξακολουθούν να παρουσιάζουν άνοια περισσότερο συγκριτικά με τους άνδρες (6,65 εκατομμύρια γυναίκες και 3,13 εκατομμύρια άνδρες με άνοια). Αυτό σημαίνει ότι το 1,57% του ευρωπαϊκού πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή άνοιας. Παγκοσμίως φαίνεται ότι τα περιστατικά άνοιας θα τριπλασιαστούν μέχρι το 2050 με 130 έως 150 εκατομμύρια.

Advertisment

Ένας από τους λόγους που θα συμβεί αυτό είναι ότι πλέον οι άνθρωποι ζουν και θα ζουν περισσότερα χρόνια ζωής. Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται λόγω της προόδου της επιστήμης και των καλύτερων συνθηκών ζωής, τουλάχιστον στον Δυτικό πολιτισμό. «Η προβλεπόμενη σημαντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων με άνοια τα επόμενα χρόνια θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις υπηρεσίες υγείας και υποστήριξης των ασθενών, εκτός και αν βρεθούν καλύτεροι τρόποι θεραπείας και πρόληψης της άνοιας», αναφέρει ο διευθυντής της Alzheimer Europe Ζαν Ζορζ.

Η Alzheimer Europe, μη κερδοσκοπικός οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις των χωρών θα πρέπει να ανταποκριθούν αργά ή γρήγορα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα με μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις σε έρευνες και νέες θεραπείες. Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία για οποιαδήποτε από τις μορφές της άνοιας.

Η νόσος παραμένει ανίατη, ωστόσο οι επιστήμονες κάνουν δειλά, αλλά γενναία βήματα για την πλήρη αποκωδικοποίηση του τρόπου εμφάνισης και λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι αν την καταλάβουμε πλήρως, θα μπορέσουμε να βρούμε και τον τρόπο να την αντιμετωπίσουμε στη ρίζα της και να έχουμε επιτέλους μια ολοκληρωμένη θεραπεία.

Advertisment

Πηγή: www.alzheimers.net/alzheimers-global-epidemic-by-2050/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση