, ,

Πώς να μην επαναλάβουμε τα λάθη των γονιών μας στην ανατροφή των παιδιών

Θυμάστε τις φορές που η μητέρα σας επέπληξε έντονα και εσείς υποσχεθήκατε ότι δεν θα το κάνατε ποτέ αυτό στο παιδί σας;

Πώς να μην επαναλάβουμε τα λάθη των γονιών μας στην ανατροφή των παιδιών

Θυμάστε τις φορές εκείνες που η μητέρα σας επέπληξε έντονα και εσείς εκείνη τη στιγμή υποσχεθήκατε ότι δεν θα το κάνατε ποτέ αυτό στο παιδί σας; Και κάποια χρόνια αργότερα τελικά το κάνατε;

Αυτό συμβαίνει συνέχεια στη ζωή μας, επειδή είναι εξαιρετικά ισχυρή η επίδραση των γονιών μας. Όλες οι συναισθηματικές μας αλληλεπιδράσεις βασίζονται σε εκείνα τα πρώιμα μοτίβα που μάθαμε από την οικογένειά μας. Εκείνα ήταν που διαμόρφωσαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλες τις μελλοντικές μας σχέσεις και έγιναν η οικεία ζώνη άνεσής μας.

Advertisment

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε βάθος τον εαυτό σας και να έχετε επίγνωση των οικογενειακών σας μοτίβων. Γιατί είναι εκείνες οι συμπεριφορές που μάθετε ως παιδί που μεταφέρθηκαν στον δικό σας τρόπο ανατροφής.

Πώς όμως μπορείτε να σπάσετε αυτό τον κύκλο;

Πρώτο βήμα: Η επίγνωση

Αναγνωρίστε τα μοτίβα ανατροφής που επαναλαμβάνετε από την παιδική σας ηλικία. Στη συνέχεια, ενσωματώστε τα στη σφαίρα ελέγχου σας – τον εαυτό σας. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα μπαίνετε σε πειρασμό να αντιδράτε απλά, αλλά περισσότερο να ξεπερνάτε την παρόρμησή σας να επαναλάβετε τα παλιά μοτίβα και να επιλέγετε μια νέα καταλληλότερη συμπεριφορά.

Ποτέ μην παίρνετε προσωπικά την κακή συμπεριφορά του παιδιού

Αν νιώθετε έντονο εκνευρισμό με τη συμπεριφορά του παιδιού σας, τότε προβάλλετε τα δικά σας συναισθήματα στην κατάσταση. Προσπαθήστε μέσω ενός εσωτερικού διαλόγου να διακρίνετε τα γεγονότα από την προσωπική σας ιστορία. Με αυτό τον τρόπο, η προσοχή σας θα στραφεί στο συμβάν, εκεί που ανήκει.

Advertisment

Μάθετε το παιδί σας

Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τα αναπτυξιακά στάδια μέσα από τα οποία περνά το παιδί τους, ώστε να μπορούν να τα επηρεάσουν θετικά. Μπορείτε να έχετε μόνο λογικές προσδοκίες από ένα παιδί. Για παράδειγμα, ένα νήπιο δεν έχει καλή αίσθηση του χώρου ή του χρόνου και γι’ αυτό κάθε τιμωρία που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά είναι πλήρως ανούσια. Όχι μόνο το νήπιο δεν θα θυμάται τι έκανε, αλλά θα νιώθει και εκνευρισμένο για λάθος λόγο. Από την άλλη, όταν ο περιορισμός ενός εφήβου για μία εβδομάδα, αλλά ποτέ περισσότερο, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετικός.

Λάβετε υπόψη τις ειδικές ανάγκες του παιδιού

Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός σωστός τρόπος ανατροφής του παιδιού που να ταιριάζει σε όλα και όλους. Αν το παιδί σας έχει μαθησιακή δυσκολία, το μοντέλο ανατροφής σας χρειάζεται να προσαρμοστεί. Για παράδειγμα, αν το παιδί είναι υπερκινητικό, έχει προβλήματα συγκέντρωσης, είναι σημαντικό να είστε το σταθερό χέρι που θα το καθοδηγεί και θα τον φέρνει πίσω στην εργασία που χρειάζεται να κάνει, αλλά όχι με αυταρχικό και χειριστικό τρόπο.

Έχει σημασία η τιμωρία και ο λόγος που δίνεται

Αν το παιδί σας περιοριστεί ή τιμωρηθεί σκληρά ή/και για μια μεγάλη χρονική περίοδο, θα ξεχάσει τι είναι αυτό που προκάλεσε την τιμωρία, αλλά θα θυμάται για πάρα πολύ ακόμα την πικρία που του άφησε. Αυτό είναι αντιπαραγωγικό, καθώς δεν καταφέρνετε τελικά να διδάξετε μια νέα συμπεριφορά, αλλά περισσότερο να δημιουργήσετε ένα νέο πρόβλημα.

Επιπλέον, ένα μικρό παιδί που τιμωρείται αυστηρά, ή για πολύ καιρό, θα πάρει προσωπικά την προσβολή και θα νιώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτό, ότι είναι «κακός άνθρωπος». Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να επηρεάσετε τη συμπεριφορά του προκαλώντας του ντροπή ή φόβο. Και προσέξετε να μην κάνετε κάτι που δεν θα μπορείτε να πάρετε πίσω.

Dr. Gail Gross, ειδικός εκπαίδευσης και ανατροφής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση