, , , ,

Αλτρουιστές από τα πρώτα μας βήματα: Μωρά ενάμισι έτους προσφέρουν το φαγητό τους σε ξένους

Αποτελεί ο αλτρουισμός ένα έμφυτο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης ή είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο, αναλόγως της εκπαίδευσης που λαμβάνουμε από το οικογενειακό και

Αλτρουιστές από τα πρώτα μας βήματα: Μωρά ενάμιση έτους προσφέρουν το φαγητό τους σε ξένους

Αποτελεί ο αλτρουισμός ένα έμφυτο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης ή είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο, αναλόγως της εκπαίδευσης που λαμβάνουμε από το οικογενειακό και κοινωνικό μας περιβάλλον, αναπτύσσεται σε κάποιους από εμάς περισσότερο και σε άλλους λιγότερο;

Τα νέα μας δίνουν αισιοδοξία και ελπίδα καθώς αμερικάνικη επιστημονική έρευνα αποδεικνύει πως ένα μεγάλο ποσοστό των μικρών παιδιών παρουσιάζουν αυθόρμητα τη διάθεση να θέλουν να προσφέρουν τρόφιμα σε έναν ξένο.

Advertisment

Είναι γεγονός πως οι μεγάλοι εκδηλώνουν σε αρκετές περιστάσεις ευαισθησία απέναντι στις ανάγκες των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο αλτρουισμός υπάρχει ως προδιάθεση μέσα μας από πολύ μικρή ηλικία και σε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των παιδιών.

Η σχετική δημοσίευση πραγματοποιήθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports» από  ερευνητές του Ινστιτούτου Μάθησης και Επιστημών του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής τον Ροντόλφο Κορτές Μπαραγκάν, και αφορά τη μελέτη που έγινε σε σχεδόν 100 παιδιά ηλικία 19 μηνών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τα παιδιά, ακόμη και όταν νιώθουν τα ίδια το αίσθημα της πείνας, δεν αρνούνται τη βοήθεια σε κάποιον ξένο που έχει την ανάγκη τους και έτσι καταλήγουν να του προσφέρουν οικειοθελώς το λαχταριστό τους σνακ.

Advertisment

Μάλιστα, σύμφωνα με τα πειράματα ερευνητών, όχι μόνο τα μικρά παιδιά αλλά ακόμη και τα μωρά εμφανίζονται πρόθυμα να παραμερίσουν την προσωπική τους επιθυμία, προκειμένου να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε κάποιον που τη χρειάζεται.

Είναι σημαντικό και απολύτως ενθαρρυντικό ότι αποδείχθηκε πως το ένα τρίτο έως και τα μισά από τα μικρά παιδιά, αναλόγως του πειράματος, εκδηλώνουν την συγκεκριμένη αλτρουιστική τάση δίχως οδηγίες ή κάποιας μορφής παρότρυνση από τους ενήλικες.

Να σημειωθεί πως οι στενότεροι συγγενείς του ανθρώπου που συναντάμε στο ζωικό βασίλειο, οι μεγάλοι πίθηκοι, συνάπτουν, επίσης, ορισμένες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ τους και μπορούν να μοιράζονται διάφορα πράγματα.

Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον πως ποτέ δεν μοιράζονται τα τρόφιμα τους. Ειδικά στην περίπτωση που νιώθουν έντονο το αίσθημα της πείνας, ιεραρχούν ως πλέον σημαντική τη δική τους επιθυμία και αγνοούν την ανάγκη των υπόλοιπων εκπροσώπων του είδους τους.

Τα πειράματα των ερευνητών είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, αφού αποδεικνύουν την έντονη προδιάθεση του ανθρώπου προς τον αλτρουισμό. Η διάθεση για προσφορά, η αυθόρμητη παροχή βοήθειας στους πιο αδύναμους και η ευαισθησία για τους ανθρώπους που υποφέρουν αποτελούν στοιχειά του είδους μας που, αν καλλιεργηθούν σωστά, θα μας οδηγήσουν στην εδραίωση μιας περισσότερο ανθρωπιστικής κοινωνίας, που σέβεται και φροντίζει κάθε κάτοικο της γης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση