,

Πώς να αποφύγουμε τη γλουτένη μέσα από 5 απλά βήματα

Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν πως νιώθουν βελτίωση στην υγεία τους αφού έχουν κόψει τη γλουτένη, ακόμη κι αν δεν έχουν ευαισθησία σε αυτή.

Πώς να αποφύγουμε τη γλουτένη μέσα από 5 απλά βήματα

Αν προσπαθείτε να αφαιρέσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε επιλογή στο ζήτημα, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να την αποφεύγουμε λόγω συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας όπως η κοιλιοκάκη.

Αυτή η πάθηση προκαλεί βαριά δυσανεξία στη γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται το κριθάρι, ο σίτος και η σίκαλη, αλλά και ό,τι παράγεται από αυτά. Ακόμα και μια μικρή μπουκιά ψωμιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Αν τυχαίνει να είστε διαβητικοί, χρειάζεται οπωσδήποτε να εξεταστείτε για κοιλιοκάκη, επειδή το 10% περίπου των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 εμφανίζουν και αυτή την πάθηση.

Advertisment

Ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν ωστόσο αυτή τη διατροφή ακόμα κι αν δεν έχουν κοιλιοκάκη. Πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν πως νιώθουν βελτίωση στην υγεία τους αφού έχουν κόψει τη γλουτένη. Γι’ αυτό το λόγο, οι ερευνητές έχουν ονομάσει αυτή τη νέα διαταραχή «μη κοιλιακή ευαισθησία στη γλουτένη».

Πώς να αποφύγουμε τη γλουτένη μέσα από 5 απλά βήματα

1ο βήμα: Εξετάστε τη διατροφή που κάνατε μέχρι σήμερα

Το πρώτο βήμα είναι να εξετάσετε με λεπτομέρεια τη διατροφή που κάνετε τώρα και να καθορίσετε τις αλλαγές. Σχεδόν κάθε προϊόν έχει μια λίστα με τα συστατικά που περιέχονται σε αυτό. Σε περίπτωση που δεν έχει, μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο. Ψάχνετε να αποφύγετε τρία συγκεκριμένα συστατικά, σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι.

Χρησιμοποιήστε δύο λίστες στα ψώνια σας. Η μία θα περιέχει τροφές που μπορείτε να φάτε και η δεύτερη τροφές που δεν μπορείτε. Μετά από λίγο καιρό θα τα θυμάστε απ’ έξω. Ένα παράδειγμα:

Advertisment

Ασφαλείς τροφές

– Φρούτα
– Λαχανικά
– Φρέσκα αυγά
– Φρέσκο κρέας/ πουλερικά
– Ψάρια
– Φασόλια (μη επεξεργασμένα)
– Ξηροί καρποί και σπόροι
– Τα περισσότερα γαλακτοκομικά
– Ρύζι

Μη ασφαλείς τροφές

– Σχεδόν όλα τα είδη ψωμιού
– Μπύρα
– Κράκερς
– Τα περισσότερα γλυκά
– Δημητριακά
– Κέικ
– Πίτες
– Pancakes/ Βάφλες
– Ζυμαρικά
– Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα

2ο βήμα: Ψωνίστε προσεκτικά

Η μαγειρική είναι έως ένα βαθμό ζήτημα δημιουργικότητας. Οπότε πρέπει να καθορίσετε ποια υλικά χρειάζεστε. Καθώς μια δίαιτα χωρίς γλουτένη αποκλείει πολλές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, οι μέθοδοί σας θα αλλάξουν ριζικά και πρέπει να βρεθούν υποκατάστατα. Πριν αγοράσετε οτιδήποτε, ελέγξετε τις ετικέτες προσεκτικά. Αν ένα προϊόν λέει ότι δεν περιέχει γλουτένη, είναι ασφαλές. Ο νόμος απαγορεύει σε όλες τις εταιρίες να γράφουν ψευδή στοιχεία.

3ο βήμα: Ενημερώστε φίλους και οικογένεια

Καθώς πολλές φορές τρώμε με άλλους, χρειάζεται να τους ενημερώσουμε σε σχέση με τα φαγητά που σερβίρουν ή σερβίρετε εσείς. Το βήμα αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό, αν μένετε με άλλον. Χρειάζεται να γνωρίζουν τι πρέπει να αποφεύγετε και τις συνέπειες ενός λάθους.

4ο βήμα: Αναζητήστε υποκατάστατα

Επιστρέφοντας στα ψώνια: αφού θα αποφεύγετε τελείως όλα τα προϊόντα με ψωμί, ίσως χρειαστεί να ψάξετε εναλλακτικές. Τεχνικά, αλεύρι μπορεί να φτιαχτεί από κάθε ξηρή ουσία που μπορεί να αλεστεί. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές.

5ο βήμα: Ερευνήστε την γκρίζα ζώνη

Υπάρχουν προϊόντα που συχνά περιέχουν γλουτένη, όπως ορισμένα καλλυντικά. Η πλαστελίνη επίσης περιέχει γλουτένη, οπότε αν τα παιδιά σας έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, χρειάζεται να προσέχετε. Κάποιες πολυβιταμίνες επίσης περιέχουν γλουτένη.

Τα φάρμακα είναι επίσης μια πιθανή πηγή ανεπιθύμητης γλουτένης. Αν και η πλειοψηφία περιέχουν ελάχιστη έως καθόλου γλουτένη, κάποιες από αυτές είναι γνωστό ότι περιέχουν ως βάση για άλλες ουσίες. Απλά λοιπόν ενημερώστε το γιατρό σας για την δυσανεξία σας για όποιο φάρμακο κι αν σας συνταγογραφήσει ώστε να είστε βέβαιοι.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συναισθηματική υπερφαγία: Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι τρώμε για να καλύψουμε τα συναισθηματικά μας κενά
Δεκατιανό: 10 ιδανικά σνακ γεύματα που είναι τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Πόσες ημέρες μπορούμε να διατηρήσουμε τα μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση