Σύγχρονο εξοπλισμό ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ αποκτούν τα σχολεία της χώρας για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής ρομποτικής, η οποία αποτελεί πλέον μέρος του υποχρεωτικού προγράμματος εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας πρόκειται για περισσότερα από 177.000 σετ ρομποτικής που απευθύνονται σε παιδιά από 4 έως 15 και φοιτούν στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό και στο γυμνάσιο. Τα σετ είναι προσαρμοσμένα για κάθε ηλικιακή ομάδα και στις ανάλογες μαθησιακές ανάγκες.
Advertisment
Κάθε σετ ρομποτικής είναι ολοκληρωμένο και αποτελείται από δομικά στοιχεία/τμήματα εξοπλισμού, καθώς από και το σχετικό λογισμικό, που επιτρέπει την κατασκευή και τον προγραμματισμό, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο project. Παραδίδεται δε, με υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές .
Η εκπαιδευτική ρομποτική περιλαμβάνεται από φέτος στο πρόγραμμα των σχολείων μέσα από τη λειτουργία των εργαστηρίων δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο).
Είναι μια ισχυρή και ευέλικτη διδασκαλία μάθησης που ενθαρρύνει τους/τις μαθητές να κατασκευάσουν και να ελέγξουν τα ρομπότ χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού.
Advertisment
Η εκπαιδευτική ρομποτική προάγει έναν ευχάριστο τρόπο μάθησης, ενώ παράλληλα προωθεί τα κίνητρα των παιδιών, την συνεργασία, την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητα. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα ρομποτικής παρέχουν μια πολύτιμη διαδρομή για την αύξηση του ενδιαφέροντος των παιδιών και τη συμμετοχή τους στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM), ενώ τα παρακινούν να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία σε έναν από αυτούς τους τομείς.
Οι μαθητές μαθαίνουν να συναρμολογούν και να προγραμματίζουν μια ρομποτική κατασκευή με σκοπό να πετύχει η αποστολή που τους έχει ανατεθεί.
Οι στόχοι της εκπαιδευτικής ρομποτικής
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας στόχοι της εξασφάλισης των ρομποτικών Συστημάτων για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι, μεταξύ άλλων:
– Η εξοικείωση των μαθητών με τον Προγραμματισμό και την Τεχνολογία
– Η προώθηση της εκπαιδευτικής καινοτομίας
– Η ενίσχυση της ομαδικής εργασίας
– Η ενασχόληση των μαθητών με την επίλυση προβλημάτων (ανάλυση, σχεδίαση, υλοποίηση, δοκιμή και πειραματισμός, αξιολόγηση)
– Η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και πολύτιμων νοητικών δεξιοτήτων (αναλυτική και συνθετική σκέψη, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη).
– Η καλλιέργεια της διαθεματικότητας και της διεπιστημονικότητας.
Οι ρομποτικές κατασκευές δημιουργούν ένα εντελώς νέο περιβάλλον εργασίας για τους μαθητές και τους καθηγητές τους, το οποίο χαρακτηρίζεται από παρακίνηση και ανάδειξη πολλαπλών λύσεων και όχι μίας μοναδικής.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι στόχος του είναι να εξασφαλίσει στα παιδιά γνώσεις για ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.