,

Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε μια σχέση – 4 τρόποι να είμαστε καλύτεροι σύντροφοι

Η Sarah Calvert, ψυχοθεραπεύτρια ζεύγους στο Λονδίνο, λέει: «Η κοινή, αμοιβαία εκτίμηση λειτουργεί πάντα προς όφελός μας και μπορεί να επιλύσει πολύ δύσκολες συζητήσεις.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε μια σχέση - 4 τρόποι να είμαστε καλύτεροι σύντροφοι

Η Sarah Calvert, ψυχοθεραπεύτρια ζεύγους στο Λονδίνο, λέει: «Η κοινή, αμοιβαία εκτίμηση λειτουργεί πάντα προς όφελός μας και μπορεί να επιλύσει πολύ δύσκολες συζητήσεις. Είναι εύκολο να εστιάσουμε σε αυτό που μας λείπει, οπότε προσκαλώ τους ανθρώπους να σκεφτούν τι εκτιμούν στο άλλο άτομο σε καθημερινή βάση. Βρείτε ένα πράγμα την ημέρα και πείτε το».

Θα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε, κάτι που κάνουν ή μια ιδιότητα μέχρι και το τι φορούν. «Αναζητήστε συνειδητά στοιχεία που θα εκτιμήσετε και εκείνοι θα το νιώσουν», δηλώνει η Calvert, και όταν το αντιληφθεί ο/η σύντροφός σας, θα αρχίσει να κάνει ακόμα πιο έντονα αυτό που έχετε προσέξει.

Advertisment

Μην προσπαθείτε να αλλάξετε το/τη σύντροφό σας

«Είναι το άτομο που έχετε επιλέξει και είναι αυτοί που είναι. Δεν μπορείτε να τον/την αλλάξετε», μας λέει η Dee Holmes, σύμβουλος ψυχικής υγείας. «Όλοι κάνουμε πράγματα που εκνευρίζουν τους συντρόφους μας», αναφέρει η Holmes. «Χρειάζεται πραγματικά να το υποδεικνύουμε ή το αποδεχόμαστε απλά;». Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να σεβαστούμε και να τιμήσουμε τη μοναδικότητά μας.

Για παράδειγμα, όσο σημαντικός κι αν είναι ο χρόνος μαζί, χρειαζόμαστε πάντα χώρο για να δούμε τους φίλους και να κάνουμε τα δικά μας. Άλλωστε, αν τους σταματούσαμε από το να επιδιώκουν να ασχολούνται με τα ενδιαφέροντά τους και να κάνουν ό,τι τους ευχαριστεί, δεν θα είναι πια οι άνθρωποι που γνωρίσαμε και ερωτευθήκαμε.

Αποφύγετε αυθαίρετα συμπεράσματα

Είναι εύκολο να μην λέμε τα αυτονόητα, επειδή απλά υποθέτουμε ότι ο άλλος γνωρίζει, αλλά είναι παγίδα. Η ίδια παγίδα είναι όταν νομίζουμε ότι τους καταλαβαίνουμε. Αν ο/η σύντροφός σας λέει ότι δε θέλει να βγει έξω απόψε, μπορεί να νιώσετε απογοήτευση, χωρίς να λάβετε υπόψη τι ήταν εκείνο που άλλαξε τη διάθεσή τους. Ίσως κάτι τους προβληματίζει. Σε αυτή την περίπτωση, δοκιμάστε την ενεργητική ακρόαση.

Advertisment

Εξασκήστε τις δεξιότητες επικοινωνίας σας

Ξεκινά όταν έρχεστε πλήρως σε επαφή με τα δικά σας συναισθήματα. Αλλιώς, δεν μπορείτε να δηλώσετε τι χρειάζεστε και τι επιθυμείτε. Η καλή επικοινωνία ενισχύει το συναισθηματικό δέσιμο, κάτι που οδηγεί σε αυξημένη αίσθηση εκπλήρωσης, κατανόησης, εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Ανακαλύψτε τι κάνει τον/τη σύντροφό σας να νιώθει ότι αγαπιέται

Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ότι αγαπιούνται μέσω των πράξεων του/της συντρόφου τους, από το να τους φέρουν μια κούπα τσάι στο κρεβάτι μέχρι να τους φτιάξουν τον χαλασμένο τους υπολογιστή. Άλλοι χρειάζονται λόγια αγάπης, κάποιος να τους πει ότι τους νοιάζεται και ότι τους αγαπά βαθιά. Για άλλους η σωματική επαφή είναι πιο σημαντική.

Πηγή: www.theguardian.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση