,

Ταξίδι στη γη σε 101 χώρες: Μια νέα ζωή με οδηγό τις προσωπικές μας αξίες

Το βιβλίο "Ταξίδι στη γη σε 101 αξίες", μας ξεναγεί στους πλανήτες της αυτογνωσίας και της ενσυναίσθησης...

Ταξίδι στη γη σε 101 χώρες: Μια νέα ζωή με οδηγό τις προσωπικές μας αξίες

Θυμηθείτε μια στιγμή της ζωής σας που βρεθήκατε αντιμέτωποι με μια μεγάλη πρόκληση. Πιθανόν να ήταν εκείνη η δελεαστική πρόταση για εργασία από την άλλη άκρη τη γης: Συλλογιστείτε πώς αμφιταλαντευτήκατε ανάμεσα στην προοπτική υλοποίησης ενός επαγγελματικού ονείρου και στην ανάγκη σας να βρίσκεστε δίπλα στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ποια αξία μέτρησε περισσότερο για εσάς; Στην ουσία κάθε βήμα μας, οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνουμε, οι σχέσεις που οικοδομούμε και οι φιλοδοξίες που καλλιεργούμε στηρίζονται στις σταθερές και θεμελιώδεις πεποιθήσεις μας με τρόπους που πολλές φορές αδυνατούμε ακόμη και να συνειδητοποιήσουμε.

Μια περιήγηση στις βασικές αξίες 101 χωρών

Η Dr. Mandeep Rai στο βιβλίο “Ταξίδι στη γη σε 101 αξίες”, από τις Εκδόσεις Διόπτρα μας ξεναγεί στους πλανήτες της αυτογνωσίας και της ενσυναίσθησης. Και εμείς μεταφερόμαστε μαγεμένοι από χώρα σε χώρα, εξερευνώντας τις βασικές αξίες τους όπως διαμορφώθηκαν μέσα στους αιώνες. Ζωηρές εικόνες, μεθυστικές μυρωδιές και καθηλωτικές ιδέες ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες καθώς με δέος ανακαλύπτουμε έναν πλήρη οδηγό για τη μεταμόρφωσή μας στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Όλες οι αξίες είναι σημαντικές και διδακτικές, ποιες όμως μας εμπνέουν περισσότερο κινητοποιώντας μας για τις σπουδαιότερες υπερβάσεις μας; Το ταξίδι μόλις ξεκινά.

Advertisment

Ταξίδι στη γη σε 101 χώρες: Μια νέα ζωή με οδηγό τις προσωπικές μας αξίες

Πρώτος σταθμός μας, οι αξίες αλλαγής. Η αλλαγή συνιστά συνώνυμο της ίδιας της θνητής διαδρομής. Πιθανόν να επιθυμούμε να αλλάξουμε τη γνώμη των ανθρώπων, μια πτυχή της καθημερινότητάς μας που δεν μας ικανοποιεί ή και την ίδια την κοινωνία. Ελπίζουμε στον ιδανικό έρωτα που θα μας σώσει από τη μοναξιά και στην εργασιακή ευκαιρία που θα μας αφυπνίσει από τον λήθαργο. Και τι γίνεται με εκείνες τις αλλαγές που μας επιβάλλονται αιφνιδίως, απειλώντας τις σταθερές μας; Ο τρόπος που ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν τις οικονομικές, κοινωνικές, θρησκευτικές και δημογραφικές μεταβολές τους αποδεικνύεται ιδιαίτερα διδακτικός για εμάς.

Ταξιδεύοντας στην Κούβα νιώθουμε πως μεταφερόμαστε πίσω στον χρόνο: αυτοκίνητα της δεκαετίας του 50 κυκλοφορούν στους δρόμους και οι άνθρωποι ντύνονται με χειροποίητα ρούχα. Παρά τις εμφανείς ελλείψεις και τα τεράστια προβλήματα υποδομής όμως, ο λαός ανταπεξέρχεται με επιτυχία στις αντίξοες συνθήκες μεταφέροντας μας ένα σημαντικό μήνυμα: Κανένα εμπόδιο δεν είναι απόλυτο. Υπάρχει πάντα ένας άλλος, λιγότερο προσβάσιμος, δρόμος που μας οδηγεί στο σημείο ακριβώς που χρειαζόμαστε. Για την Κούβα η αποτυχία δε συνιστά επιλογή και εμείς πια γνωρίζουμε ότι διαθέτουμε τη δύναμη να καταφέρουμε τα πάντα.

Advertisment

Τι μας κάνει αυτό που είμαστε

Οι αλλαγές είναι ευπρόσδεκτες, όμως η συνέχεια θεωρείται εξίσου σημαντική. Έχετε αναρωτηθεί τι μας κάνει αυτό που είμαστε; Πώς η παράδοση, η γλώσσα, ο πολιτισμός, η πίστη και η κοινότητα διαμορφώνουν τις ρίζες μας, λειτουργώντας ως γέφυρα σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν; Στην Ιταλία η υπερπροστατευτική μητέρα καθίσταται ένα από τα διασημότερα σύμβολα του έθνους. Μάλιστα, το 1/3 των Ιταλών συνηθίζει να βλέπει τη μητέρα του κάθε μέρα. Και πράγματι η φροντίδα ισοδυναμεί με μια αξία που εμποτίζει κάθε πτυχή του συγκεκριμένου έθνους και μας υπενθυμίζει πως μεριμνώντας για τα μικρά πράγματα αποφεύγουμε τις μεγάλες παγίδες. Τρίτος σταθμό στην περιήγηση μας στον κόσμο των αξιών είναι η σύνδεση, που συνιστά την πιο θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη μας αφού όλοι επιθυμούμε να βιώσουμε την ευτυχία μέσα από τις σχέσεις. Πώς λοιπόν οι αξίες ορισμένων χωρών μας εκπαιδεύουν στο να γίνουμε καλύτεροι φίλοι, συνεργάτες, συνάδελφοι και γείτονες; «Καλημέρα σύντροφε» είναι ο χαρακτηριστικός χαιρετισμός στην Αυστραλία, μια χώρα στης οποίας το λεξιλόγιο η λέξη «σύντροφος» κατέχει δεσπόζουσα θέση. Οι κάτοικοι, με το ανοιχτό μυαλό τους, τη ζεστή φιλοξενία, τη γενναιοδωρία και τη δέσμευσή τους στο κοινό καλό μας μυούν στις βασικές αξίες της εμπιστοσύνης, της αφοσίωσης και της αυτοθυσίας που συγκροτούν μια ισότιμη κοινωνία.

Στην τέταρτη κατηγορία αξιών συναντάμε τις αξίες κοινότητας που αντιστοιχούν σε όσα κοινά ήθη, έθιμα και συμπεριφορές έχουν μεταβεί από τη μια γενιά στην άλλη αντιπροσωπεύοντας έναν άγραφο ηθικό κώδικα σε ό,τι αφορά τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι άνθρωποι στην κοινότητα στην οποία συμμετέχουν. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον Καναδά, που δεν ανοίγει μόνο τις πόρτες του στους πρόσφυγες αλλά σε πολλές περιπτώσεις προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για την ευημερία τους και με τη στάση του ως έθνος μας διδάσκει να παραμένουμε θετικοί και επιεικείς απέναντι στον εαυτό μας αλλά και τους άλλους. Αν διευρύνουμε την κατανόησή μας για τον κόσμο, τη ζωή που μπορούμε να ζήσουμε και τον άνθρωπο στον οποίο έχουμε τη δυνατότητα να εξελιχθούμε, τότε θα δημιουργήσουμε υγείες θεσμούς και κοινότητες,

Στον πυρήνα του είναι μας

Και τώρα βρισκόμαστε ακριβώς στον πυρήνα του είναι μας, στις βασικές αξίες, που ισοδυναμούν με το κέντρο ελέγχου μας. Ποιο είναι το είδος του ατόμου που είμαστε και τι ζωή επιθυμούμε να βιώσουμε; Σε κάποιες χώρες ένα ενοποιητικό γνώρισμα καθίσταται πιο εμφανές, αποτελώντας άρρηκτο μέρος του εθνικού ιστού της. Μια τέτοια χώρα είναι και η Ελλάδα που τόσο έχει συζητηθεί από τα φωτεινά μυαλά του αρχαίου και σύγχρονου κόσμου για το φιλότιμό της. Παρατηρώντας την ελληνική καλοσύνη και το φιλότιμο δεν μπορούμε παρά να αναλογιστούμε την ύπαρξη και την αξία μας και μέσα από την ενδοσκόπηση να μεταβάλλομε τον τρόπο που αλληλοεπιδράμε με τους γύρω μας. Μπορούμε να κάνουμε το σωστό ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά μας αλλάζοντας εμάς τους ίδιους αλλά και το πώς βλέπουμε τον κόσμο;

Η Dr. Mandeep Rai στο βιβλίο “Ταξίδι στις 101 αξίες” μετατρέπεται στην πυξίδα της ίδιας της πορείας μας καθώς μας ωθεί να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, να διαμορφώσουμε ικανοποιητικές σχέσεις και να ορίσουμε τις φιλοδοξίες του αυθεντικού μας σκοπού. Ποιες είναι οι δικές σας 5 βασικές αξίες, που αντηχούν πιο δυνατά μέσα σας και συνδέονται απευθείας με τις εμπειρίες σας; Σκεφτείτε μια στιγμή της προσωπικής σας ζωής ή της καριέρας σας που ήσασταν αληθινά ευτυχισμένοι. Ποιες ανάγκες σας ικανοποιούνταν; Και έπειτα, τι πήγε στραβά σε μια ιδιαίτερα απογοητευτική σας περίοδο; Ποιες αξίες σας παραβιάστηκαν όταν νιώσατε απογοητευμένοι; Με τις αξίες ξεκάθαρες στο μυαλό μας είμαστε έτοιμοι να επανεφεύρουμε το πεπρωμένο μας, χαράζοντας τον δρόμο προς τη ευτυχία μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση