,

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε ότι κάνει ο φούρνος μικροκυμάτων

Αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο. Όμως, ο φούρνος μικροκυμάτων έχει κι άλλες έξυπνες χρήσεις.

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε ότι κάνει ο φούρνος μικροκυμάτων

Τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν πια έναν μικρό φούρνο μικροκυμάτων. Αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο, ειδικά για όσους εργάζονται και δεν έχουν χρόνο να μαγειρεύουν καθημερινά φρέσκο φαγητό. Όμως, ο φούρνος μικροκυμάτων έχει κι άλλες έξυπνες χρήσεις.

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε ότι κάνει ο φούρνος μικροκυμάτων

Διατηρεί φρέσκο το φαγητό

Έχετε ποτέ αγοράσει φαγητό απ’ έξω, αλλά δεν μπορούσατε αμέσως να το καταναλώσετε για κάποιο λόγο; Αντί να το αφήσετε έξω να κρυώσει και να μπαγιατέψει, τοποθετήστε το στο φούρνο μικροκυμάτων και κλείστε την πόρτα. Ο περιορισμένος, μονωμένος και αεροστεγής χώρος του φούρνου θα διατηρήσει το έτοιμο φαγητό φρέσκο και ζεστό.

Advertisment

Ταχεία απολύμανση

Χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε άμεσα ένα βρώμικο σφουγγάρι ή ένα μαγειρικό σκεύος, αλλά δεν έχετε το χρόνο να το βάλετε στο πλυντήριο πιάτων; Απλώς τοποθετήστε το σφουγγάρι σε ένα μπολ με νερό και ξύδι και ανάψτε τον φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 1 λεπτό. Όσο για τα μαγειρικά σκεύη, ισχύει η ίδια διαδικασία με λεμόνι ή ξύδι.

Αποφεύγουμε τη μυρωδιά σκόρδου στα χέρια μας

Όχι, δεν συστήνουμε να βάλετε τα χέρια σας στο φούρνο μικροκυμάτων σε καμία περίπτωση! Απλώς τοποθετήστε ολόκληρο το σκόρδο στον φούρνο στο δυνατό επίπεδο για μόλις 15 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά θα είναι ευκολότερο να ξεφλουδίσετε τις σκελίδες σκόρδου.

«Αποκρυσταλλώστε» το μέλι

Είναι δύσκολο να απλώσουμε ένα κρυσταλλωμένο μέλι στο ψωμί μας και ακόμα πιο δύσκολο να το χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική. Ο ευκολότερος και ταχύτερος τρόπος για να επιστρέψει το μέλι στην πρότερη μορφή του είναι να το βάλουμε σε ένα φλιτζάνι και μετά στο φούρνο μικροκυμάτων για ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Advertisment

Μαλακώστε την καστανή ζάχαρη

Είναι λίγο εκνευριστικό όταν ψήνουμε κάτι αλλά δεν λιώνει ι η καστανή ζάχαρη και επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Αλλά η λύση είναι εύκολη. Τοποθετήστε όση ζάχαρη θέλετε σε ένα μπολ. Βρέξτε λίγο χαρτί κουζίνας και καλύψτε το μπολ με αυτό. Στη συνέχεια, ανάψτε το φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα. Ελέγξτε αν έχει μαλακώσει και αν όχι, ξαναβάλτε το για λίγο.

Αποστειρώστε το χώμα

Όπως μπορείτε να απολυμάνετε προσωρινά τα σκεύη, μπορείτε να «καθαρίσετε» και το χώμα σας. Βάλτε 400 γρ. σε ένα ρηχό πιάτο και ύστερα στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα σε μέτρια δύναμη. Γιατί σας προτείνουμε να κάνετε κάτι τέτοιο; Επειδή η αποστείρωσή του μπορεί να εξοντώσει βλαβερά βακτήρια, παθογόνους μικροοργανισμούς, ακόμα και έντομα που θα βλάψουν τα φυτά μας.

Στύψτε περισσότερο χυμό πορτοκαλιού

Λειτουργεί με όλα τα εσπεριδοειδή. Βάλτε το φρούτο στο φούρνο μικροκυμάτων για 10-20 δευτερόλεπτα. Αφαιρέστε το φρούτο και αφήστε για λίγο να κρυώσει. Στη συνέχεια, κόψτε το στη μέση και χρησιμοποιήστε το κανονικά στο στίφτη.

Κολλήστε ξανά ένα γραμματόσημο

Κολλήσατε το γραμματόσημο στον λάθος φάκελο; Αυτό που χρειάζεται απλώς να κάνετε είναι να ρίξετε λίγες σταγόνες νερού στο γραμματόσημο, ύστερα να το βάλετε στη χαμηλή ρύθμιση στο φούρνο μικροκυμάτων για 20 δευτερόλεπτα. Το γραμματόσημο θα ξεκολλήσει.

Κόψτε τα κρεμμύδια χωρίς δάκρυα

Αφού κόψετε τις άκρες του κρεμμυδιού, βάλτε το στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα. Αφού κρυώσει λίγο, μπορείτε άφοβα να το χρησιμοποιήσετε.

Κάντε οικονομία

Χρησιμοποιώντας τον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταίνετε και να ξαναζεσταίνετε φαγητό αντί για τον φούρνο ή το μάτι της κουζίνας, μπορείτε στην πραγματικότητα να κερδίσετε χρόνο. Τα μικροκύματα χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από τον φούρνο και παράγουν λιγότερη θερμότητα στον περιβάλλοντα χώρο, κάτι αρκετά χρήσιμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Το χειρότερο πράγμα: Να δοθείς ολοκληρωτικά σε κάποιον άλλο με αντάλλαγμα όχι αρκετή αγάπη» | Joyce Carol Oates
Μήπως ασκώ υπερβολική κριτική στους άλλους; Πώς θα το καταλάβω και πώς μπορώ να το διορθώσω;
Ν. Καζαντζάκης: Η λαχτάρα της λευτεριάς
20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση