, ,

7 σημάδια που μπορεί να φανερώνουν έλλειψη ψευδαργύρου

Το σώμα μας δεν αποθηκεύει ψευδάργυρο, επομένως χρειάζεται οι τροφές μας καθημερινά να περιέχουν έστω και ένα μικρό ποσοστό.

7 σημάδια που μπορεί να φανερώνουν έλλειψη ψευδαργύρου

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο, υπεύθυνο για πολλές βασικές λειτουργίες, από τη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λειτουργία του θυρεοειδή μέχρι και την επούλωση πληγών. Το σώμα μας δεν αποθηκεύει ψευδάργυρο, επομένως χρειάζεται οι τροφές μας καθημερινά να περιέχουν έστω και ένα μικρό ποσοστό.

7 σημάδια που μπορεί να φανερώνουν έλλειψη ψευδαργύρου

Καθυστέρηση της ανάπτυξης

Κάποια σημάδια της έλλειψης ψευδαργύρου περιλαμβάνουν και την μη εκπλήρωση συγκεκριμένων ορίων ανάπτυξης και δυσλειτουργίες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι έρευνες με έφηβους αθλητές, ειδικά γυμναστές, έχουν παίξει βασικό ρόλο στην κατανόηση της έλλειψης ψευδαργύρου. Ο συνδυασμός υψηλής απώλειας ιδρώτα μαζί με μειωμένη πρόσληψη συγκεκριμένων τροφών συμβάλλει κατά πολύ στην έλλειψή του. Οι τροφές που περιέχουν υψηλά ποσοστά ψευδαργύρου είναι τα θαλασσινά, το χοιρινό, το κοτόπουλο και το μοσχάρι· επίσης, ξηροί καρποί όπως κάσιους και αμύγδαλα, και όσπρια όπως ρεβίθια και φασόλια.

Advertisment

Ευερεθιστότητα

Η έλλειψη ενέργειας και η κατάθλιψη, όπως επίσης διαταραχές που σχετίζονται με ΔΕΠΥ, έχουν επίσης συνδεθεί με έλλειψη σιδήρου. Χρειάζεται να μην καταναλώνουμε πάνω από 40 milligrams ψευδαργύρου την ημέρα, αλλά η δοσολογία αλλάζει ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση, όπως στις εγκύους και τις θηλάζουσες.

Επιβράδυνση της επούλωσης πληγών

Ο ψευδάργυρος παίζει πολλούς διαφορετικούς ρόλους στη λειτουργία του οργανισμού. Η επιβράδυνση της επούλωσης των πληγών είναι ένα ισχυρό σημάδι έλλειψης ψευδαργύρου. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν εξετάσεις αίματος για να εντοπιστεί αυτό το πρόβλημα και ο γιατρός θα το υποψιαστεί αν δει κι άλλα σημάδια.

Σκληρή και ξηρή επιδερμίδα

Φυσικά, η ξηροδερμία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς άλλους λόγους. Η λίστα μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα γενικευμένη, αλλά αν εμφανίζετε κι άλλα συμπτώματα, ο γιατρός σας θα ελέγξει τα επίπεδα του ψευδάργυρου.

Advertisment

Διάρροια

Η διάρροια είναι συχνό σύμπτωμα για πολλά ζητήματα υγείας. Όμως αν εμφανίζετε αυτό το σύμπτωμα πιο συχνά και συνοδεύεται από ξαφνική αίσθηση ναυτίας, μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ψευδαργύρου.

Ναυτία

Αν και μπορεί να είναι σύμπτωμα έλλειψης ψευδάργυρου, εμφανίζεται επίσης και σε περιπτώσεις υπερβολικών ποσοστών ψευδαργύρου. Αυτό το τελευταίο μπορεί να συμβεί με συμπληρώματα.

Απώλεια όρεξης

Η απώλεια της όρεξης μπορεί να συνοδεύεται από προβλήματα στην όσφρηση και στη γεύση, όταν δεν λαμβάνουμε αρκετό ψευδάργυρο. Μπορεί δηλαδή να μιμείται την ανορεξία. Μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα που επηρεάζουν την νοητική λειτουργία, τη δυνατότητα μάθησης και το πώς αντιλαμβανόμαστε την απόλαυση. Κάποιοι ειδικοί προσθέτουν την νευρικότητα και τη δυσκολία συγκέντρωσης στα σημάδια.

Πηγές:

ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

thehealthy.com/nutrition/zinc-deficiency/?

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση