,

Ποια σημάδια μαρτυρούν ότι βρισκόμαστε σε μια συνεξαρτητική σχέση

Η συνεξάρτηση είναι μια ακραία μορφή θυσίας της δικής μας ευεξίας για κάποιον άλλο.

8 σημάδια που μαρτυρούν ότι βρισκόμαστε σε μια συνεξαρτητική σχέση

Αν έχετε αντιληφθεί ότι συνεχώς συμβιβάζεστε, αφήνετε ανικανοποίητα όλα τα θέλω και τις ανάγκες σας για να ικανοποιήσετε τον/τη σύντροφό σας και καλύπτετε τις κακές του συνήθειες και συμπεριφορές, τότε είναι πολύ πιθανό να βρίσκεστε σε μια συνεξαρτητική σχέση. Η συνεξάρτηση είναι μια ακραία μορφή θυσίας της δικής μας ευεξίας για κάποιον άλλο. Φυσικά, σε αυτό έχουμε κι εμείς ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

8 σημάδια που μαρτυρούν ότι βρισκόμαστε σε μια συνεξαρτητική σχέση

Καλύπτουμε τον εθισμό του/της συντρόφου στο αλκοόλ ή σε άλλες ουσίες

Για παράδειγμα, αν ο/η σύντροφός σας συχνά δεν καταφέρνει να εμφανιστεί στην εργασία του/της, επειδή έχει κάνει κατάχρηση το προηγούμενο βράδυ, μπορεί να πιστεύετε ότι βοηθάτε, καλύπτοντάς τους στα επίμονα τηλεφωνήματα του εργοδότη. Αλλά αυτό μόνο κακό μπορεί να τους κάνει, αφού έτσι τους βοηθάμε να αποφύγουν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους.

Advertisment

Θυσιάζουμε τα θέλω μας στο βωμό μιας «ευχάριστης σχέσης»

Οι ανάγκες του συντρόφου μας γίνονται σημαντικότερες από τις δικές μας σε μια συνεξαρτητική σχέση. Αυτό αργά ή γρήγορα αποδυναμώνει την ίδια τη σχέση και αδρανοποιεί την ψυχική μας ευεξία.

Κάνουμε πολλά περισσότερα για τη σχέση

Σε μια συνεξαρτητική σχέση, ο ένας τείνει να κάνει πολλά περισσότερα από τον άλλο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η άλλη πλευρά δεν νιώθει ικανή να κάνει κάτι παραπάνω ή λειτουργεί χειριστικά και εγωιστικά. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δεν είναι βιώσιμο για έναν σύντροφο να κάνει όλη την προσπάθεια η σχέση να λειτουργήσει.

Νιώθουμε ότι θέλουμε να χωρίσουμε, αλλά δεν μπορούμε

Αν αρχίζετε να νιώθετε παγιδευμένοι στη σχέση, εξετάστε ποια είναι η πραγματική αξία που έχει στη ζωή σας. Σε μια υγιή σχέση, χρειάζεται και η αυτονομία. Αν νιώθετε ότι «πνίγεστε», τότε αυτό σίγουρα βλάπτει την καθημερινότητα και την ίδια την προσωπικότητά σας.

Advertisment

Δυσκολευόμαστε να θέσουμε όρια

Τα όρια είναι υγιή και απαραίτητα για μια υγιή σχέση. Αν δυσκολεύεστε να τα θέσετε, εξετάστε το γιατί. Για ορισμένους ανθρώπους, η ιδέα της διατήρησης μιας κάποια απόστασης ανάμεσα στο ζευγάρι είναι λάθος. Όμως, ο καθορισμός ορίων θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος αμοιβαίου σεβασμού και σωστής οικειότητας.

Άγχος εγκατάλειψης από τον/τη σύντροφο

Τα μέρη μιας συνεξαρτητικής σχέσης συχνά βιώνουν έντονο φόβο υπό την απειλή του χωρισμού. Αν φοβάστε ότι θα σας εγκαταλείψει, το πιθανότερο είναι ότι θα φτάνετε στα άκρα για να μη συμβεί αυτό. Αυτό οδηγεί σε μια ποικιλία μη υγιών συμπεριφορών και μοτίβων, επιβλαβών για τη σχέση.

Δυσκολευόμαστε να λέμε όχι

Αν νιώθετε την ανάγκη συνέχεια να λέτε ναι στο σύντροφό σας ακόμα κι όταν μέσα σας επικρατεί το όχι, αντιμετωπίζετε πολύ σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας. Αν επίσης ο/η σύντροφός σας απαιτεί να συμφωνείτε συνέχεια μαζί του, τότε είναι ξεκάθαρο ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τα θέλω σας. Μήπως χρειάζεται να διορθώσετε αυτή την ανισορροπία και αδικία;

Πηγές:

www.medicalnewstoday.com/articles/319873

www.psychologytoday.com/us/blog/toxic-relationships/201805/do-you-feel-trapped-in-unhappy-relationship

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

2 τρόποι με τους οποίους η ενσυναίσθηση καθορίζει τον τύπο του συντρόφου που επιλέγουμε
Οι 23 "Διαστάσεις συμβατότητας" σε μακροχρόνια ζευγάρια. Τελικά τα ετερώνυμα έλκονται;
Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα παιδί λέει ψέματα
Οι 2 "μυστικές γλώσσες" με τις οποίες επικοινωνούμε όταν βρισκόμαστε σε μία στενή σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση