Αγγλική εταιρεία θα λανσάρει στην αγορά «καλλιεργημένο» κρέας άγριων ζώων!

Η παραγωγή γίνεται μέσω της καλλιέργειας των κυττάρων των ζώων.

Αγγλική εταιρεία θα λανσάρει στην αγορά «καλλιεργημένο» κρέας άγριων ζώων!

Το καλλιεργούμενο κρέας είναι μια μέθοδος παραγωγής που επιτρέπει να παράγονται τρόφιμα από οποιοδήποτε ζωικό είδος, χωρίς να χρειάζεται να σφάζονται τα ζώα. Η παραγωγή γίνεται μέσω της καλλιέργειας των κυττάρων των ζώων, κάτι που επιτρέπει στους παραγωγούς να αναπαράγουν το διατροφικό προφίλ του συμβατικού κρέατος.

Και καθώς η αγορά εναλλακτικών προϊόντων κρέατος γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, οι εταιρείες τεχνολογίας τροφίμων κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεχωρίζουν τα προϊόντα τους, επινοώντας καινούργιους τρόπους προκειμένου να το πετύχουν.

Advertisment

Μια τέτοια εταιρεία είναι και η νεοσύστατη Primeval Foods, με έδρα το Λονδίνο, που ειδικεύεται στην κυτταρική γεωργία και σχεδιάζει να λανσάρει στην αγορά, εκτός από τα άλλα προϊόντα της, καλλιεργούμενα εξωτικά κρέατα, όπως μπιφτέκια λιονταριών, μπριζόλες από τίγρη, ρολά σούσι με ζέβρα κ.ά.

Αγγλική εταιρεία θα λανσάρει στην αγορά «καλλιεργημένο» κρέας άγριων ζώων! Αγγλική εταιρεία θα λανσάρει στην αγορά «καλλιεργημένο» κρέας άγριων ζώων!

Advertisment

Μόλις τα ιδιαίτερα αυτά προ ϊόντα εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές, η εταιρεία Primeval Foods εκτιμά ότι τα εστιατόρια με αστέρια Michelen στο Λονδίνο, θα είναι από τα πρώτα που θα σερβίρουν τα πιάτα της ενώ σχεδιάζει να τα προωθήσει και σε ευρύτερη κλίμακα και να τα διαθέσει ακόμη και στα τοπικά σούπερ μάρκετ.

«Ο λόγος που καταναλώνουμε σήμερα παραδοσιακά είδη όπως το μοσχάρι και το κοτόπουλο δεν είναι ότι είναι τα πιο νόστιμα, υγιεινά ή θρεπτικά. Είναι επειδή είναι τα πιο εύκολα στην εξημέρωσή τους. Δεδομένου ότι το καλλιεργημένο κρέας επιτρέπει να υπερβούμε τα εξημερωμένα είδη, τώρα μπορούμε να εξερευνήσουμε τις πιο νόστιμες, υγιεινές και θρεπτικές επιλογές», δήλωσε στο Food Navigator ο Yilmaz Bora, διευθύνων σύμβουλος της Ace Ventures (η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την Primeval Foods).

Και μπορεί να μην πρόκειται για κρέατα που έχουμε συνηθίσει να τρώμε και η ιδέα να είναι περίεργη για πολλούς, ωστόσο, η Primeval Foods θεωρεί ότι είναι μια ευκαιρία στην οποία αξίζει να επενδύσουμε.

«Η κατανάλωση καλλιεργημένου εξωτικού κρέατος μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μια νέα εξέλιξη για τον εγκέφαλο και το μικροβίωμα του εντέρου μας, λόγω του μοναδικού προφίλ πρωτεϊνών και αμινοξέων, χωρίς τα αρνητικά στοιχεία, όπως η χοληστερόλη και τα κορεσμένα λίπη», πρόσθεσε ο Yilmaz Bora. «Οραματιζόμαστε ένα μέλλον όπου θα καταναλώνουμε καλλιεργημένο κρέας ιαγουάρου για να έχουμε καλύτερο ύπνο και διάθεση, ή καλλιεργημένο κρέας ελέφαντα για να βελτιώσουμε τις γνωστικές μας επιδόσεις. Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», τόνισε.

Η σκέψη ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να εκτρέφουμε και να σφάζουμε τα ζώα για να τρεφόμαστε, φαντάζει δελεαστική, όπως και το γεγονός ότι θα αποτραπεί η υπερβολική χρήση αντιβιoτικών και θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι με την παραγωγή καλλιεργούμενου κρέατος, η κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την συμβατική παραγωγή κρέατος στην Ευρώπη θα μειωθεί κατά 7-45%, ενώ οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα είναι κατά 78-96% χαμηλότερες.

Ωστόσο, και δεδομένου ότι το καλλιεργούμενο κρέας δεν παράγεται ακόμη σε βιομηχανική κλίμακα, υπάρχει κάποια αβεβαιότητα, σχετικά με τα οφέλη που μπορεί να έχει στην προστασία του πλανήτη.

Photo credits: Deposit photos – vegconomist.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση