Διαβήτης: 6 τροφές που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Οι παρακάτω τροφές χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και συμβάλλουν στο έλεγχο του σακχάρου.

Διαβήτης: 6 τροφές που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Ασθένεια της σύγχρονης κοινωνίας και του δυτικού τρόπου ζωής, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα συχνό μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από τη διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων στον οργανισμό με αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Στην ουσία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Κύρια αιτία είναι η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης, της ορμόνης-κλειδί για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα ή η μειωμένη της δράση ή ο συνδυασμός και των δύο.

Advertisment

Στο άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ο οργανισμός τους είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη σωστά. Όταν το αυξημένο σάκχαρο παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς θεραπεία, μπορεί να επηρεάσει, διάφορα ζωτικά όργανα όπως τα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα, την καρδιά και τα μικρά αγγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Για τον διαβήτη δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία η σωστή διαχείρισή του του με υγιεινή διατροφή και άσκηση βοηθάει σημαντικά στη ρύθμιση του σακχάρου. Οι παρακάτω τροφές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Εκτός από ιδανικό σνακ οι ξηροί καρποί και οι σπόροι συμβάλλουν στη διαδικασία της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα. Κάσιους, φιστίκια Αιγίνης, σπόροι τσία, καρύδια και λιναρόσπορος έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά που αφομοιώνονται πλήρως από τον οργανισμό και ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα.

Advertisment

Όσπρια

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβύθια που διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, έχουν την ιδιότητα να επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου από το αίμα, ωφελώντας παράλληλα και την πέψη.

Η βρώμη

Ιδανική για τη διατήρηση σταθερών των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι η μη επεξεργασμένη, γνωστή για την υψηλή διατροφική της αξία βρώμη, η οποία δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα. Επίσης οι φυτικές ίνες της συμβάλλουν στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, τα επίπεδα της οποίας καθορίζουν αν κάποιος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ντομάτες

Η ντομάτα πλούσια σε βιταμίνη C και Α και σε ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τις τιμές του μεταγευματικού σακχάρου σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του διαβήτη τύπου 2.

Το μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες μπορεί να προλάβει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση