,

Λιθουανία: Χρυσή ολυμπιονίκης κολυμπά σε κόκκινη λίμνη για να στηρίξει τους Ουκρανούς στον αγώνα τους

Η κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ κολυμβήτρια Ruta Meilutyte συμμετείχε σε καλλιτεχνικό έργο στη Λιθουανία που αντιτίθεται στον πόλεμο.

Λιθουανία: Χρυσή ολυμπιονίκης κολυμπά σε κόκκινη λίμνη για να στηρίξει τους Ουκρανούς στον αγώνα τους

Η χρυσή ολυμπιονίκης Ruta Meilutyte δημοσίευσε την Τετάρτη ένα βίντεο «προς υποστήριξη του ουκρανικού λαού που αντιμετωπίζει τη γενοκτονία που διαπράττει η Ρωσία».

Το βίντεο, το οποίο περιελάμβανε μια αντανάκλαση των σκέψεων της Meilutyte, τη δείχνει να κολυμπά σε μια λίμνη μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στη Λιθουανία. Η λίμνη βάφτηκε με φιλική προς το περιβάλλον μπογιά ώστε να είναι κόκκινη σε μια προσπάθεια να θυμίσει τους αιματηρούς θανάτους των Ουκρανών μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα τους.

Advertisment

Το βίντεο περιλαμβάνει ένα μήνυμα στο δρόμο δίπλα στη λίμνη που γράφει «PUTIN, THE HAGUE IS WAITING FOR YOU» (Πούτιν, η Χάγη σε περιμένει). Η Χάγη, στην Ολλανδία, είναι η έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Υπάρχει μια αυξανόμενη κατακραυγή από τον κόσμο που ζητά να δικαστεί ο Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, καθώς έρχονται στο φως όλο και περισσότερα στοιχεία για βιασμούς, βασανιστήρια και σκόπιμες δολοφονίες αμάχων από Ρώσους στρατιώτες.

Η πατρίδα της Meilutyte, η Λιθουανία, συνορεύει με τη Λευκορωσία, μια χώρα που βοήθησε τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία. Η χώρα έχει δεχθεί περισσότερους από 40.000 Ουκρανούς μετανάστες σύμφωνα με τη λιθουανική κυβέρνηση.

Η Meilutyte δεν είναι η πρώτος κολυμβήτρια που δημοσιεύει μια προκλητική αντιπολεμική εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ουκρανικής καταγωγής Τουρκάλα κολυμβήτρια Viktoriya Gunes δημοσίευσε μια φωτογραφία της να στέκεται πάνω σε μια ρωσική σημαία, γεγονός που προκάλεσε την οργή των Ρώσων κολυμβητών. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν παρατηρηθεί αντιδράσεις στις αναρτήσεις της Meilutyte από Ρώσους κολυμβητές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ως έφηβη, η Meilutyte ένωσε ένα από τα πιο κυρίαρχα αγωνιστικά μπλοκ μεμονωμένων αγώνων που έχουμε δει στη σύγχρονη εποχή της κολύμβησης. Κάποια στιγμή, κατείχε ταυτόχρονα τον Ολυμπιακό τίτλο, δύο παγκόσμιους τίτλους, τον ευρωπαϊκό τίτλο στο μήκος, τον Ολυμπιακό τίτλο στους Νέους και τον παγκόσμιο τίτλο στους Νέους στο 100 πρόσθιο.

Εκείνη την εποχή, προπονούνταν με τον κολυμβητικό σύλλογο Plymouth Leander στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό τον Jon Rudd, ο οποίος στη συνέχεια ηγήθηκε της αναγέννησης της ιρλανδικής κολύμβησης. Λίγο πριν από τη διακοπή, και την επακόλουθη αποχώρησή της από την κολύμβηση, πήγε να προπονηθεί με τον Dave Salo στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει πολλές από τις κορυφαίες Αμερικανίδες στο πρόσθιο τα τελευταία 15 χρόνια.

Η Meilutyte αποσύρθηκε από την κολύμβηση το 2019 σε ηλικία 22 ετών, αφού της επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού λόγω έλλειψης ελέγχων ντόπινγκ. Η ίδια δήλωσε ότι πάλευε με σοβαρή κατάθλιψη, η οποία οφειλόταν εν μέρει στην πίεση να συνεχίσει την επιτυχία της μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Τον Δεκέμβριο, η Meilutyte, 24 ετών σήμερα, έκανε μια αιφνιδιαστική επιστροφή στην πισίνα στο λιθουανικό πρωτάθλημα μικρών διαδρομών. Εκεί κολύμπησε 1:05.23 στα 100 πρόσθιο και έκανε νέο ρεκόρ Λιθουανίας στα 50 ελεύθερο σε 24.32. Μετά από αυτό δεν ήταν έτοιμη να δεσμευτεί για πλήρη επιστροφή στους αγώνες, αλλά πήγε σε καμπ με τη λιθουανική ομάδα στην Ισπανία. Συνεχίζει να αγωνίζεται κυρίως σε τοπικούς αγώνες, κάνοντας 25.19 στα 50 ελεύθερο και 30.24 στα 50 πρόσθιο τον Φεβρουάριο.

Πηγή:

swimswam.com/ruta-meilutyte-posts-video-swimming-in-bloody-pond-near-russian-embassy

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)
Χρήσιμα τρικ που θα κάνουν το παρκάρισμα πιο εύκολο (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση