,

Έρευνα: Ο παράγοντας που εξηγεί ποιος από τους καπνιστές θα εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα και ποιος όχι

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η συνήθεια του καπνίσματος προκαλεί αύξηση των καρκινογόνων μεταλλάξεων αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο.

Έρευνα: Ο παράγοντας που εξηγεί ποιος από τους καπνιστές θα εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα και ποιος όχι

Εδώ και πολλά χρόνια, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, μελετούν τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία μας. Άλλοτε χορηγώντας σε πειραματόζωα υψηλές δόσεις χημικών ουσιών που περιέχει ο καπνός, άλλοτε μελετώντας αρχεία, προσπαθούν να εντοπίσουν ποιες ασθένειες εμφανίζονται πιο τακτικά στους καπνιστές, προκειμένου να καταλήξουν στο πώς η συνήθεια αυτή επηρεάζει το σώμα μας.

Είναι πλέον γνωστό ότι το τσιγάρο περιέχει εκατοντάδες βλαβερές χημικές ουσίες, αρκετές από αυτές να είναι καρκινογόνες.

Advertisment

Για πολλά χρόνια, οι ερευνητές δεν γνώριζαν με ποιο τρόπο να μελετήσουν ενδεχόμενες μεταλλάξεις στα κύτταρα του πνεύμονα, που προκαλούν τον καρκίνο. Πριν από πέντε χρόνια όμως, ερευνητές από το Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο που έκανε αδύνατη την αλληλουχία του γονιδιώματος. Όπως γράφει και το Interesting Engineering, “κατάλαβαν πώς να προσδιορίσουν την ακριβή σειρά των μορίων Α, Τ, G και G του DNA σε ένα μόνο κύτταρο, χωρίς να εισάγουν πολλά σφάλματα στη διαδικασία”.

Μερικοί από αυτούς τους ερευνητές, έκαναν πρόσφατα μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Nature και της οποίας τα ευρήματα ίσως να φέρουν την επανάσταση, στον τρόπο που οι γιατροί μπορούν να προλαμβάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τους ερευνητές απασχόλησε ο λόγος για τον οποίο δεν εμφανίζουν όλοι οι καπνιστές καρκίνο του πνεύμονα και χρησιμοποίησαν την τεχνική τους για να συγκρίνουν πνευμονικά κύτταρα ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ με κύτταρα ανθρώπων που καπνίζουν χρόνια. Να σημειωθεί ότι, μελέτες έχουν δείξει πως οι πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο ένας μη καπνιστής είναι μία στις 6.000 ενώ ένας συστηματικός καπνιστής είναι μία στις 5 ή στις 10.

Advertisment

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι η συνήθεια του καπνίσματος προκαλεί προβλέψιμη αύξηση του αριθμού των καρκινογόνων μεταλλάξεων στα κύτταρα του πνεύμονα αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο. Αυτό σημαίνει ότι διαπιστώθηκε πως ο αριθμός των μεταλλάξεων έπαψε να αυξάνεται, σε άτομα που κάπνιζαν από ένα πακέτο την ημέρα για 23 χρόνια.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο πνευμονολόγος και ερευνητής γενετικής Simon Spivack είπε σχετικά: “Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι αυτά τα άτομα ενδεχομένως να επιβίωσαν για τόσο πολύ, παρά το έντονο κάπνισμα, γιατί κατάφεραν να καταστείλουν την περαιτέρω συσσώρευση μεταλλάξεων” και πρόσθεσε: “Αυτή η εξομάλυνση των μεταλλάξεων θα μπορούσε να προέλθει από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν πολύ καλά συστήματα επιδιόρθωσης βλάβης στο DNA ή αποτοξίνωσης του καπνού του τσιγάρου”.

Πώς έγινε η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν 33 άτομα ηλικίας 11-86 χρόνων. Οι μισοί από αυτούς ήταν καπνιστές ενώ οι άλλοι, δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι επιστήμονες πήραν κύτταρα από τις επενδύσεις των πνευμόνων τους και μετά χρησιμοποίησαν την τεχνική τους για να προσδιορίσουν τον αριθμό των μεταλλάξεων σε αυτά τα κύτταρα χρησιμοποιώντας ως μονάδα για τους καπνιστές και τα χρόνια της συνήθειάς τους το “pack years”, όπου ένα πακέτο ισοδυναμεί με το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρα την ημέρα για ένα χρόνο. Ο βαρύτερος καπνιστής κάπνιζε για 116 Pack years.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το κάπνισμα περισσότερων πακέτων συσχετίστηκε με περισσότερες μεταλλάξεις DNA στα κύτταρα του πνεύμονα. “Αυτό επιβεβαιώνει πειραματικά ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, αυξάνοντας τη συχνότητα των μεταλλάξεων”.

Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε το ότι, η συσχέτιση του αριθμού των ετών καπνίσματος με τον αριθμό των μεταλλάξεων εξαφανίστηκε στα 23 έτη. Μετά από αυτό το όριο, ο αριθμός των μεταλλάξεων σταμάτησε να αυξάνεται.

Αν και το εύρημα αυτό είναι πρώιμο και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα, ωστόσο, αν οι ερευνητές καταφέρουν να καταλάβουν πώς να αναγνωρίζουν το όριο πριν να είναι αργά, τότε, όπως λέει και ο δρ. Spivack: “Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα σημαντικό βήμα προς την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα και αργότερα στις προσπάθειες που απαιτούνται για την καταπολέμηση της νόσου τελικού σταδίου”.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση