ΑΠΘ: Πενταπλάσιοι οι φοιτητές που λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη μετά την πανδημία

250 φοιτητές λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη από τους δύο ψυχολόγους της δομής του ΑΠΘ, αριθμός πενταπλάσιος σε σχέση με την πριν την πανδημία περίοδο.

ΑΠΘ: Πενταπλάσιοι οι φοιτητές που λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη μετά την πανδημία

Διακόσιοι πενήντα φοιτητές λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη από τους δύο ψυχολόγους της δομής του ΑΠΘ, μέσω ατομικών συνεδριών, στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥΨΥ) του Ιδρύματος, αριθμός σχεδόν πενταπλάσιος σε σχέση με την πριν την πανδημία περίοδο.

Οι υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης που παρέχουν στους φοιτητές οι δύο ψυχολόγοι είναι δωρεάν και αφορούν σε θέματα όπως το άγχος, οι δυσκολίες στην προσαρμογή στις σπουδές ή σε νέο περιβάλλον, οι προσωπικές και οικογενειακές δυσκολίες, σεξουαλικά ζητήματα και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Advertisment

Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτρης Κωβαίος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλοι οι φοιτητές του ΑΠΘ έχουν ενημερωθεί με προσωπικό μήνυμα σχετικά με τις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και πρόσθεσε:

«Στο ΚΕΣΥΨΥ είναι πενταπλάσιος ο αριθμός των φοιτητών που υποστηρίζονται τώρα σε σχέση με την περίοδο προ κορονoϊού και αυτό είναι ενδεικτικό των επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχική υγεία του φοιτητικού πληθυσμού. Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω άγχους, εξαιτίας της περιόδου και του γεγονότος ότι ήταν απομονωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, λειτουργεί ο τηλεφωνικός αριθμός 2310 999888, τον οποίο μπορεί να καλέσει κάθε φοιτητής και να προγραμματίσει συνεδρία με ψυχολόγο του ΚΕΣΥΨΥ. Επίσης, στον ίδιο αριθμό, μπορεί να ζητήσει βοήθεια για οποιοδήποτε πρόβλημα τον απασχολεί, αφού στη συγκεκριμένη γραμμή απαντά και ο Συνήγορος του Φοιτητή, ένας νέος θεσμός που ίδρυσε το ΑΠΘ.

Advertisment

Στην ίδια γραμμή, απαντούν και όλες οι υπηρεσίες που παρέχει το Γραφείο Υποστήριξης Φοιτητών Ευαίσθητων Κοινωνικών Ομάδων (υπηρεσία μεταφοράς φοιτητών με αναπηρία, υποστήριξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, υποστήριξη μελέτης με προσβάσιμα συγγράμματα, κοινωνική στήριξη μέσω της δομής «Φοιτητών Κήποι», ενίσχυση εισοδήματος με ανταποδοτικές υποτροφίες).

Η υπηρεσία μετακίνησης ΑμΕΑ εξυπηρετεί 18 φοιτητές, με ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα, εκτελώντας 258 δρομολόγια. Η διερμηνέας της νοηματικής εξυπηρετεί 9 φοιτητές που έχουν προβλήματα ακοής σε όλα τα μαθήματά τους που είναι 22 στον αριθμό, καλύπτοντας 96 ώρες ενώ η υπηρεσία εντυποαναπήρων εξυπηρετεί καθημερινά 11 φοιτητές, μετατρέποντας σε προσβάσιμη μορφή, όλα τα συγγράμματα που χρειάζονται.

«Αντιμετωπίζουμε όλους τους φοιτητές μας και τα προβλήματά τους μέσα από θεσμικές αλλαγές, στις οποίες έχουμε προχωρήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019. Πρώτα από όλα έχουμε αναβαθμίσει πλήρως την επικοινωνία τους μαζί μας. Στον κεντρικό τηλεφωνικό αριθμό 999888 οι φοιτητές μας μπορούν και επικοινωνούν για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πάντοτε τους δίνουμε εξατομικευμένη λύση. Πάντοτε απαντάει κάποιος στο τηλέφωνο και μπορεί οποιοσδήποτε να το τεστάρει αυτό, άρα πάντα ο φοιτητής θα έχει απάντηση στο πρόβλημά του», δήλωσε ο κ. Κωβαίος.

Η πρώτη Συνήγορος του Φοιτητή στο ΑΠΘ είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Θεοφανώ Παπαζήση, ενώ η πρώτη υπόθεση που ανέλαβε ήταν μια καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από φοιτητή σε φοιτήτρια και ένα αίτημα διαμεσολάβησης σε ζήτημα ακαδημαϊκής δεοντολογίας.

Η επικοινωνία των φοιτητών και των καθηγητών με τη Συνήγορο του Φοιτητή γίνεται τηλεφωνικά στον αριθμό 2310 999888 ή με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση synigorosfoititi@auth.gr.
Ο νέος θεσμός έχει σαν σκοπό τη διαμεσολάβηση ανάμεσα σε φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς) και καθηγητές κάθε βαθμίδας ή διοικητικών υπηρεσιών και μεριμνά για την τήρηση της νομιμότητας και της ακαδημαϊκής ηθικής και τάξης μέσα στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

«Η Συνήγορος του Φοιτητή έχει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, δηλαδή προσπαθεί με κάθε τρόπο να λύσει θέματα που προκύπτουν. Εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε τα παραπέμπει στην Επιτροπή Ακαδημαϊκής Δεοντολογίας», είπε ο κ. Κωβαίος.

Σε ό,τι αφορά στη διερεύνηση καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση, ο κ. Κωβαίος είπε:

«Αυτή τη στιγμή όλα τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί είναι του παρελθόντος και στην τωρινή περίοδο έχουμε μόνο ένα περιστατικό το οποίο αντιμετωπίζει η Συνήγορος του Φοιτητή και αφορά καταγγελία παρενόχλησης φοιτήτριας από φοιτητή».

«Θέμα παρενόχλησης από το προσωπικό του πανεπιστημίου προς φοιτητή δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, όλες οι υποθέσεις είναι από το παρελθόν και αντιμετωπίζονται, έχουν πάρει τη νόμιμη οδό», διευκρίνισε ο κ. Κωβαίος ενώ σχετικά με παλαιότερες καταγγελίες από φοιτήτρια σε βάρος καθηγητή, έκανε γνωστό ότι «ορίστηκε επιτροπή από τον πρύτανη, η επιτροπή αυτή διαμόρφωσε ένα πόρισμα, έχει κληθεί σε απολογία ο ενδιαφερόμενος και με βάση και τις δικές του διευκρινίσεις, θα αποφασισθεί αν θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό».

«Έχουμε τους θεσμούς, που είναι στην υπηρεσία των φοιτητών μας, νοιαζόμαστε ιδιαίτερα για αυτούς, πραγματικά είμαστε δίπλα τους», τόνισε ο κ. Κωβαίος , προσθέτοντας ότι «ο κώδικας δεοντολογίας που προετοιμάστηκε και εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο επί των ημερών της παρούσας πρυτανείας, διακηρύσσει πως οποιαδήποτε μορφή βίας, απειλής ή σεξουαλικής παρενόχλησης δεν είναι ανεκτή».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση