, , ,

Τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η παγκόσμια αγορά τεχνητών γλυκαντικών υλών εκτιμάται σε 22,2 δισεκατομμύρια δολάρια και αυξάνεται.

Τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Μια νέα μεγάλη έρευνα παρατήρησης διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, ιδίως ασπαρτάμης και ακεσουλφάμης-Κ, και του καρκίνου.

Η έρευνα εντόπισε 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου γενικά, με τη μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, για τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών ουσιών.

Advertisment

Η παγκόσμια αγορά τεχνητών γλυκαντικών υλών εκτιμάται σε 22,2 δισεκατομμύρια δολάρια και αυξάνεται, μια αύξηση σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο τα τελευταία 2 χρόνια. Μια έρευνα του 2017 διαπίστωσε ότι το 41,4% των ενηλίκων και το 25,1% των παιδιών χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά σε ένα ευρύ φάσμα εμπορικών προϊόντων.

Αναφερόμενος σε αυτά ως «γλυκαντικά υψηλής έντασης», ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει έξι τέτοιες ουσίες ως ασφαλείς για ανθρώπινη κατανάλωση σε τυπικά επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την καρκινογένεση της ασπαρτάμης από μελέτες σε ζώα, αλλά καμία σταθερή επιδημιολογική επιβεβαίωση μέχρι τώρα. Για το λόγο αυτό, η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική και έχει μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS MEDICINE.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιστορικό 102.865 ενηλίκων που συμμετείχαν στη συνεχιζόμενη μελέτη NutriNet-SantéTrusted Source που άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 2009. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για τη νέα έρευνα κατά μέσο όρο 7,8 χρόνια. «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι πολύ πρωτότυπα, καθώς, εξ όσων γνωρίζουμε, καμία προηγούμενη μελέτη κοόρτης (σειράς) δεν είχε διερευνήσει άμεσα τη σχέση μεταξύ της ποσοτικής πρόσληψης τεχνητών γλυκαντικών ουσιών καθεαυτή, από όλες τις διατροφικές πηγές – διαχωρίζοντας τους διαφορετικούς τύπους γλυκαντικών ουσιών – και του κινδύνου καρκίνου», δήλωσε στο medicalnewstoday η επικεφαλής συγγραφέας και υποψήφια διδάκτωρ Charlotte Debras.

Advertisment

Η ίδια αναφέρει: «Ορισμένες έρευνες παρατήρησης έχουν προηγουμένως διερευνήσει τις συσχετίσεις μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και της κατανάλωσης ποτών με τεχνητά γλυκαντικά (που χρησιμοποιήθηκαν ως υποκατάστατο) και διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά που υπάρχουν σε αυτούς τους τύπους ποτών μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου. Επιπλέον, προηγούμενα ευρήματα σε ζωικά μοντέλα και μελέτες in vitro / in vivo υπέδειξαν επίσης την καρκινογένεσή τους».

Ασπαρτάμη και ακεσουλφάμη-K

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mathilde Touvier αναφέρει: «Πραγματοποιήσαμε αναλύσεις για το “σύνολο των τεχνητών γλυκαντικών υλών” συνολικά (δηλαδή το άθροισμα της ακεσουλφάμης-K, της ασπαρτάμης, της σουκραλόζης, των κυκλαμικών, της σακχαρίνης, των γλυκοζιτών στεβιόλης και του άλατος της ασπαρτάμης-ακεσουλφάμης) και στη συνέχεια ξεχωριστά για τις πιο αντιπροσωπευτικές τεχνητές γλυκαντικές ύλες (δηλαδή την ακεσουλφάμη-K, την ασπαρτάμη και τη σουκραλόζη)».

Εξετάζοντας βαθύτερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο της ασπαρτάμης και της ακεσουλφάμης-K, η Dr. Touvier εξήγησε: «Πρέπει να σημειωθεί ότι η ασπαρτάμη και η ακεσουλφάμη-K ήταν μακράν τα πιο συχνά καταναλισκόμενα τεχνητά γλυκαντικά». Η ίδια πρόσθεσε: “Ο κίνδυνος για την υγεία είναι πολύ μεγάλος:

«Έτσι, το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν συσχετίσεις για αυτές τις δύο – και όχι για τη σουκραλόζη για παράδειγμα – θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή, καθώς μπορεί να οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι η ασπαρτάμη και η ακεσουλφάμη-K ήταν οι πιο συχνά καταναλισκόμενες. Έτσι, ίσως η στατιστική ισχύς δεν ήταν επαρκής για την ανίχνευση συσχετίσεων για τη σουκραλόζη, και σίγουρα, ο αριθμός των καταναλωτών άλλων γλυκαντικών δεν μας επέτρεψε να τις διερευνήσουμε ως τέτοιες, οπότε δεν μπορούσε να εξαχθεί συμπέρασμα γι’ αυτές».

Εξαγωγή συμπερασμάτων

«Με βάση μόνο αυτή τη μελέτη», δήλωσε η Debras, «δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η αιτιώδης συνάφεια της συσχέτισης – αυτό θα χρειαστεί να επαναληφθεί σε άλλες μελέτες σε άλλες χώρες και περιβάλλοντα – και δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί μια “δόση στην οποία εμφανίζεται ο κίνδυνος”, αν υπάρχει».

Η Debras, ωστόσο, σημείωσε: «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι, σε αυτή την έρευνα, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, πάνω από τη διάμεση πρόσληψη των 18 mg/ημέρα και για τους οποίους η μέση πρόσληψη ήταν 79,43 mg/ημέρα, είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές».

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/artificial-sweeteners-linked-with-a-13-higher-risk-of-cancer

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σκόνη κακάο: Τα θρεπτικά συστατικά και τα πλούσια οφέλη του στην υγεία
Ποιες τροφές είναι καλύτερο να καταναλώνουμε μετά τη γυμναστική
Intermittent fastin concept. One-third plate with healthy food and two-third plate is empty. Chicken fillet, arugula and tomatoes on a plate. Top view. Flat lay
Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση