, , ,

Τι είναι η «νόσος του μεγάλου υψομέτρου» από την οποία εκτιμάται ότι έφυγε ο Αντώνης Συκάρης

Τα συμπτώματα εμφανίζονται γενικά μέσα σε λίγες ώρες από τη μετακίνηση σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Τι είναι η «νόσος του μεγάλου υψομέτρου» από την οποία εκτιμάται ότι έφυγε ο Αντώνης Συκάρης

Οι ορειβάτες, οι σκιέρ και οι λάτρεις της περιπέτειας που ταξιδεύουν σε μεγάλα υψόμετρα μπορεί μερικές φορές να αναπτύξουν οξεία νόσο του βουνού. Άλλα ονόματα για την κατάσταση αυτή είναι η νόσος του μεγάλου υψομέτρου ή το πνευμονικό οίδημα σε μεγάλο υψόμετρο. Εμφανίζεται συνήθως σε ύψος περίπου 2.400 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Η ζάλη, η ναυτία, οι πονοκέφαλοι και η δύσπνοια είναι μερικά από τα συμπτώματα αυτής της νόσου. Οι περισσότερες περιπτώσεις ασθένειας του υψομέτρου είναι ήπιες και επουλώνονται γρήγορα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ασθένεια του υψομέτρου μπορεί να γίνει σοβαρή και να προκαλέσει επιπλοκές στους πνεύμονες ή στον εγκέφαλο.

Advertisment

Ο Αντώνης Συκάρης εκτιμάται πως έφυγε από τη ζωή λόγω αυτής της νόσου. Σύμφωνα με φίλο του, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, ο σπουδαίος ορειβάτης έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από το όρος Νταουλαγκίρι στα Ιμαλάια.

Τα μεγαλύτερα υψόμετρα έχουν χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου και μειωμένη πίεση αέρα. Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, ανεβαίνετε οδικώς ή πεζοπορώντας σε βουνό ή κάνετε σκι, το σώμα σας μπορεί να μην έχει αρκετό χρόνο να προσαρμοστεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην οξεία νόσο του βουνού. Το επίπεδο της προσπάθειάς σας παίζει επίσης ρόλο. Η γρήγορη εναλλαγή προκαλεί έντονο πρόβλημα, καθώς κανονικά ο οργανισμός χρειάζεται περίπου 3-5 μέρες για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του κλίματος και των επιπέδων του οξυγόνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου

Τα συμπτώματα εμφανίζονται γενικά μέσα σε λίγες ώρες από τη μετακίνηση σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε μια ήπια περίπτωση, θα παρουσιαστούν:

Advertisment

– Ζάλη

– πονοκέφαλο

– μυϊκοί πόνοι

– αϋπνία

– ναυτία και εμετός

– ευερεθιστότητα

– απώλεια όρεξης

– πρήξιμο των χεριών, των ποδιών και του προσώπου

– ταχυκαρδία

– δύσπνοια με σωματική άσκηση.

Οι σοβαρές περιπτώσεις της νόσου μπορεί να προκαλέσουν πιο έντονα συμπτώματα και να επηρεάσουν την καρδιά, τους πνεύμονες, τους μύες και το νευρικό σύστημα. Για παράδειγμα, μπορεί να παρουσιαστεί σύγχυση ως αποτέλεσμα της διόγκωσης του εγκεφάλου. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί δύσπνοια λόγω υγρού στους πνεύμονες. Τα συμπτώματα της οξείας εμφάνισης της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

– βήχα

– συμφόρηση του θώρακα

– χλωμή επιδερμίδα και αποχρωματισμό του δέρματος

– αδυναμία βάδισης ή έλλειψη ισορροπίας

– κοινωνική απόσυρση.

Ποιος κινδυνεύει από τη νόσο του μεγάλου υψομέτρου

Ο κίνδυνος εμφάνισής της είναι μεγαλύτερος εάν ζούμε δίπλα ή κοντά στη θάλασσα και δεν είμαστε συνηθισμένοι σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

– γενετική προδιάθεση

– απότομη μετακίνηση σε μεγάλα υψόμετρα

– σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε μεγαλύτερο υψόμετρο

– ταξίδια σε ακραία ύψη

– χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων λόγω αναιμίας

– καρδιακή ή πνευμονική νόσος

– λήψη φαρμάκων όπως υπνωτικά χάπια, ναρκωτικά παυσίπονα ή ηρεμιστικά που μπορεί να μειώσουν τον ρυθμό της αναπνοής

– προηγούμενη εμφάνιση της νόσου.

Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε μεγάλο υψόμετρο και εμφανίζετε κάτι από τα παραπάνω ή λαμβάνετε κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα, μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς μπορείτε να αποφύγετε καλύτερα την εμφάνιση της νόσου. Αν επιθυμείτε να δοκιμάσετε την ορειβασία σε μεγάλο υψόμετρο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι χρειάζεστε φυσικά κάποιον εκπαιδευτή και μόνο μετά τις απαραίτητες εξετάσεις και μετά από την εκμάθηση των σωστών πρακτικών, μπορείτε να επιχειρήσετε κάτι ανάλογο.

Πηγή:

www.healthline.com/health/acute-mountain-sickness

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση