,

6 δυσδιάκριτα σημάδια που δείχνουν ότι χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο (εκτός από την κόπωση)

Η ποιοτική ξεκούραση μπορεί να αποδώσει καρπούς στα πάντα, από τη διάθεσή σας μέχρι τη λίμπιντο.

6 δυσδιάκριτα σημάδια που δείχνουν ότι χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο (εκτός από την κόπωση)

Βαθιά χασμουρητά, μεσημεριανοί ύπνοι, δίψα για καφεΐνη: Μερικά σημάδια υπνηλίας είναι προφανή. Αλλά επειδή ο ύπνος τροφοδοτεί τόσες πολλές διεργασίες στο σώμα, η κούραση μπορεί να είναι και πιο δυσδιάκριτη. Ακολουθούν 6 λιγότερο γνωστά σημάδια που δείχνουν ότι ίσως θέλετε να αρχίσετε να δίνετε μεγαλύτερη προτεραιότητα στον βαθύ ύπνο:

6 δυσδιάκριτα σημάδια που δείχνουν ότι χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο (εκτός από την κόπωση)

1. Διψάμε πολύ και συνέχεια

Σε μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep, δεδομένα από περισσότερους από 25.000 ενήλικες από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι όσοι κοιμόντουσαν σταθερά 6 ώρες τη νύχτα ή λιγότερο είχαν 16 – 59% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποβέλτιστη ενυδάτωση από εκείνους που κοιμόντουσαν τακτικά 8 ώρες.

Advertisment

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μια ορμόνη που ονομάζεται αγγειοπιεσίνη μπορεί να εξηγεί αυτό το φαινόμενο, καθώς ο ύπνος φαίνεται να βοηθά την ορμόνη αυτή να κάνει τη δουλειά της, δηλαδή να ρυθμίζει τα επίπεδα υγρών στο σώμα.

2. Αποκοιμόμαστε υπερβολικά γρήγορα

Ενώ το να μένετε ξύπνιοι με σκέψεις που τρέχουν δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό, το να αποκοιμηθείτε μόλις το κεφάλι σας πέσει στο μαξιλάρι δεν είναι επίσης ο στόχος. Ιδανικά, θέλετε να αποκοιμηθείτε μέσα σε 5-10 λεπτά αφότου κλείσετε τα μάτια σας. Το να αποκοιμηθείτε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι ένα σημάδι ότι το σώμα και το μυαλό σας είναι έτοιμα για ύπνο, αλλά όχι εντελώς εξαντλημένα.

3. Έχουμε χαμηλή λίμπιντο

Η σεξουαλική ορμή υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμόνες και ο ποιοτικός ύπνος βοηθά να διατηρούνται αυτές οι ορμόνες υπό έλεγχο. Μια μελέτη δημοσιευμένη στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism διαπίστωσε ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για τη διατήρηση υγιών επιπέδων τεστοστερόνης ειδικότερα: μια σεξουαλική ορμόνη σημαντική τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Advertisment

4. Πέφτουμε εύκολα σε αρνητικά μοτίβα σκέψης

Όταν έχουμε μια νύχτα με λιγότερο από καλό ύπνο, συχνά ακολουθεί κακή διάθεση. Μια μικρή μελέτη στο Clinical Psychological Science διαπίστωσε ότι όσοι είχαν καταγράψει αρκετές ώρες βαθύ ύπνου είχαν κατά μέσο όρο 50% περισσότερες ανεπιθύμητες σκέψεις το επόμενο πρωί από εκείνους που είχαν ποιοτικό ύπνο. Από την άλλη πλευρά, η επαρκής ξεκούραση φαίνεται να προάγει τη θετική διάθεση και να υποστηρίζει την ικανότητά μας για mindfulness.

5. Αποζητάμε συνεχώς ζάχαρη και υδατάνθρακες

Όταν δεν κοιμόμαστε όσο θα έπρεπε, αυτό μπορεί να διεγείρει την πείνα για ορισμένα είδη τροφίμων. Ο κακός ύπνος επηρεάζει τον υποθάλαμό σας, το κύριο κέντρο ελέγχου στον εγκέφαλό σας ορμονών όπως η κορτιζόλη, η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη. Ο μη επαρκής ύπνος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακές αποφάσεις διατροφής. Ο ύπνος βοηθά στην ανάσχεση της επιθυμίας για σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας και χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, όπως σοκολάτες, πατατάκια, σοκολάτες και άλλα επιδόρπια.

6. Οι προπονήσεις είναι πιο δύσκολες από ό,τι συνήθως

Ο ύπνος είναι η στιγμή που το σώμα μας ανακάμπτει από τις απαιτήσεις της ημέρας, οπότε όταν δεν έχουμε αρκετό από αυτόν, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σωματικά. Εάν οι συνηθισμένες προπονήσεις σας αρχίζουν να σας φαίνονται πιο δύσκολες, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερο ύπνο. Δοκιμάστε να κοιμάστε 30 λεπτά παραπάνω κάθε βράδυ. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο καλύτερα θα αισθάνεστε.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Οι ανάγκες του καθενός για ύπνο είναι ελαφρώς διαφορετικές. Όσον αφορά την ποσότητα ύπνου που πρέπει να επιδιώκετε κάθε βράδυ, δεν υπάρχει μαγικός αριθμός – αν και οι 7-9 ώρες είναι ένα εύρος που συνιστούν οι περισσότεροι ειδικοί.

Το να ξυπνάτε ανανεωμένοι τα πρωινά, να κουράζεστε περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ, να κοιμάστε γρήγορα (αλλά όχι πολύ γρήγορα!) και να παραμένετε σε ύπνο όλη τη νύχτα είναι σημάδια ότι ο οργανισμός σας έχει μπει σε έναν υγιή ρυθμό ύπνου.

Αν δεν έχετε φτάσει ακόμα εκεί, το να κάνετε τον ύπνο προτεραιότητα ξεκινά με τον καθορισμό και την τήρηση μιας σταθερής ώρας που ξαπλώνετε και ξυπνάτε που σας αφήνει αρκετό χρόνο στο κρεβάτι.

Εκτός από την προτεραιότητα στην ποσότητα του ύπνου, η βελτιστοποίηση της ποιότητας του ύπνου είναι απαραίτητη: Ορισμένες συνήθειες που μπορεί να τον διαταράξουν περιλαμβάνουν την κατανάλωση λιπαρών τροφών ακριβώς πριν από τον ύπνο, την κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης πολύ αργά μέσα στην ημέρα, την ενασχόληση με οθόνες τη νύχτα και τη διατήρηση του υπνοδωματίου σας σε πολύ ζεστό ή πολύ φωτεινό περιβάλλον.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/signs-you-need-more-deep-sleep

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους
Γαλλία | Κατοχύρωσε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση