,

Έρευνα: Το απαλό χάδι μειώνει τον πόνο στα μωρά

Το απαλό χάδι στα μωρά μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με επώδυνες εμπειρίες.

Έρευνα: Το απαλό χάδι μειώνει τον πόνο στα μωρά

Το απαλό χάδι στα μωρά μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με επώδυνες εμπειρίες και επομένως λειτουργεί αναλγητικά, σύμφωνα με έρευνα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ έλεγξαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 32 μωρών, ενώ παράλληλα λάμβαναν από αυτά δείγμα αίματος. Τα μισά από αυτά δέχονταν χάδια με μια απαλή βούρτσα πριν από τη διαδικασία και εμφάνισαν 40% μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον πόνο.

Advertisment

Η κύρια ερευνήτρια Rebeccah Slater δήλωσε: «Το χάδι φαίνεται να έχει αναλγητική δυναμική χωρίς φυσικά τον κίνδυνο παρενεργειών». Η έρευνα βρήκε ότι η βέλτιστη ταχύτητα χαδιών ήταν περίπου 3 cm ανά δευτερόλεπτο.

«Οι γονείς ενστικτωδώς χαϊδεύουν τα μωρά τους σε αυτή τη βέλτιστη ταχύτητα», δήλωσε η Slater. Και προσθέτει πως «αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς της τεχνικής όπως το βρεφικό μασάζ, μπορούμε να βελτιώσουμε και τις συμβουλές που δίνουμε στους γονείς για το πώς να ανακουφίσουν τα μωρά τους».

Αυτή η ταχύτητα χαδιών ενεργοποιεί μια τάξη αισθητηριακών νευρώνων στην επιδερμίδα, που παλαιότερα έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον πόνο στους ενήλικες. Όμως, δεν ήταν ξεκάθαρο αν τα μωρά θα είχαν την ίδια απόκριση ή αν αυτοί οι νευρώνες αναπτύσσονται με το χρόνο.

Advertisment

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο Current Biology, εξηγούν την καταπραϋντική αυτή δύναμη των πρακτικών χαδιού που ήδη γνωρίζαμε εμπειρικά όλοι οι γονείς. Παλαιότερες έρευνες έχουν αποδείξει πως το άγγιγμα μπορεί να αυξήσει το δέσιμο ανάμεσα στους γονείς και το μωρό, άρα να μειώσει αισθητά το στρες, ακόμα και το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.

Οι ερευνητές τώρα σχεδιάζουν να επαναλάβουν το πείραμά τους σε μωρά γεννημένα πρόωρα, των οποίων τα αισθητηριακά νευρωνικά μονοπάτια δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί πλήρως. Ευχόμενοι τα αποτελέσματα να είναι θετικά, τονίζουν πως πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσες ιατρικές διαδικασίες περνούν ορισμένες φορές τα μωρά και ειδικά όσα έχουν γεννηθεί πρόωρα. Οτιδήποτε μπορεί να μειώσει τον πόνο ενός μωρού, είναι καλοδεχούμενο και μας πάει ένα βήμα μπροστά.

Πηγή: www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(18)31480-5

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση