, , ,

Έρευνα: Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των τοξικών φυτοφαρμάκων στα φρούτα της Ευρώπης

Τα πιο μολυσμένα φρούτα συνολικά ήταν τα βατόμουρα, τα ροδάκινα και οι φράουλες.

Έρευνα: Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των τοξικών φυτοφαρμάκων στα φρούτα της Ευρώπης

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε τη σοκαριστική αύξηση των τοξικών φυτοφαρμάκων που μολύνουν τα φρούτα στα ράφια των ευρωπαϊκών καταστημάτων. Η ανάλυση που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για τα Παρασιτοκτόνα (PAN) διαπίστωσε ότι τα τελευταία 9 χρόνια υπήρξε αύξηση κατά 53% στα μολυσμένα προϊόντα.

Η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι αγρότες χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα, τα οποία συνδέονται με τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Advertisment

«Ο κίνδυνος φυτοφαρμάκων από την κατανάλωση φρούτων έχει αυξηθεί δραματικά», λέει η υπεύθυνη εκστρατείας της PAN Europe, Salomé Roynel. «Οι καταναλωτές βρίσκονται τώρα σε δεινή θέση, καθώς τους λένε να τρώνε φρέσκα φρούτα, μεγάλο μέρος των οποίων είναι μολυσμένο με τα πιο τοξικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων που συνδέονται με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία».

Ποια φρούτα και λαχανικά είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2011 – τη χρονιά που οι κυβερνήσεις έπρεπε να αρχίσουν να απαγορεύουν τα φυτοφάρμακα – και του 2019. Αντί για μείωση των ουσιών, δείχνει ότι στην πραγματικότητα αυξήθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Το 2019 διαπιστώθηκε ότι 1 στα 3 δείγματα φρούτων ήταν μολυσμένο- τα μισά από όλα τα κεράσια που πήραν δείγμα και τα μισά από όλα τα αχλάδια και τα ροδάκινα.

Advertisment

Εν τω μεταξύ, το 1/3 όλων των μήλων, των φρούτων που καλλιεργούνται και καταναλώνονται περισσότερο στην Ευρώπη, είχαν πάνω τους τοξικά φυτοφάρμακα. Τα πιο μολυσμένα φρούτα συνολικά ήταν τα βατόμουρα, τα ροδάκινα και οι φράουλες. Τα λαχανικά είναι λιγότερο επιρρεπή σε έντομα και ασθένειες, οπότε η μόλυνση από φυτοφάρμακα είναι μικρότερη. Ωστόσο, η ανάλυση έδειξε αύξηση της μόλυνσης κατά σχεδόν 1/5, στο 19%.

Τα πιο μολυσμένα λαχανικά ήταν το σέλινο με 54% των δειγμάτων μολυσμένα και η σελινόριζα με 45%. Εν τω μεταξύ, σχεδόν το 1/3 των δειγμάτων του αγαπημένου superfood kale βρέθηκε να περιέχει ίχνη φυτοφαρμάκων.

Σε ποιες χώρες καλλιεργούνται τα πιο μολυσμένα προϊόντα

Οι χειρότεροι παραβάτες όσον αφορά την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών με χημικές ουσίες ήταν το Βέλγιο με 34% των δειγμάτων μολυσμένων και η Ιρλανδία με 26%.

Λίγο πάνω από το 1/5 των φρούτων και λαχανικών στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία βρέθηκαν να περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων. Διαπιστώθηκε επίσης αύξηση των χημικών συνδυασμών, που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για τους καταναλωτές. Αυτά τα «χημικά κοκτέιλ» είναι γνωστό ότι πολλαπλασιάζουν τις επιπτώσεις στην υγεία, με άγνωστες συνέπειες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μισά από τα αχλάδια που ελήφθησαν σε όλη την Ευρώπη είναι μολυσμένα με 5 ισχυρούς χημικούς παράγοντες. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο συγκλονιστικό 87% στο Βέλγιο και στο 85% στην Πορτογαλία.

«Η Syngenta, η Bayer και άλλοι χημικοί κολοσσοί θα πουν ότι αυτά τα ίχνη φυτοφαρμάκων είναι απολύτως ασφαλή», λέει η Roynel. «Αλλά οι επιστήμονες ιατροί λένε ότι ορισμένα χημικά δεν έχουν κανένα ασφαλές όριο και αυτό ισχύει για τα περισσότερα από αυτά τα φυτοφάρμακα».

Τι κάνει η ΕΕ για τα φυτοφάρμακα

Οι κυβερνήσεις υποχρεούνται να καταργήσουν σταδιακά τα τοξικά φυτοφάρμακα που βρέθηκαν στην έρευνα σύμφωνα με επίσημη οδηγία της ΕΕ του 2011, αλλά μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019 διαπίστωσε ότι κανένα δεν έχει καταργηθεί σταδιακά.

Παρά ταύτα, η ΕΕ ισχυρίζεται ότι το 2019 σημειώθηκε μείωση κατά 12% στη χρήση φυτοφαρμάκων που περιέχουν τους παράγοντες. «Είναι σαφές σε εμάς ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία πρόθεση να απαγορεύσουν αυτά τα φυτοφάρμακα, ό,τι και αν λέει ο νόμος», λέει η Roynel. «Φοβούνται πάρα πολύ το αγροτικό λόμπι, το οποίο εξαρτάται από ισχυρά χημικά και ένα διαλυμένο γεωργικό μοντέλο».

Πάνω από το 1/3 των Ευρωπαίων ανησυχούν για τη μόλυνση των τροφίμων από φυτοφάρμακα. Το 2017, το δεύτερο πιο δημοφιλές αναγνωρισμένο ψήφισμα της ΕΕ κατατέθηκε, ζητώντας την πλήρη απαγόρευση των φυτοφαρμάκων, το οποίο έφτασε πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές.

Η Κομισιόν πρόκειται να ανακοινώσει νέους στόχους για τη μείωση των φυτοφαρμάκων στις 22 Ιουνίου στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την προστασία της φύσης, στο πλαίσιο της οποίας θα ανακοινωθούν επίσης στόχοι για την αποκατάσταση της φύσης. Ωστόσο, φαίνεται πως οι λομπίστες προσπαθούν να αποδυναμώσουν αυτούς τους στόχους.

Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να αποφύγουν τα φυτοφάρμακα στα φρούτα

Παρά τα δυσοίωνα μηνύματα οι καταναλωτές δεν είναι ανίσχυροι όταν πρόκειται για φρούτα με φυτοφάρμακα. «Προτρέπουμε τους καταναλωτές να αγοράζουν βιολογικά φρούτα αυτό το καλοκαίρι, ειδικά αν είναι έγκυες ή ταΐζουν μικρά παιδιά, επειδή οι κίνδυνοι είναι πολύ μειωμένοι ή μηδενικοί», λέει η Roynel. «Το πλύσιμο των φρούτων βοηθά επίσης στην απομάκρυνση της μόλυνσης από φυτοφάρμακα».

Πηγή:

euronews.com/green/2022/05/25/shocking-rise-in-toxic-pesticides-on-european-fruit-says-study

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση