, ,

Μειώνοντας την αγορά νέων ρούχων κατά 75% ανοίγουμε το δρόμο της βιωσιμότητας στη μόδα

Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν, η βιομηχανία μόδας θα χρειαστεί το 1/4 του εναπομείναντος παγκόσμιου προϋπολογισμού για τον άνθρακα.

Μειώνοντας την αγορά νέων ρούχων κατά 75% ανοίγουμε το δρόμο της βιωσιμότητας στη μόδα

Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν γρήγορα, η βιομηχανία μόδας θα χρειαστεί το 1/4 του εναπομείναντος παγκόσμιου προϋπολογισμού για τον άνθρακα και 35% περισσότερη γη για την παραγωγή υφασμάτων μέχρι το 2030. Αν και αυτό φαίνεται απίστευτο, δεν είναι. Τα τελευταία 15 χρόνια, η παραγωγή ρούχων έχει διπλασιαστεί – ωστόσο ο χρόνος που πραγματικά φοράμε αυτά τα ρούχα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 40%. Στην ΕΕ, η πτώση των τιμών έκανε τον κόσμο να αγοράζει περισσότερα ρούχα από ποτέ, ενώ ξοδεύει λιγότερα χρήματα κατά τη διαδικασία.

Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Σε μια πρόσφατη έκθεση ειδικών, προτάθηκε η δέα μιας «γκαρνταρόμπας ευημερίας», μια νέα πορεία προς τα εμπρός για τη μόδα, στην οποία ευνοούμε την ανθρώπινη και περιβαλλοντική ευημερία έναντι της διαρκώς αυξανόμενης κατανάλωσης γρήγορης μόδας που πετιέται.

Advertisment

Πώς θα μπορούσε να είναι αυτό; Θα σήμαινε ότι ο καθένας από εμάς θα μείωνε τον αριθμό των καινούργιων ρούχων που αγοράζει έως και κατά 75%, θα αγόραζε ρούχα σχεδιασμένα να αντέχουν και θα ανακύκλωνε τα ρούχα του στο τέλος της ζωής τους. Για τον τομέα της ένδυσης, θα σήμαινε την αντιμετώπιση των χαμηλών εισοδημάτων των ανθρώπων που κατασκευάζουν τα ρούχα, καθώς και την παροχή μέτρων στήριξης για τους εργαζόμενους που θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους κατά τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη βιομηχανία.

Η μόδα κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η γρήγορη μόδα αντικαθίσταται από την υπερ-γρήγορη μόδα, απελευθερώνοντας στην αγορά πρωτοφανείς όγκους νέων ρούχων. Από την αρχή του έτους, οι γίγαντες της γρήγορης μόδας H&M και Zara έχουν λανσάρει μαζί περίπου 11.000 νέα στυλ. Στο ίδιο διάστημα, η μάρκα υπερ-γρήγορης μόδας Shein έχει κυκλοφορήσει το εντυπωσιακό ποσό των 314.877 στυλ. Η Shein είναι αυτή τη στιγμή η πιο δημοφιλής εφαρμογή για ψώνια στην Αυστραλία. Όπως θα περιμένατε, αυτή η επιτάχυνση παράγει τεράστια ποσότητα αποβλήτων.

Ως απάντηση, η βιομηχανία της μόδας έχει εκπονήσει μια σειρά από σχέδια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι πολλές πρωτοβουλίες βιωσιμότητας εξακολουθούν να θέτουν το οικονομικό κέρδος και την ανάπτυξη πάνω από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Advertisment

Προσπάθειες όπως η μετάβαση σε πιο βιώσιμα υφάσματα και η προσφορά επιλογών με ηθική συνείδηση είναι αξιέπαινες. Δυστυχώς, κάνουν πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν πραγματικά την ταχέως αυξανόμενη κατανάλωση πόρων και την παραγωγή αποβλήτων του τομέα.

Επιπροσθέτως, οι παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι διαδεδομένες. Τα τελευταία 5 χρόνια, τα ζητήματα του κλάδου σχετικά με την παιδική εργασία, τις διακρίσεις και την καταναγκαστική εργασία έχουν επιδεινωθεί παγκοσμίως. Σημαντικές χώρες παραγωγής ενδυμάτων, όπως η Μιανμάρ, η Καμπότζη, το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ, θεωρούνται «ακραίου κινδύνου» για τη σύγχρονη δουλεία.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση

1. Μειώνουμε την κατανάλωσή μας

Πρέπει να γίνουν σοβαρές συζητήσεις μεταξύ της βιομηχανίας, των καταναλωτών και των κυβερνήσεων σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης πόρων στη βιομηχανία της μόδας. Ως κοινωνία, πρέπει να συζητήσουμε για το πόσα ρούχα είναι αρκετά για να ζούμε καλά.
Σε ατομικό επίπεδο, αυτό σημαίνει να αγοράζουμε λιγότερα νέα ρούχα, καθώς και να επανεξετάζουμε από πού προμηθευόμαστε τα ρούχα μας. Η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων ή η χρήση υπηρεσιών ενοικίασης είναι τρόποι για να αλλάξετε την γκαρνταρόμπα σας με μικρότερο αντίκτυπο.

2. Επεκτείνουμε το κίνημα της «αργής» μόδας

Το αναπτυσσόμενο κίνημα της αργής μόδας εστιάζει στην ποιότητα των ρούχων έναντι της ποσότητας και προτιμά τα κλασικά στυλ έναντι των φευγαλέων τάσεων. Χρειάζεται επίσης να δώσουμε προσοχή στην επισκευή και τη φροντίδα των ρούχων που έχουμε ήδη στην κατοχή μας για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, για παράδειγμα, αναβιώνοντας τη ραπτική, την επιδιόρθωση και άλλες δεξιότητες.

3. Επαναπροσδιορισμός των επιχειρηματικών μοντέλων

Επιπλέον, η γκαρνταρόμπα ευημερίας θα σήμαινε την απομάκρυνση από τα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα μόδας και την υιοθέτηση νέων συστημάτων ανταλλαγής, όπως τα συνεργατικά μοντέλα κατανάλωσης, οι συνεταιρισμοί και οι μη κερδοσκοπικές κοινωνικές επιχειρήσεις.
Υπάρχουν επίσης μέθοδοι που δεν βασίζονται στα χρήματα, όπως η ανταλλαγή ή ο δανεισμός ρούχων με φίλους και η τροποποίηση ή ο επανασχεδιασμός ρούχων σε καφενεία επισκευών και κύκλους ραπτικής.

Πηγή: ideas.ted.com/more-sustainable-wardrobe-cut-new-clothing-purchases-by-75-percent

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Πόσο κοστίζει το σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Πρεμιέρα σήμερα για το Ψηφιακό Φροντιστήριο - Πώς θα λειτουργεί
«Thessaly & Evros Pass 2024»: Ανοιξε η πλατφόρμα για φθηνές διακοπές σε Έβρο και Θεσσαλία
Μαρία Καβογιάννη: Συγκλονιστικό γκράφιτι με το πρόσωπό της στέλνει μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση