Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος | Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν κόβουμε το τσιγάρο

Δεν δηλητηριάζει μόνο τον οργανισμό και τα ζωτικά μας όργανα αλλά και το περιβάλλον.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος | Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν κόβουμε το τσιγάρο

Δεν δηλητηριάζει μόνο τον οργανισμό και τα ζωτικά μας όργανα αλλά και το περιβάλλον. Το τσιγάρο στις συνέπειες του οποίου είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο περιβάλλον. Ο ίδιος καπνός που σκοτώνει 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο καταστρέφει και τα περιβάλλον μας προκαλώντας και πάλι αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία μέσω της καλλιέργειας, της παραγωγής της διανομής, της κατανάλωσης και των απορριμμάτων μετά την κατανάλωση.

Στις συνέπειες του τσιγάρου στο περιβάλλον αναφέρεται και στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας-ΠΟΥ.

Advertisment

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: 600.000.0000 δέντρα κόπηκαν για να κατασκευαστούν τσιγάρα, 84.000.000 τόνοι εκπομπών co2 απελευθερώθηκαν οδηγώντας την παγκόσμια θερμοκρασία σε νέα αύξηση, ενώ 22.000.000.000 τόνοι νερού χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τσιγάρων

Η ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα πάντως θεωρεί βασική προτεραιότητα την διακοπή του καπνίσματος και θέτει ω; στόχο του σχεδίου της για την καταπολέμηση των νεοπλασματικών ασθενειών, έως το 2040 οι καπνιστές να έχουν μειωθεί σε ποσοστό μικρότερο από το 5% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ σχετικά με την χρήση προϊόντων καπνού, τόσο στην Ελλάδα όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κατανάλωση καπνού αποτελεί σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας και θνησιμότητας ανεξαρτήτου οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου.

Advertisment

Διακοπή καπνίσματος | Οφέλη από τα πρώτα λεπτά

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα πραγματικό δώρο που μπορεί να κάνει κάθε καπνιστής στον εαυτό του.

Τα οφέλη μάλιστα από τη μεγάλη αυτή νίκη κατά της εξάρτησης που προκαλεί η νικοτίνη ξεκινούν 20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο, οπότε ο καρδιακός ρυθμός επιστρέφει στο φυσιολογικό, η αρτηριακή πίεση επίσης, ενώ η κυκλοφορία του έμετος βελτιώνεται.

Μόλις 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος το σώμα αποτοξινώνεται από το διοξείδιο του άνθρακα και 1 ημέρα μετά ο κίνδυνος του εμφράγματος αρχίζει να μειώνεται.

Δυο ημέρες μετά βελτιώνεται η όσφρηση και η γεύση, ενώ 1 μήνα μετά βελτιώνεται κα η λειτουργία των πνευμόνων. Η τελευταία εμφανίζεται σημαντικά βελτιωμένη 9 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ 1 χρόνο μετά έχει μειωθεί στο μισό ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, ποσοστό που συνεχίζει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων είναι ίδιος για έναν πρώην καπνιστή με έναν μη καπνιστή.

Τέλος θα χρειαστούν 20 χρόνια ώστε ο κίνδυνος θανάτου ενός πρώην καπνιστή από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα να φτάσει στα ίδια επίπεδα με εκείνον ενός μη καπνιστή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μόλις 20 λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για άτομα άνω των 50
Αλκοόλ στην παραλία: Πόσο επικίνδυνο είναι να πίνουμε ποτά κάτω από τον ήλιο
6 κρυφά σημάδια στο σώμα που μαρτυρούν φλεγμονή στο έντερο
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση