8 χαρακτηριστικά που εμφανίζουν τα άτομα με οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας

Λαχταρούν την προσοχή των άλλων και κάνουν ό,τι χρειάζεται για να ικανοποιήσουν την πείνα τους.

8 χαρακτηριστικά που εμφανίζουν τα άτομα με οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας

Η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας (HPD) επηρεάζει περίπου το 2% του πληθυσμού. Αν και διαγιγνώσκεται σε όλα τα φύλα, οι γυναίκες διαγιγνώσκονται συχνότερα με αυτή τη διαταραχή. Ορισμένα από τα «σημάδια» που υποδεικνύουν ότι ένα άτομο μπορεί να πάσχει από HPD περιλαμβάνουν υπερβολική επιδεικτικότητα στη συμπεριφορά, την εμφάνιση, την ενδυμασία και τις αντιδράσεις του προς τους γύρω του. «Ανθίζουν» στην προσοχή των άλλων και κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν αυτή την προσοχή από τους γύρω τους. Ενστερνίζονται το ρόλο του «θύματος σε κίνδυνο» και παίζουν αυτό το σενάριο σε ευνοϊκές για εκείνους συνθήκες.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ενώ τα συναισθήματά τους είναι ρηχά, τείνουν να είναι «συναισθηματικοί επιδειξιομανείς», υποδύονται συναισθήματα που δεν μπορούν να βιώσουν πραγματικά. Η συμπεριφορά τους αντανακλά έντονα φορτισμένες συναισθηματικές καταστάσεις – από το ένα άκρο του φάσματος στο άλλο. Μπορεί να ξεσπάσουν σε κλάματα ανεξέλεγκτα ή να επιδείξουν δυσανάλογα ισχυρά επίπεδα ευθυμίας ή καλής διάθεσης. Δεν υπάρχει ενδιάμεσο και θα παίξουν σε ένα κοινό με απεριόριστο ενθουσιασμό.

Advertisment

Τα άτομα με HPD όχι μόνο σκαρφαλώνουν στα ύψη της ευφορίας, αλλά μπορούν επίσης να βυθιστούν στα βάθη της απόγνωσης εν ριπή οφθαλμού. Επειδή υποδύονται τα συναισθήματα, αντί να τα αισθάνονται, μπορούν να περάσουν από τη μία έντονη επίδειξη στην άλλη χωρίς να χάσουν ούτε λεπτό. Συχνά έχουν περάσει χρόνια δουλεύοντας τις καλύτερες αντιδράσεις τους και ανταποκρίνονται στα γεγονότα γύρω τους με οδηγίες «εγχειρίδιου», όχι από την καρδιά τους.

Επειδή η ενέργειά τους είναι αφιερωμένη στο να κερδίσουν την προσοχή, και συχνά τη συμπάθεια, των άλλων, ξέρουν πώς να προβάλλουν μια εικόνα του εαυτού τους που τραβά τα φώτα της δημοσιότητας που λαχταρούν. Ανάλογα με το ακροατήριό τους, μπορεί να βασίζονται στις ανεπτυγμένες δυνάμεις αποπλάνησης και σεξουαλικής έλξης που διαθέτουν για να γίνουν αντιληπτοί και να τραβήξουν το βλέμμα και το ενδιαφέρον των γύρω τους.

Έντονες εναλλαγές στην επαγγελματική ζωή

Επειδή τα άτομα με HPD τείνουν να βαριούνται εύκολα, μπορεί να κουραστούν από ρουτίνες, δουλειές, φίλους και ερωτικούς συντρόφους αρκετά γρήγορα. Η καριέρα τους μπορεί να αντανακλά πολλαπλά ζιγκ-ζαγκ και απότομες στάσεις και εκκινήσεις, καθώς τείνουν να μετακινούνται από δουλειά σε δουλειά χωρίς να μετανιώνουν για τις χαμένες ευκαιρίες. Το να απολυθούν είναι περισσότερη τροφή για τις συμπεριφορές τους που αναζητούν την προσοχή – μπορούν να αποκτήσουν αυτό που επιθυμούν περισσότερο – την προσοχή και τη συμπάθεια των άλλων. Η εγκατάλειψη μιας εργασίας, η εγκατάλειψη των συναδέλφων και η απλή μετακίνηση δεν τους προκαλεί την ίδια ανησυχία με τους άλλους, λόγω της αδυναμίας τους να βιώσουν αυθεντικά τη ζωή τους.

Advertisment

Ρίσκο στις σχέσεις

Η διατήρηση αυθεντικών σχέσεων αποτελεί πρόκληση για τους ανθρώπους που πάσχουν από HPD, καθώς έχουν περάσει μια ζωή «παίζοντας» τα συναισθήματά τους. Αυτό μειώνει την ικανότητά τους να δημιουργούν στενές σχέσεις, καθώς είναι συνήθως ανίκανοι να είναι ειλικρινείς με τους άλλους όταν δεν μπορούν να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους. Δυστυχώς, η έλλειψη φροντίδας τους για την ανάπτυξη βαθιών σχέσεων μπορεί να αφήσει τους φίλους και τους συντρόφους να αισθάνονται παγωμένοι και άδειοι.

Το παράδοξο εδώ είναι ότι τα άτομα αυτά υποθέτουν ότι οι σχέσεις τους με τους άλλους είναι πολύ βαθύτερες και πιο οικείες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Επειδή δεν έχουν καμία αυτεπίγνωση ή αυθεντικότητα, υποθέτουν ότι ακόμη και οι περιστασιακοί φίλοι είναι «κολλητοί» ή ότι όλες οι ερωτικές σχέσεις ή οι περιστασιακοί σύντροφοι είναι «αδελφές ψυχές». Ωστόσο, αυτές οι σχέσεις είναι συχνά κούφιες, χωρίς πραγματική ουσία.

Η αποστολή σεξουαλικά φορτισμένων σημάτων και το ντύσιμο με σεξουαλικά προκλητικούς τρόπους αποτελούν μέρος του μοτίβου των ατόμων αυτών. Συχνά αυτές οι απροκάλυπτες προσπάθειες να προσελκύσουν το σεξουαλικό βλέμμα των άλλων μπορεί να βιώνονται ως απειλή για τους φίλους των οποίων οι σύντροφοι μπορεί να είναι ο στόχος αυτών των προσπαθειών. Αυτή η απειλή για τη σταθερότητα των δικών τους σχέσεων μπορεί να οδηγήσει αυτούς τους φίλους να απομακρυνθούν για να προστατευτούν.

Τα οιστριονικά άτομα τείνουν να ρίχνουν γέφυρες στις σχέσεις τους, αλλά δεν θρηνούν απαραίτητα αυτές τις απώλειες με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσαν να θρηνήσουν οι άνθρωποι που άφησαν πίσω τους. Οι πρώην φίλοι, οι πρώην σύντροφοι και τα μέλη της οικογένειας μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης και να υποφέρουν από θλίψη και απομόνωση καθώς βγαίνουν από το επίκεντρο του ατόμου με HPD. Τα οιστριονικά άτομα είναι σε θέση να αφήσουν πίσω τους τις αποτυχίες του παρελθόντος και να έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην επόμενη πιθανή κατάκτησή τους.

8 σημάδια της οιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας

Τα άτομα με οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας επιδίδονται συστηματικά σε συμπεριφορές που έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύσουν την προσοχή των άλλων, είτε θεωρούνται ως ο ήρωας που αξίζει την εξύψωση είτε ως το θύμα που χρειάζεται διάσωση. Για το σκοπό αυτό, παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα συναισθηματικής απορρύθμισης και χρησιμοποιούν τις συναισθηματικές τους εκδηλώσεις για να προσελκύσουν το κοινό που χρειάζονται για να θρέψουν την πείνα τους για προσοχή. Σύμφωνα με το DSM-5, η οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας εμφανίζεται για πρώτη φορά στην πρώιμη ενήλικη ζωή και διαγιγνώσκεται όταν παρουσιάζονται 5 από αυτά τα 8 συμπτώματα:

– Νιώθει άβολα όταν δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής.

– Επιδίδεται σε ακατάλληλη σεξουαλικά σαγηνευτική ή προκλητική συμπεριφορά για να κερδίσει την προσοχή.

– Επιδεικνύει ταχέως μεταβαλλόμενη και επιφανειακή έκφραση συναισθημάτων.

– Χρησιμοποιεί συστηματικά τη φυσική του εμφάνιση (μακιγιάζ, ρούχα, γλώσσα του σώματος) για να τραβήξει την προσοχή.

– Χρησιμοποιεί ένα υπερβολικά ασαφές ύφος λόγου που στερείται λεπτομερειών.

– Επιδίδεται σε θεατρικές, επιτελεστικές συμπεριφορές και υπερβολικές εκφράσεις συναισθημάτων.

– Επηρεάζεται πολύ εύκολα από τους άλλους γύρω του.

– Θεωρεί τις σχέσεις πιο οικείες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/lifetime-connections/202206/8-signs-histrionic-personality-disorder

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση