Επιστήμονες παρατήρησαν άστρο που δημιούργησε την ταχύτερη έκρηξη νόβα, η οποία φαινόταν ακόμη και με γυμνό μάτι!

Πρόκειται για την ταχύτερη έκρηξη τύπου nova που έχει παρατηρηθεί ποτέ, η οποία «γεννήθηκε» από ένα παράξενο άστρο.

Επιστήμονες παρατήρησαν άστρο που δημιούργησε την ταχύτερη έκρηξη νόβα, η οποία φαινόταν ακόμη και με γυμνό μάτι!

Μια φωτεινή «αστραπή» τάραξε τη γαλήνη του ουρανού και μετά χάθηκε. Ο λόγος για την ταχύτερη έκρηξη τύπου νόβα που έχει παρατηρηθεί ποτέ, με την ονομασία V 2674 Hercules, η οποία εντυπωσίασε τους Αμερικανούς αστρονόμους με την λάμψη, αλλά κυρίως με την πρωτοφανή διάρκειά της.

Πρόκειται για την ταχύτερη έκρηξη τύπου nova που έχει παρατηρηθεί ποτέ, η οποία «γεννήθηκε» από ένα παράξενο άστρο.

Advertisment

Μια φωτεινή νόβα συνήθως παραμένει λαμπερή για χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων ή και μηνών, όμως η συγκεκριμένη νόβα με την ονομασία V1674 Hercules, η οποία έγινε ορατή στον αστερισμό του Ηρακλή στις 12 Ιουνίου 2021, ενώ ήταν τόσο φωτεινή που φαινόταν ακόμη και με γυμνό μάτι, μετά από μια μόλις μέρα είχε σχεδόν εξαφανιστεί, λες και κάποιος είχε ανάψει μόνο για λίγο ένα φλας.

Η σχετική επιστημονική δημοσίευση έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων της Αριζόνα και του Οχάιο στο περιοδικό της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας “Research Notes”.

Η λάμψη του του V1654 Herculiες άφησε έκπληκτους τους επιστήμονες. Όπως ανέφερε ο καθηγητής αστροφυσικής Σάμερ Στάρφιλντ η τελευταία αυτή έκρηξη τύπου νόβα κράτησε μόνο μια μέρα περίπου. «Η αμέσως προηγούμενη ταχύτερη νόβα ήταν κάποια που είχαμε μελετήσει το 1991, η V838 Herculis, η οποία είχε γίνει αχνή μετά από δύο έως τρεις μέρες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Advertisment

Οι εκρήξεις τύπου νόβα

Οι εκρήξεις τύπου νόβα είναι ξαφνικές εκρήξεις που χαρακτηρίζονται από λαμπερό φως και «γεννιούνται» μέσα από ένα σύστημα που αποτελείται από δύο άστρα. Κάθε νόβα δημιουργείται από ένα άστρο λευκό νάνο (δηλαδή το πολύ πυκνό απομεινάρι του πυρήνα ενός μικρομεσαίου άστρου) και από το συνοδό άστρο του, καθώς το πρώτο έλκει ύλη από το δεύτερο. Ο λευκός νάνος ανεβάζει τη θερμοκρασία αυτού του υλικού, προκαλώντας μια ανεξέλεγκτη αντίδραση που απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Η έκρηξη εκτοξεύει μακριά την ύλη με μεγάλη ταχύτητα και το όλο φαινόμενο γίνεται αντιληπτό από τη Γη ως πολύ φωτεινό.

Σε ότι αφορά στις αστραπιαίες νόβα αυτές είναι πολύ σπάνιες. Να σημειώσουμε δε, ότι στην περίπτωση της V1674 Hercules, πέρα από την πολύ σύντομη διάρκειά της, ένα άλλο ασυνήθιστο και πολύ εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της είναι ότι το φως και η ενέργεια που εκπέμπει, δονείται όπως ο ήχος μιας καμπάνας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση