, ,

Πώς να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια των φετινών γιορτών

Είναι ξεκάθαρο πια ότι το 2020 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για όλους μας. Πολιτικές εντάσεις, παγκόσμιες καταστροφές και η πανδημία δημιούργησαν σχεδόν δυστοπικές

Πώς να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια των φετινών γιορτώ

Είναι ξεκάθαρο πια ότι το 2020 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για όλους μας. Πολιτικές εντάσεις, παγκόσμιες καταστροφές και η πανδημία δημιούργησαν σχεδόν δυστοπικές συνθήκες ζωής τον τελευταίο καιρό. Και καθώς εμείς γυρνάμε τη σελίδα στο ημερολόγιο και ανυπομονούμε για τις γιορτινές μέρες και το νέο έτος, υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι συμπολίτες μας στην κοινότητά μας που δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο αυτές τις μέρες, επειδή είναι εντελώς μόνοι.

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει μια σύντομη λίστα τρόπων με τους οποίους μπορούμε να θυμηθούμε και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας κατά τη διάρκεια αυτών των γιορτών, οι οποίες συνοδεύονται από ένα αυστηρό lockdown. Ας κάνουμε ορισμένες σημειώσεις και ας αναλάβουμε δράση.

Advertisment

Πώς να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια των φετινών γιορτών

1. Στείλτε ένα χειρόγραφο μήνυμα: Ή μια ζωγραφιά από τα παιδιά σας. Προσθέστε μια προσωπική πινελιά στο σημείωμα, γράφοντάς το με το χέρι.

2. Επισκεφθείτε τους (αν γίνεται μόνο από απόσταση): Τα παιδιά είναι χαρά για τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Ενθαρρύνετέ τους να διαβάσουν μαζί ένα βιβλίο (είτε από απόσταση είτε διαδικτυακά), τραγουδήστε μαζί χριστουγεννιάτικα τραγούδια ή μοιραστείτε μια οικογενειακή συνταγή που θα απολαύσετε όλοι.

3. Κάντε μια δωρεά στον αγαπημένο τους φιλανθρωπικό οργανισμό στο όνομά τους: Οι φιλανθρωπικές και φιλοζωικές οργανώσεις αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα φέτος. Ζητήστε τους να σας δώσουν κάποιες που γνωρίζουν εκείνοι και για τις οποίες είναι ευαισθητοποιημένοι και κάντε εκεί μια δωρεά στο όνομά τους. Ύστερα, αφήστε τους μια όμορφη κάρτα ενημερώνοντάς τους γι’ αυτή σας την κίνηση.

Advertisment

4. Βοηθήστε τους να κάνουν μια λίστα ευγνωμοσύνης για να εστιάσουν στα θετικά της ζωής: Είναι τόσο εύκολο για όλους μας να βλέπουμε τα αρνητικά που συμβαίνουν γύρω μας και να ξεχνάμε την ομορφιά των ημερών. Φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι και συζητήστε μαζί τους, προσπαθώντας από κοινού να βρείτε 10 πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες αυτό τον καιρό.

Θα μπορούσε να είναι κάτι που συνέβη σήμερα ή ακόμα και μια θολή ανάμνηση από τη ζωή τους, το γέλιο ενός φίλου, ή αγκαλιές με τον σκύλο στον καναπέ. Διατηρώντας μια στάση ευγνωμοσύνης μας βοηθά να εστιάσουμε στο τι πηγαίνει καλά παρά στο τι πηγαίνει λάθος στη ζωή μας. Θα μπορούσαμε να ωφεληθούμε από αυτό.

5. Στείλτε μια ταινία και φτιάξτε σπιτικό ποπ κορν για να τα απολαύσουν: Ποιος δεν απολαμβάνει να κάθεται στον καναπέ με μια καλή ταινία, τσιμπολογώντας ποπ κορν; Ζητήστε από τους αγαπημένους σας να σας πουν κάποιους τίτλους από αγαπημένες τους ταινίες για να τους τις πάτε.

6. Παίξτε μαζί παιχνίδια στο κινητό: Υπάρχει ένας πάρα πολύ απλός τρόπος να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία ώστε να μας βοηθήσει να παραμείνουμε σε επαφή με τους γείτονές μας. Προσκαλέστε τους για ένα παιχνίδι από το κινητό τους.

7. Φτιάξτε και για εκείνους ένα λιτό γιορτινό μενού: Για τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι, η παράδοση ενός νόστιμου γιορτινού γεύματος θα κάνει τεράστια διαφορά. Εκείνοι μπορεί να μην έχουν την σωματική ικανότητα να ψωνίσουν όπως θέλουν και να μαγειρέψουν ή μπορεί και να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα.

8. Προσφερθείτε να τους βοηθήσετε σε εξωτερικές εργασίες: Όπως προαναφέραμε, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι εκτός από τη μοναξιά, είναι πιθανό να περιορίζονται σωματικά να κάνουν τις απαραίτητες δουλειές του σπιτιού και τα ψώνια. Πριν εσείς πάτε στην αγορά, περάστε από το σπίτι τους και ρωτήστε τους αν θέλουν κάτι απ’ έξω. Αυτή η κίνηση δείχνει πραγματικό νοιάξιμο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση