Νευροεπιστήμονες εξηγούν γιατί η αγκαλιά παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας

Πίσω από όλη αυτή την όμορφη συναισθηματική κατάσταση βρίσκονται οι ενδορφίνες, οι οποίες απευλευθερώνονται με ένα απαλό άγγιγμα στον κορμό.

Νευροεπιστήμονες εξηγούν γιατί η αγκαλιά παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας

Μεγάλη, στοργική, ζεστή… η αγκαλιά μας γεμίζει όμορφα συναισθήματα. Ανακούφιση, αίσθηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης, ασφάλεια, αντιμετώπιση της μοναξιάς, του στρες, της στενοχώριας. Όλα γίνονται αποτέλεσμα ενός αγγίγματος που είναι, τελικά. τόσο σημαντικό στις σχέσεις μας, στη ζωή μας.

Ωστόσο φαίνεται ότι δεν είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε οποιονδήποτε να μας αγγίξει πέρα από τα τυπικά. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Άαλτο στην Φινλανδία η έκταση του αγγίγματος που επιτρέπουμε σε κάποιον είναι ανάλογη με το πόσο στενή είναι η σχέση που έχουμε μαζί του.

Advertisment

Μάλιστα οι Ευρωπαίοι δεν είναι πολύ θετικοί στην ιδέα να επιτρέψουν σε κάποιον ξένο να τους αγγίξει. Μια ευγενική χειραψία είναι ωραία, οι ώμοι και τα μπράτσα είναι ανεκτά προφανώς για τυπικούς λόγους, αλλά το άγγιγμα οπουδήποτε αλλού είναι κάτι παραπάνω από απαγορευτικό.

Κανείς, ωστόσο, δεν αμφισβητεί την ευεργετική επίδραση μιας αγκαλιάς και ενός απαλού αγγίγματος, η οποία είναι γνωστή και στα πρωτεύοντα, στους πιθήκους και στις μαϊμούδες για παράδειγμα που χαϊδεύουν τα μαλλιά των παιδιών τους.

Πίσω από όλη αυτή την όμορφη συναισθηματική κατάσταση βρίσκονται οι ενδορφίνες, οι οποίες απευλευθερώνονται με ένα απαλό άγγιγμα στον κορμό.

Advertisment

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα είδος εγκεφαλικής απεικόνισης που είναι γνωστό ως τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET: Positron Εmission Tomography) για να δείξουν ότι το απαλό χάιδεμα του κορμού πυροδοτεί την απελευθέρωση ενός τεράστιου κύματος ενδορφινών στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η ίδια διαδικασία που συμβαίνει με την περιποίηση ανάμεσα στους πιθήκους και στις μαϊμούδες.

Ενδορφίνες: Τα θαυμαστά νευροπεπτίδια

Οι ενδορφίνες είναι νευροπεπτίδια, δηλαδή μικρά μόρια που χρησιμοποιούνται από τους νευρώνες στον εγκέφαλο για να στέλνουν μήνυμα ο ένας στον άλλο.

Επίσης, οι ενδορφίνες έχουν την ιδιότητα να ελέγχουν τον πόνο, προσφέροντας αναλγητική επίδραση παρόμοια με αυτή των οπιοειδών. Έχουν στενή χημική σχέση με οπιοειδείς ουσίες όπως η μορφίνη, με δύο σημαντικές διαφορές: είναι 30 φορές πιο αποτελεσματικές ως αναλγητικά από τη μορφίνη, χωρίς να προκαλούν τον έντονο εθισμό που προκαλεί.

Το αγκάλιασμα, καθώς και οι συμπεριφορές και τα αγγίγματα που το συνοδεύουν, όπως ένα απλό άγγιγμα. το πείραγμα (ελαφρύ και γρήγορο χτύπημα) στο κεφάλι και το περιστασιακό χάιδεμα στα μαλλιά, είναι μια ανθρώπινη μορφή της περιποίησης των πρωτευόντων θηλαστικών και σχεδιάστηκε για τη δημιουργία και διατήρηση των σχέσεών μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή
Σπείρε αγάπη άνθρωπε... έτσι για να μοσχοβολάει ο τόπος!
Αναβιώνοντας το παρελθόν μου, ξανά και ξανά!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση